Koordináták 7670

Uploaded 2015. március 19.

Recorded március 2015

-
-
958 m
335 m
0
31
62
124,84 km

Megtekintve 1091 alkalommal, letöltve 5 alkalommal

közel Abella de la Conca, Catalunya (España)

[CA] Rutes del Romànic
(2.4) Conca de Tremp, Mur, la Baronia de Sant Oïsme, Àger i Bellpuig de les AvellanesAquesta proposta de recorregut constitueix la quarta de les cinc jornades en què s’ha dividit l’itinerari Rutes del Romànic (2.0) De la Val d’Aran a Lleida pel Pallars i la Ribagorça.

L’itinerari
Les altes muntanyes queden enrere i la Conca de Tremp s’estén lluminosa, mentre la Noguera Pallaresa s’endinsa en el gran llac que forma el pantà de Sant Antoni o de Talarn. Des de Tremp, capital del Pallars Jussà, cal visitar les interessants esglésies d’Abella de la Conca, arrecerada sota un gran penyal, i de Covet, amb un bellíssim portal (s’hi accedeix per la C-1412 que porta a Ponts passant per Isona). Sortint de Tremp vers el sud la ruta voreja el pantà de Terradets, a l’inici del qual surt, per Guàrdia de Noguera una carretera asfaltada que porta al gran conjunt monumental del castell i col·legiata de Mur.

Passat I’espectacular congost del pas de Terradets, que obre el riu entre el llarg esquenall del Montsec, s’inicia la Vall d’Àger. Tot seguit hi ha, en un bell paratge, el conjunt de l’església i castell de la Baronia de Sant Oïsme, emmirallat damunt el pantà de Camarasa. D’aquí, fent una petita desviació enrere, es pot seguir per la ruta C-12 que creua el riu i es dirigeix a Àger, nucli urbà pintoresc, seu de l’antiga col·legiata de Sant Pere, i, després de contemplar la bella panoràmica que ofereix el port d’Àger, baixar a l’antiga abadia de Bellpuig de les Avellanes i arribar a Balaguer, a la vora del Segre.

Abella de la Conca
Antiga església parroquial de Sant Esteve, encimbellada dalt del poble, bell edifici de tres naus i tres absis amb decoració llombarda, com la del campanar de torre, de dos pisos i finestres geminades.

Covet
Església parroquial de Santa Maria (s. XII), de planta de creu llatina, tres absis, galeria interior darrere la rosassa de la façana, i una bellíssima portalada esculpida, una de les mes originals del romànic català, d’influència tolosana, amb figures en relleu (caiguda dels àngels, escenes de l’Antic i Nou Testament, saltimbanquis, etc.) i timpà amb el Crist i els evangelistes. (Municipi d’lsona i Conca Dellà.)

Mur
Antiga canònica augustiniana de Santa Maria (s. XII), església de planta basilical de tres naus i tres absis del tipus llombard. Les pintures murals són en bona part a Boston i també al MNAC. Claustre amb capitells rudimentaris. Prop seu, en un penyal, el castell de M. (s. XI), obra cabdal del romànic civil català. El monestir –claustre i dependències del sector E– i el castell han estat restaurats recentment. (Mun. de Castell de Mur.)

La Baronia de Sant Oïsme
Església de Sant Bartomeu, d’una nau i tres petits absis en creu i petit campanar de torre a sobre, a prop de l’antic castell, restaurat, amb una magnífica torre rodona. (Mun. de Camarasa.)

Àger
Ruïnes, consolidades, de l’antiga col·legiata de Sant Pere, amb cripta de tres naus (s. XI) restaurada recentment i edifici també de tres naus (s. XII) amb tres absis, només destacat exteriorment el central que té al seu interior fornícules amb semicolumnes i capitells esculpits. Pintures murals al MNAC. Hi ha també les restes del claustre i de les fortificacions que envoltaven monestir i vila.

Bellpuig de les Avellanes
Antiga abadia de canonges premonstratesos (Santa Maria), actual seminari dels maristes, que l’han restaurada. De l’època de la fundació (s. XII-XIII), resta el claustre romànic, amb dobles columnes i capitells molt sòbriament ornamentats. Magnífica església gòtica (Mun. d’Os de Balaguer.)[ES] Rutas del Románico
(2.4) Conca de Tremp, Mur, La Baronia de Sant Oïsme, Àger y Bellpuig de les AvellanesEsta propuesta de recorrido constituye la cuarta de las cinco jornadas en que se ha dividido el itinerario Rutas del Románico (2.0) De la Val d’Aran a Lleida por el Pallars y la Ribagorza.

El itinerario
Quedan atrás las altas montañas, la Conca de Tremp se extiende luminosa y las aguas del Noguera Pallaresa se embalsan en el pantano de Sant Antoni o de Talarn. Desde Tremp, capital del Pallars Jussà, deben visitarse las interesantes iglesias de Abella de la Conca, resguardada bajo una gran peña, y de Covet, con una bellísima portada (por la C-1412 que lleva a Ponts pasando por Isona). Desde Tremp hacia el sur, la ruta bordea el pantano de Terradets; al comienzo, en Guàrdia de Noguera, una pista de montaña conduce al gran conjunto monumental del castillo y la colegiata de Mur.

Pasado el espectacular desfiladero del Pas de Terradets abierto por el río a través de la larga barrera montañosa del Montsec, se extiende el valle de Àger. Enseguida se divisa el conjunto de la iglesia y el castillo de La Baronia de Sant Oïsme, en un bello paraje, reflejado en el pantano de Camarasa. Desde aquí, siguiendo un pequeño desvío hacia atrás, se puede seguir por la ruta C-12 que cruza el río y se dirige hacia Àger, pintoresca población donde se halla la antigua colegiata de Sant Pere, después de contemplar la magnífica panorámica que ofrece el puerto de Àger, bajar a la antigua abadía de Bellpuig de les Avellanes, para proseguir hasta Balaguer, a orillas del Segre.

Abella de la Conca
Antigua parroquia de Sant Esteve, bello edificio de tres naves y tres ábsides con decoración lombarda, así como en la torre-campanario de dos pisos y ventanas geminadas.

Covet
Parroquia de Santa Maria (s. XII), planta de cruz latina, tres ábsides, galería interior detrás del rosetón de la fachada, bellísima portada esculpida, una de las más originales del románico catalán, de influencia tolosana, con figuras en relieve y tímpano con Cristo y los evangelistas. (Mun. de Isona i Conca Dellà.)

Mur
Antiguo monasterio de canónigos regulares de Santa Maria (s. XI); iglesia de planta basilical de tres naves, tres ábsides de tipo lombardo. Gran parte de las pinturas murales están en Boston o en el MNAC. Claustro con capiteles rudimentarios. Cerca, en una peña, castillo de Mur (s. XI), obra capital del románico civil catalán. Tanto el monasterio como el castillo han sido restaurados. (Mun. de Castell de Mur.)

La Baronia de Sant Oïsme
Iglesia de Sant Bartomeu, de una nave y tres pequeños ábsides en cruz y pequeña torre-campanario; cerca del antiguo castillo, restaurado, con una magnífica torre redonda. (Mun. de Camarasa.)

Àger
Ruinas consolidadas de la antigua colegiata de Sant Pere, con una cripta de tres naves (s. XI), restaurada y templo también de tres naves (s. XII) con tres ábsides, solamente destacado el central, que tiene en su interior hornacinas con semicolumnas y capiteles historiados. Pinturas murales en el MNAC. Restos del claustro y de las fortificaciones que rodeaban monasterio y villa.

Bellpuig de les Avellanes
Antigua abadía premonstratense de Santa Maria (actual seminario de los maristas), restaurada. De la época de su fundación (s. XII-XIII) queda el claustro románico, con dobles columnas y capiteles ornamentados muy sobriamente. Magnífica iglesia gótica. (Mun. de Os de Balaguer.)[GB] Romanesque Art Routes
(2.4) Conca de Tremp, Mur, La Baronia de Sant Oïsme, Àger and Bellpuig de les AvellanesThis proposed trail corresponds to the fourth of the five-day plan into which the route has been divided
Romanesque Art Routes (2.0) From the Val d’Aran to Lleida via Pallars and Ribagorça.


The itinerary
The high mountains are now far behind and before us is the vast sun-drenched Conca de Tremp valley. The Noguera Pallaresa runs into the Sant Antoni, or Talarn reservoir. From Tremp, the capital of Pallars Jussà, we take the C-1412 to Ponts via Isona to visit the interesting churches of Abella de la Conca, nestling beneath a great rock, and Covet, with its very handsome doorway. South of Tremp the road runs alongside the Terradets reservoir. At the head of the lake, we can take an asphalted road through Guàrdia de Noguera to the castle and collegiate church of Mur.

Beyond the long and spectacular ravine carved out by the river through the Montsec range, the Pas de Terradets, we enter the Vall d’Àger. Almost immediately we come upon the church and castle of La Baronia de Sant Oïsme, standing in a beautiful setting and reflected in the waters of the Camarasa reservoir. Here, one can go back up the C-12 doing a short detour and crossing the river towards the charming town of Àger, with its ancient collegiate church of Sant Pere. After admiring the magnificent view from the Àger pass, we continue down to the ancient abbey of Bellpuig de les Avellanes and thence to Balaguer on the banks of the Segre.

Abella de la Conca
Former parish church of Sant Esteve, perched atop the village, fine building, three aisles, three apses and two-storey bell tower with two light windows, all with Lombard decoration.

Covet
Parish church of Santa Maria (12th C.) in the shape of a Latin cross: three apses; inner gallery behind the rose window on the façade; very fine sculpted doorway revealing Toulousain influence with figures in relief (showing the fall of the angels, scenes from the Old and New Testaments, acrobats, etc.), one of the most original in Catalan Romanesque art, tympanum depicting Christ and Evangelists. (Borough: Isona i Conca Dellà.)

Mur
Former Augustinian canonry of Santa Maria (12th C.): church with basilican plan, three aisles, three Lombard-type apses. Many of the mural paintings are in Boston or the MNAC. Cloister with rudimentary capitals. On a nearby crag, ruins of Mur castle (11th C.), masterpiece of Catalan Romanesque civil architecture. Both the monastery (cloister and east sector buildings) and the castle have recently been restored. (Borough: Castell de Mur.)

La Baronia de Sant Oïsme
Church of Sant Bartomeu with a nave, three small cross-shaped apses and small bell tower on top, near the old castle of Sant Oïsme, restored, with magnificent round tower. (Borough: Camarasa.)

Àger
Reinforced ruins of the former collegiate church of Sant Pere, crypt with three aisles (11th C.), recently restored; 12th C. upper church with three aisles and three apses, notable central outward apse with inner niches, half columns and carved capitals. Mural paintings at the MNAC. Also remains of the cloister and of the fortifications that surrounded the monastery and town.

Bellpuig de les Avellanes
Former abbey of Premonstratensian canons (Santa Maria), now seminary of the Marist brothers, who have restored it. The Romanesque cloister with double columns and very soberly ornamented capitals date back to the foundation (12-13th C.). Magnificent Gothic church. (Borough: Os de Balaguer.)


Font: Generalitat de Catalunya, 28/02/15
Abella de la Conca
Covet
Mur
la Baronia de Sant Oïsme
Àger
Bellpuig de les Avellanes

Hozzászólások

    You can or this trail