Koordináták 6474

Uploaded 2015. május 14.

Recorded május 2015

-
-
624 m
140 m
0
23
46
92,28 km

Megtekintve 1147 alkalommal, letöltve 16 alkalommal

közel Besalú, Catalunya (España)

[CA] Rutes del Romànic
(6.2) La Garrotxa i el Pla de l’EstanyAquesta proposta de recorregut constitueix la segona de les quatre jornades en què s’ha dividit l’itinerari Rutes del Romànic (6.0) De l’Empordà i la Garrotxa a la Selva per Girona.

L’itinerari
Passat Navata i Lladó, la comtal població de Besalú i les petites poblacions veïnes de Beuda i Palera, amb l’església del Sant Sepulcre, són l’entrada d’una comarca —la Garrotxa— on el romànic és tan abundant que solament és possible donar-ne unes mostres. L’itinerari ofereix molts altres atractius naturals, com el cingle basàltic de Castellfollit de la Roca, que voreja la ruta, la vegetació esponerosa, el rosari de cons volcànics truncats que, testimonis d’un passat de sismes, envolten la capital comarcal: Olot.

Sant Joan les Fonts, aquesta mena de jardí natural que és la Vall de Bianya, puntejada per nombroses esglesioles, i el recorregut fins a Sant Esteve d’en Bas, a tocar del pintoresc nucli d’Hostalets, arrodoneixen el panorama. Com ho fan més endavant, camí de Banyoles, la simfonia colorística i vegetal que és la famosa Fageda de Jordà i el cràter volcànic de Santa Margarida, dos punts naturals de gran atractiu que complementen el bell conjunt urbà medieval de Santa Pau.

La visita a Porqueres, encarada a la ciutat de Banyoles, dóna pretext per fer gairebé una volta a l’estany de Banyoles, una inesperada superfície liquida de cent hectàrees, silenciosa, turgent, sobre la qual s’acotxen meditatius els desmais, i que sembla posada per realçar, com a teló de fons, la gràcia de la seva església.

Besalú
Població amb un ric conjunt monumental, fruit del seu passat històric (fou centre d’un comtat amb dinastia pròpia als s. XI-XII). Església de l’antic monestir benedictí de Sant Pere (s. XII), de tres naus, absis amb girola a l’interior (cinc arcs sobre columnes amb capitells esculpits), finestral damunt la porta amb lleonets en relleu als costats. Església de Sant Vicenç (s. XII-XIII), de tres naus i creuer, elegant absis amb dues absidioles al costat, porta amb arquivoltes i capitells. Portada de I’església de Sant Julià (s. XII), de l’antic hospital. Ruïnes de la canònica augustiniana de Santa Maria (s. XII), amb la capçalera de tres absis, dominant la vila, al costat de l’antic castell. Interessant micvé (lloc d’ablucions rituals jueves, s. XI-XII) i restes de la sinagoga. Pati amb arcades de Can Llaudes o Cornellà, bon exemple de romànic civil. Pont medieval sobre el Fluvià.

Beuda
Església parroquial de Sant Feliu (s. XII), de tres naus amb els corresponents absis, portal amb arquivolta, pica baptismal esculpida.

El Sant Sepulcre de Palera
Antic priorat benedictí, gran església (s. XI) de tres naus, amb pilars que sostenen les voltes, austera. (Mun. de Beuda.)

Sant Joan les Fonts
Antic monestir benedictí (s. XII), majestuosa església de tres naus amb absis ben decorats, alguns capitells esculpits, pica baptismal amb relleus. Casa forta de Juvinyà (s. XI-XII), un dels monuments del romànic civil més antics i ben conservats de Catalunya.

Sant Esteve d’en Bas
Església (s. XII), d’una nau, modificada, amb belles mostres d’escultura (capitells, timpà) d’escola ripollesa. (Mun. de la Vall d’en Bas.)

Santa Pau
Població que conserva un interessant nucli antic medieval (plaça porticada del Firal dels Bous i castell), a la zona volcànica d’Olot, amb les petites esglésies romàniques de Sant Martí Vell i santuari dels Arcs als voltants.

Porqueres
Església parroquial de Santa Maria, a la vora de l’estany de Banyoles, interessant edifici (consagrat el 1132) d’una nau i absis trilobat a l’interior, porta amb tres arcs de ferradura en degradació i columnes amb capitells esculpits (temes vegetals i animals) i campanar d’espadanya; a l’arc triomfal, capitells de gran interès.[ES] Rutas del Románico
(6.2) La Garrotxa y el Pla de l’EstanyEsta propuesta de recorrido constituye la segunda de las cuatro jornadas en que se ha dividido el itinerario Rutas del Románico (6.0) Del Empordà y la Garrotxa a la Selva por Girona.

El itinerario
Pasados Navata y Lladó, la población condal de Besalú y los pequeños pueblos vecinos de Beuda y Palera, con su iglesia del Sant Sepulcre, constituyen la entrada de una comarca, la Garrotxa, tan colmada de templos románicos que solo es posible citar aquí unos pocos. El itinerario se acompaña, además, de bellezas naturales tales como el promontorio basáltico de Castellfollit de la Roca, al borde de la carretera, de una frondosa vegetación, y un rosario de conos volcánicos truncados que, testigos de pasados seísmos, rodean la capital comarcal, Olot.

Sant Joan les Fonts, el jardín natural que constituye La Vall de Bianya, sembrada de numerosas pequeñas iglesias, y el recorrido final hasta Sant Esteve d’en Bas, cerca del pintoresco pueblo de Hostalets, enriquecen la ruta. Y aún, más adelante, camino de Banyoles, la sinfonía colorística y vegetal de la famosa Fageda de Jordà y el cráter volcánico de Santa Margarida, dos maravillas naturales, acompañan el excepcional conjunto medieval urbano de Santa Pau.

La visita a Porqueres, frente a la ciudad de Banyoles, permite dar casi la vuelta al lago de Banyoles, una inesperada superficie líquida de cien hectáreas, silenciosa y turgente, sobre la que se inclinan los sauces llorones y que parece hecha para realzar, como telón de fondo, la gracia de su templo.

Besalú
Población con un rico conjunto monumental, fruto de su pasado histórico (fue centro de un condado con dinastía propia en los s. XI-XII). Iglesia del antiguo monasterio benedictino de Sant Pere (s. XII), de tres naves, ábside con girola en el interior (cinco arcos sobre columnas con capiteles historiados), ventanal sobre la portada con pequeños leones en relieve a los lados. Iglesia de Sant Vicenç (s. XII-XIII), de tres naves y crucero, elegante ábside con dos absidiolas a los lados, puerta con arquivoltas y capiteles. Portada de la iglesia de Sant Julià (s. XII), del antiguo hospital. Ruinas del monasterio de canónigos regulares de Santa Maria (s. XII), con la cabecera de tres ábsides, que dominan la villa, al lado del antiguo castillo. Interesante mikwa (lugar para las abluciones rituales de los judíos, s. XI-XII) y restos de la sinagoga. Patio con arcadas de Can Llaudes o Cornellà, buen ejemplo de románico civil. Puente medieval sobre el Fluvià.

Beuda
Parroquia de Sant Feliu (s. XII), de tres naves y tres ábsides, portada con arquivolta, pila bautismal esculpida.

El Sant Sepulcre de Palera
Antiguo priorato benedictino, gran iglesia (s. XI) de tres naves, con pilares que sostienen las bóvedas, austera. (Mun. de Beuda.)

Sant Joan les Fonts
Antiguo monasterio benedictino (s. XII), majestuosa iglesia de tres naves con ábsides bien decorados, capiteles historiados, pila bautismal con relieves. Casa fortaleza de Juvinyà (s. XI-XII), uno de los monumentos del románico civil más antiguo y bien conservado de Cataluña.

Sant Esteve d’en Bas
Parroquia (s. XII), de una nave, modificada, con bellas muestras de escultura (capiteles, tímpano) de escuela ripollesa. (Mun. de La Vall d’en Bas.)

Santa Pau
Población con interesante núcleo medieval (plaza porticada del Firal dels Bous y castillo), en la zona volcánica de Olot, con las pequeñas iglesias románicas de Sant Martí Vell y el santuario de Els Arcs en las inmediaciones.

Porqueres
Parroquia de Santa Maria, a orillas del lago de Banyoles. Interesante edificio (consagrado en 1182), de una nave y ábside trilobulado en el interior, puerta con tres arcos de herradura en degradación y columnas con capiteles historiados (temas vegetales y animales) y espadaña; en el arco triunfal, capiteles de gran interés.[GB] Romanesque Art Routes
(6.2) Garrotxa and Pla de l’EstanyThis proposed trail corresponds to the second of the four-day plan into which the route has been divided
Romanesque Art Routes (6.0) From Empordà and Garrotxa to Selva, via Girona.The itinerary
Beyond Navata and Lladó we cross into another comarca, Garrotxa, where the Romanesque churches are so numerous that we can select only a few. Besalú, the seat of a former earldom, and the nearby villages of Beuda and Palera, are our first stops. Our route takes us through much beautiful scenery: the basaltic rock cliffs of Castellfollit de la Roca, just beside the road, and then the lush vegetation and the series of extinct volcanic craters around the capital, Olot, which are reminders of a distant age of seismic activity.

Sant Joan les Fonts, the garden-like beauty of the Vall de Bianya with its many tiny churches, and the road to Sant Esteve d’en Bas, close to the picturesque hamlet of Hostalets, are further attractions. On our way to Banyoles we enjoy the natural beauty of the magnificent beech woods of the Fageda d’en Jordà and the crater of Santa Margarida, as well as the tremendous charm of the medieval village of Santa Pau.

Our visit to Porqueres, opposite the town of Banyoles, affords an excuse to drive nearly all the way round the Banyoles lake. The sight of this large lake (almost 100 hectares in area) comes as a surprise. Its deep, silent waters and banks overhung with pensive weeping willows seem to have been put there on purpose to enhance the beauty of the church.

Besalú
Capital of an earldom with its own dynasty in the 11-12th C. which has preserved many historic buildings. Church of the former Benedictine monastery of Sant Pere (12th C.): three aisles, apse with ambulatory inside (five arches resting on columns with sculpted capitals), window over door with small lions in relief at the sides. Church of Sant Vicenç (12-13th C.): three aisles, transept, elegant apse with two small adjoining apses, door with archivolts and capitals. Doorway of the church of Sant Julià (12th C.), once part of a hospital. Beside the castle overlooking the town, ruins of the Augustinian canonry of Santa Maria (12th C.) with three-apse chevet. Interesting 11-12th C. mikveh (where ritual Jewish ablutions were performed) and remains of the synagogue. At Can Llaudes or Cornellà, courtyard with archways, good example of Romanesque civil architecture. Medieval bridge over the Fluvià.

Beuda
Parish church of Sant Feliu (12th C.): three aisles, three corresponding apses, doorway with archivolts, sculpted baptismal font.

El Sant Sepulcre de Palera
Former Benedictine priory: large austere 11th C. church with three aisles and vault resting on pillars. (Borough: Beuda.)

Sant Joan les Fonts
Former Benedictine monastery (12th C.): majestic church with three aisles and well-decorated apses, some carved capitals, baptismal font with relief sculptures. Casa Juvinyà, 11-12th C. fortified mansion, one of the oldest and best-preserved Romanesque civil monuments in Catalonia.

Sant Esteve d’en Bas
Church (12th C. modified): nave, fine sculptures (capitals, tympanum) by the School of Ripoll. (Borough: La Vall d’en Bas.)

Santa Pau
In the volcanic region of Olot. Interesting medieval quarter (square with archways – Plaça del Firal dels Bous – and castle). Nearby small Romanesque churches of Sant Martí Vell and the shrine of Els Arcs.

Porqueres
Parish church of Santa Maria (consecrated 1132), near Banyoles lake: interesting building with nave, three-lobed apse inside, door with three deteriorating horseshoe arches and carved capitals (plant and animal designs), wall belfry; very interesting capitals on triumphal arch.


Font: Generalitat de Catalunya, juny 2015
Besalú-Sant Pere
Beuda-Sant Feliu
Sant Sepulcre de Palera
Santa Pau
Porqueres-Santa Maria

Hozzászólások

    You can or this trail