-
-
140 m
105 m
0
8,0
16
31,93 km

Megtekintve 42 alkalommal, letöltve 2 alkalommal

közel Palić (Serbia)

Proleće u peščari
18.6.2017.
broj učesnika 36, do kraja pešačilo njih 20

Trasa: Palić, Veliki park - Majkin salaš - Hajdukovačka šuma - Tresetište - Radanovačka šuma - Strelište - Makova sedmica, okretnica - Šištak - Peštanska pruga - Srpski šor - Majdan - Kelebija, državna granica okretnica

Na Paliću u pola devet okupilo se nešto manje zainteresovanih od očekivanja ali to ni malo nije smetalo da u dobrom raspoloženju krenemo ka ostvarivanju današnjeg cilja. Usput smo razmenjivali znanja stečena u praksi i u planinarskoj školi, već kako je ko od nas sticao planinarska iskustva. Moram priznati da sam propisno iskritikovan od novopečenih svršenih polaznika škole, te nisam gledao u sunce kada sam im se obraćao, te se nisam predstavio punim imenom, te nisam zakopčao ranac na propisan način, te ovo, te ono. No, nema veze, ja ionako nisam neki vodič, planinarski posebno, ali prijavićete se vi meni još na neku akciju.

Tako šaljive i dobro raspoložene stigla nas je i kiša, nešto ranije nego su to prognozeri najavljivali, a čini mi se i nešto količinski u većem obimu a opet nedovoljno jaka i uporna da nas odvrati od onoga zbog čega smo se zaputili ka Kelebiji. Već na pauzi kod Tresetišta kiše nije bilo a kako smo se primicali Radanovačkoj šumi pesak je bio sve suvlji. One sa čela kolone, one koji su stalno imali nešto da mi prigovore sam poslao da prebroje koliko nas ima i da kada su već na začelju tamo i ostanu.

Konačno sam hodao opušten, o tome šta se sve moglo naučiti u planinarskoj školi moraću saznati na nekoj drugoj akciji. Izlaskom iz Radanovačke šume kod strelišta onaj umorniji deo grupe nas napušta, oni odlaze u centar Makove sedmice na autobus sa nepunih 17 km u nogama. Kod strelišta napuštam markiranu stazu, sada je to potpuno renovirana ulica Ane Frank nasuta šljunkom, mi idemo kroz šumu, lepše je i više nam priliči. Kod okretnice na Makovoj sedmici napušta nas još nekolicina pešaka i ostajemo na okrugloj brojci od dvadeset upornih i spremnih.

Pauza ispod Šištaka, nešto duža, valja se odmoriti pred uspon. Pesak je ovde sasvim suv, kiša ovde nije ni padala. Posle pauze i uspona prelazimo peštansku prugu i nastavljamo pravo, stazom treking lige, ponovo izbor koji današnje pešačenje čiji lepšim. Miris borovine, dubok pesak, krivudava staza sve do Srpskog šora. Ponudu da ovde neko odustane svi ignorišu. E kakvi ste vi ljudi. Neće niko kući, svi bi do kraja, svi bi da osvoje glavnu nagradu.

Poznata staza do Majdana, prolazimo jezero i pravimo poslednju pauzu. Vremena imamo na pretek, ostaće sasvim dovoljno i da čašćenje u prodavnici na cilju. Poslednji kilometri, smenjuju se delovi u hladovini i oni osunčani, izbijamo kod ograde rasadnika, po tradiciji ovde se fotografišemo. Dvadeset najupornijih koji su danas prešli celu stazu. Do cilja se tabana putem tj. ulicom koja pri kraju nudi osveženje u vidu dudova. Osveženje nudi i prodavnica, svako prema svom izboru, ko šta najviše voli.

Bilo je ovo pešašenje markiranom pešačekom stazom kroz Subotičku peščaru u prolećnom terminu. Naredno, letnje zakazano je za nedelju 3. septembar.
Putokazna tabla
zemljana
Atile Jozefa and zemljana
zemljana
zemljana
Park
National Park
zemljana
traktorski
Chart Border
Chart Border
Strelište
zemljana
Palmina
Unknown Area

Hozzászólások

    You can or this trail