-
-
547 m
407 m
0
4,6
9,2
18,35 km

Megtekintve 2094 alkalommal, letöltve 70 alkalommal

közel Cervera, Catalunya (España)

[CA] De Cervera a la Cardosa, Montcortès de Segarra, l'Aranyó, el Canós i TorderaLa Segarra ha estat batejada amb el sobrenom del graner de Catalunya a causa dels seus extensos camps de cereals que, tot i haver estat històricament allunyats de la influència del canal d'Urgell, són els majors productors de gra del país. La ruta discorre per aquestes terres de l'altiplà segarrenc entre els termes de Cervera i els Plans de Sió, on es poden contemplar diversos castells medievals.

En els propers anys, el paisatge de la Segarra canviarà mercès al sistema de reg Segarra-Garrigues, l'obra hidràulica més ambiciosa que s'ha plantejat a Catalunya des de la construcció del canal d'Urgell al segle XIX. Un canal de 85 km de llargada connectarà l'embassament de Rialb (Noguera) amb el de l'Albagés (Garrigues) dibuixant un arc paral·lel al canal d'Urgell. L'obra permetrà la conversió d'unes 70.150 ha de terres de secà en regadiu.

Ruta senyalitzada parcialment.
Es parteix de Cervera, capital de la Segarra, comunicada per diverses carreteres, l'autovia A-2 entre elles. La ciutat disposa, també, d'estació de tren de la línia R12 de RENFE Rodalies de Catalunya Barcelona-Manresa-Lleida. Cal situar-se al N de la ciutat, a l'avinguda del President Macià, davant de la zona esportiva municipal.

0,00 km (542 m). Zona esportiva municipal, davant de les piscines municipals. Se surt per l'avinguda del President Macià en direcció O. Als 170 m, a la rotonda on neix la carretera local L-303 que duu a les Pallargues i Agramunt, cal prendre, a mà dreta, una pista asfaltada en direcció N cap a la Cardosa. A diversos llocs de la ruta, es trobaran senyals del sender de petit recorregut PR C-178 (actualment descatalogat).

0,44 km (543 m). Es deixa un trencall a l'esquerra i es continua recte. Es passa sota l'autovia A-2; a l'altra banda hi ha una àrea d'esbarjo (km 1,64). Es deixa l'enquitranat i es continua recte (N) per un camí que travessa els plans de Cervera entre camps de conreu de secà. Al km 2,01, es troba una cruïlla i es continua recte cap al N.

2,60 km (512 m). Sota una línia d'alta tensió, hi ha una bifurcació: es gira a l'esquerra (NO). S'arriba a la Cardosa (3,25 km), petit nucli que compta amb una església, un bell cementiri i un antic castell dedicat avui a la masoveria. A la sortida, es pren la pista de la dreta (N), es travessa una cruïlla (4,17 km) i, 220 m més enllà (4,39 km), es troba una bifurcació, en què es pren el trencall de l'esquerra cap als Plans de Sió.

4,81 km (479 m). Cruïlla: es tomba a mà esquerra (SO) per una pista en no gaire bon estat. Es deixa una desviació a la dreta i, una mica més endavant, ja a tocar de Montcortès de Segarra (6,67 km), es gira a la dreta per entrar al poble. Es gaudeix d'una magnífica panoràmica del castell i del nucli de Montcortès.

7,00 km (465 m). S'entra a Montcortès de Segarra, on es pot admirar el seu esplèndid castell rectangular i l'església de Santa Anna. Després, pel carrer principal, se surt en direcció S a la carretera L-303. Cal creuar-la amb compte i seguir momentàniament a l'esquerra (SE) per la mateixa carretera durant 120 m fins a una pista, que es pren a la dreta (NO) seguint el traçat recorregut de la carretera en sentit invers. Més endavant, la pista gira al SO, passa pel costat de cal Sunyer i, uns tres-cents metres després, al km 8,06 del recorregut, es deixa a l'esquerra un trencall que duu a un columbari medieval i se segueix recte.

8,54 km (454 m). S'arriba a l'Aranyó. En aquesta població, es troba un antic castell on va néixer l'escriptor Manuel de Pedrolo. Es torna enrere fins a la desviació que s'ha trobat a l'entrada del poble, on ara es gira a la dreta (SO) en direcció al Canós passant per sota del nucli de cases tot arrambant-se al marge. Als dos-cents cinquanta metres de la desviació (8,87 km), es deixa la pista principal i es gira a l'esquerra (S). Es passa pel costat de dos genuïns blocs de roca anomenats els Pallers (9,21 km). Es continua cap al S i es desemboca a una altra pista (9,49 km), que se segueix per la dreta (SO).

11,00 km (408 m). Es desemboca a una pista que ve del N, es gira a l'esquerra (S) i s'entra al Canós (11,50 km). Cal vorejar el poble deixant el nucli a la dreta. Se surt davant de l'església de Sant Jaume, que es deixa a l'esquerra per davallar a migdia per un carrer costerut fins a sortir a la carretera de Cervera, que es pren a l'esquerra (E) durant cent metres per sortir-ne obliquament agafant un camí que es dirigeix a Tordera en direcció SE.

13,47 km (470 m). Tordera. Es deixa el nucli a mà dreta i es continua cap al SE. A partir d'aquí, la pista és ampla i asfaltada. Es travessa l'autovia A-2 per un pont. Sempre cap al SE, es passa la cruïlla de Quatre Camins i s'entra a Cervera travessant el polígon industrial de ponent per l'avinguda principal. Ja dins de la ciutat, se surt a l'avinguda d'Agramunt, es gira a l'esquerra i es retroba la rotonda del principi, des d'on, per la dreta, es torna al punt de partida del recorregut.

18,35 km (542 m). Zona esportiva municipal de Cervera. Fi del recorregut.

Més informació

[ES] De Cervera a la Cardosa, Montcortès de Segarra, L'Aranyó, el Canós y TorderaLa Segarra ha sido bautizada con el apodo de granero de Catalunya a causa de sus extensos campos de cereales que, pese a haber estado históricamente alejados de la influencia del canal de Urgell, son los mayores productores de grano del país. La ruta discurre por estas tierras del altiplano de la Segarra entre los términos de Cervera y Els Plans de Sió, donde se pueden contemplar varios castillos medievales.

En los próximos años, el paisaje de la Segarra cambiará gracias al sistema de riego Segarra-Garrigues, la obra hidráulica más ambiciosa que se ha planteado en Catalunya desde la construcción del canal de Urgell en el siglo XIX. Un canal de 85 km de longitud conectará el embalse de Rialb (Noguera) con el de L'Albagés (Garrigues) dibujando un arco paralelo al canal de Urgell. La obra permitirá la conversión de unas 70.150 ha de tierras de secano en regadío.

Ruta señalizada parcialmente.
Se parte de Cervera, capital de la Segarra, comunicada por distintas carreteras, la autovía A-2 entre ellas. La ciudad dispone también de estación de tren de la línea R12 de RENFE Rodalies de Catalunya Barcelona-Manresa-Lleida. Hay que situarse en el N de la ciudad, en la avenida del President Macià, delante de la zona deportiva municipal.

0,00 km (542 m). Zona deportiva municipal, frente a las piscinas municipales. Se sale por la avenida del President Macià en dirección O. A los 170 m, en la rotonda donde nace la carretera local L-303 que lleva a Les Pallargues y Agramunt, hay que tomar a la derecha una pista asfaltada en dirección N hacia la Cardosa. En varios lugares de la ruta, se encontrarán señales del sendero de pequeño recorrido PR C-178 (actualmente descatalogado).

0,44 km (543 m). Se deja un desvío a la izquierda y se continúa recto. Se pasa por debajo de la autovía A-2; al otro lado hay un área recreativa (km 1,64). Se deja la carretera y se sigue recto (N) por un camino que atraviesa los llanos de Cervera entre campos de cultivo de secano. En el km 2,01, se pasa un cruce y se sigue recto hacia el N.

2,60 km (512 m). Bajo una línea de alta tensión, hay una bifurcación: se gira a la izquierda (NO). Se llega a la Cardosa (3,25 km), pequeña aldea que cuenta con una iglesia, un bello cementerio y un antiguo castillo dedicado hoy a las actividades del campo. A la salida, se toma la pista de la derecha (N), se atraviesa un cruce (4,17 km) y, 220 m más allá (4,39 km), en una bifurcación, se toma el desvío de la izquierda hacia Els Plans de Sió.

4,81 km (479 m). Cruce: se gira a mano izquierda (SO) por una pista en no muy buen estado. Se deja un desvío a la derecha y, un poco más adelante, ya cerca de Montcortès de Segarra (6,67 km), se gira a la derecha para entrar en el pueblo. Se disfruta de una magnífica panorámica del castillo y el núcleo de Montcortès.

7,00 km (465 m). Se entra en Montcortès de Segarra, donde se puede admirar su espléndido castillo rectangular y la iglesia de Santa Anna. Después, por la calle principal, se sale en dirección S a la carretera L-303. Hay que cruzarla con cuidado y seguir momentáneamente a la izquierda (SE) por la misma carretera durante 120 m hasta una pista, que se toma a la derecha (NO) siguiendo el trazado recorrido de la carretera en sentido inverso. Más adelante, la pista gira al SO, pasa junto a Cal Sunyer y, unos trescientos metros después, en el km 8,06 del recorrido, se deja a la izquierda un desvío que lleva a un columbario medieval y se sigue recto.

8,54 km (454 m). Se llega a L'Aranyó. En esta población se encuentra un antiguo castillo donde nació el escritor Manuel de Pedrolo. Se vuelve atrás hasta la desviación que se ha encontrado en la entrada del pueblo, donde ahora se gira a la derecha (SO) en dirección al Canós pasando por debajo del núcleo de casas junto al margen. A los doscientos cincuenta metros de la desviación (8,87 km), se deja la pista principal y se gira a la izquierda (S). Se pasa junto a dos genuinos bloques de roca llamados Els Pallers (9,21 km). Se continúa hacia el S y se desemboca en otra pista (9,49 km), que se sigue por la derecha (SO).

11,00 km (408 m). Se desemboca en una pista que viene del N, se gira a la izquierda (S) y se entra en el Canós (11,50 km). Hay que bordear el pueblo dejando el núcleo a la derecha. Se sale delante de la iglesia de Sant Jaume, que se deja a la izquierda para bajar hacia el S por una calle empinada hasta salir a la carretera de Cervera, que se toma a la izquierda (E) durante cien metros para abandonarla tomando oblicuamente un camino que se dirige a Tordera en dirección SE.

13,47 km (470 m). Tordera. Se deja el núcleo a mano derecha y se continúa hacia el SE. A partir de aquí, la pista es ancha y asfaltada. Se atraviesa la autovía A-2 por un puente. Siempre en dirección SE, se pasa el cruce de Quatre Camins y se entra en Cervera atravesando el polígono industrial de poniente por la avenida principal. Ya dentro de la ciudad, se sale a la avenida de Agramunt, se gira a la izquierda y se reencuentra la rotonda del principio, desde donde, por la derecha, se vuelve al punto de partida del recorrido.

18,35 km (542 m). Zona deportiva municipal de Cervera. Fin del recorrido.

Más información

[EN] From Cervera to La Cardosa, Montcortès de Segarra, L'Aranyó, El Canós and TorderaSegarra has been called the granary of Catalonia because of its huge fields of cereals, far from the influence of Urgell canal, the largest producers of grain in the country. The route runs through these high plateau dry lands between Cervera and Els Plans de Sió, where we can also see a number of Mediaeval castles.
Partially marked trail.

More information

Font: Generalitat de Catalunya, 31/12/12

Waypoint

Al Columbari

Waypoint

Los Pallers

Waypoint

Estació Ferrocarril

Waypoint

Àrea d'esplai

Waypoint

La Cardosa

Waypoint

El Canós

Waypoint

L'Aranyó

Waypoint

Zona Esportiva de Cervera

Waypoint

Tordera

Waypoint

Montcortès de Segarra

Waypoint

Quatre Camins

2 hozzászólás

You can or this trail