-
-
5 m
-5 m
0
9,4
19
37,43 km

Megtekintve 2499 alkalommal, letöltve 109 alkalommal

közel Sant Jaume d'Enveja, Catalunya (España)

[CA] De Sant Jaume d'Enveja als Muntells, la platja dels Eucaliptus, la Barra del Trabucador i la Tancada
Amb una superfície de 320 km2, el delta de l'Ebre és la major àrea humida dels Països Catalans i un dels hàbitats aquàtics més importants de la Mediterrània occidental. L'any 1983, la Generalitat de Catalunya va aprovar la creació del Parc Natural del Delta de l'Ebre. El gran delta està dividit en dues parts gairebé simètriques entre les quals discorre el riu Ebre. La meitat N pertany a la comarca del Baix Ebre; la del S a la del Montsià. L'itinerari en bicicleta que es proposa permet conèixer el cantó meridional visitant el poble dels Muntells, la platja dels Eucaliptus, la Barra del Trabucador, les Salines Velles i les de Sant Antoni, i la Reserva Natural de Fauna Salvatge de la Llacuna de la Tancada. Recorregut llarg, però pràcticament pla, que discorre a nivell del mar. És recomanable portar prismàtics i teleobjectius per poder observar les aus des dels miradors situats durant el recorregut.
Ruta senyalitzada parcialment.
El punt de sortida és el poble de Sant Jaume d'Enveja. S'hi arriba per la carretera TV-3403 des de la TV-3405, desviació que surt a l'est de la C-12 entre Tortosa i Amposta. A l'entrada de Sant Jaume, cal girar a la dreta (S) per la carretera TV-3404 i creuar el canal de la Dreta de l'Ebre. S'aparca el vehicle al costat de l'escola CEIP Sant Jaume.

0,00 km (2 m). Des de l'entrada de l'escola, se surt cap al S per la TV-3404 i, als 170 metres, es tomba a l'esquerra per una pista que es dirigeix a llevant.

0,72 km (2 m). Es desemboca a una altra pista, que se segueix a l'esquerra (NE) fins que s'arriba al camí de servei del marge dret del canal de la Dreta de l'Ebre. Es continua pel costat del canal en direcció E.

2,19 km (3 m). Cruïlla al pont del Barceloní. Es deixa el canal i es gira a la dreta (S) pel camí dels Muntells a Sant Jaume d'Enveja deixant trencalls secundaris a dreta i esquerra.

6,00 km (1 m). S'accedeix als Muntells, on es conserven algunes barraques tradicionals de la zona. S'hi pot observar, també, el sistema de parcel•lació del delta, caracteritzat per la dispersió d'habitatges i la presència d'horts (anomenats caixers). Es desemboca al carrer Major, que es pren tombant a l'esquerra (SE). Es travessa el poble i se surt pel camí asfaltat dels Eucaliptus en la mateixa direcció (SE). Passats 3 km i mig, es gira a la dreta (S) i s'entra a la urbanització de l'Eucaliptus.

9,52 km (1 m). Urbanització de l'Eucaliptus. Es baixa a migdia fins a la platja del mateix nom i s'entra dins dels límits del Parc Natural del Delta de l'Ebre (9,70 km, 1 m). Es tomba a la dreta (SO) en direcció al Trabucador vorejant el límit de la platja, amb el mar a l'esquerra, i es passa pel costat del càmping Mediterrani Blau.

12,43 km (0 m). Es creua un rec que desemboca al mar i es continua cap al SO.

14,40 km (0 m). Es deixa a la dreta (NO) la pista asfaltada que porta a la carretera TV-3405 i als Muntells, que després s'agafarà. Ara es prossegueix en direcció SO i s'entra al Trabucador, una llarga i estreta llenca de terra que tanca la badia dels Alfacs pel S a manera d'istme i acaba eixamplant-se formant una península: la Punta de la Banya.

20,60 km (0 m). Les Salines Velles. Aquí comença la Reserva Natural de la Punta de la Banya, d'accés restringit. Cal baixar de la bicicleta. Una mica més enllà, hi ha una plataforma d'observació. Es desfà el camí fins a l'anterior bifurcació.

26,80 km (1 m). Bifurcació. Ara se segueix a l'esquerra (NO) per la pista asfaltada deixant a la dreta les Salines de Sant Antoni.

29,70 km (0 m). S'arriba al càmping de la Tancada i es tomba a la dreta (N) fins que es desemboca a la pista que rodeja la llacuna de la Tancada.

30,42 km (2 m). Reserva Natural de Fauna Salvatge de la Llacuna de la Tancada. Es gira a la dreta (E) seguint un tram de l'itinerari senyalitzat de la Tancada i, als 300 metres, es trenca a l'esquerra per una pista que es dirigeix al N. De seguida, a la primera bifurcació, es tomba a la dreta (NE; 31,00 km, 0 m) i se circula enmig d'extensos arrossars. Es desemboca a una pista ampla, que se segueix a l'esquerra (NO) fins a la següent bifurcació.

32,10 km (0 m). Bifurcació. Es gira a la dreta (NE), es passa pel costat del mas de la Mota i es desemboca a la carretera TV-3405 (33,52 km, 2 m), que se segueix a l'esquerra (NO).

34,72 km (2 m). Bifurcació de carreteres. Es continua a la dreta (NE) per la de Sant Jaume d'Enveja (la TV-3404), que ja no es deixarà fins a tornar al punt d'inici de l'itinerari.

37,43 km (2 m). Sant Jaume d'Enveja. CEIP Sant Jaume, punt de partida i final del recorregut.

Hi ha l'opció d'anar a la Cava, poble pertanyent al municipi de Deltebre, bé pel pas de barca de l'embarcador de Sant Jaume d'Enveja (a 1,30 km) o bé pel pont nou, conegut com lo Passador. A la Cava, hi ha l'Ecomuseu del Delta de l'Ebre i l'oficina d'informació del parc.

Més informació

[ES] De Sant Jaume d'Enveja a Els Muntells, la playa de Els Eucaliptus, la Barra del Trabucador y la Tancada
Con una superficie de 320 km2, el delta del Ebro es la mayor área húmeda de Els Països Catalans y uno de los hábitats acuáticos más importantes del Mediterráneo occidental. En 1983, la Generalitat de Catalunya aprobó la creación del Parque Natural del Delta de l'Ebre. El gran delta está dividido en dos partes casi simétricas entre las que discurre el río Ebro. La mitad N pertenece a la comarca del Baix Ebre; la del S a la del Montsià. El itinerario en bicicleta que se propone permite conocer el lado meridional visitando el pueblo de Els Muntells, la playa de Els Eucaliptus, la Barra del Trabucador, Les Salines Velles y Les Salines de Sant Antoni, y la Reserva Natural de Fauna Salvaje de la Llacuna de la Tancada. Recorrido largo, pero prácticamente llano, que discurre a nivel del mar. Es recomendable llevar prismáticos y teleobjetivos para poder observar las aves desde los miradores situados en el recorrido.
Ruta señalizada parcialmente.

El punto de salida es el pueblo de Sant Jaume d'Enveja. Se llega por la carretera TV-3403 desde la TV-3405, desviación que sale al este de la C-12 entre Tortosa y Amposta. En la entrada de Sant Jaume, hay que girar a la derecha (S) por la carretera TV-3404 y cruzar el canal de la Dreta de l'Ebre. Se aparca el vehículo al lado de la escuela CEIP Sant Jaume.

0,00 km (2 m). Desde la entrada de la escuela, se sale hacia el S por la TV-3404 y, a los 170 metros, se gira a la izquierda por una pista que se dirige a levante.

0,72 km (2 m). Se desemboca en otra pista, que se sigue a la izquierda (NE) hasta que se llega al camino de servicio del margen derecho del canal de la Dreta de l'Ebre. Se continúa junto al canal en dirección E.

2,19 km (3 m). Cruce en el puente del Barceloní. Se deja el canal y se gira a la derecha (S) por el camino de Els Muntells a Sant Jaume d'Enveja dejando desvíos a derecha e izquierda.

6,00 km (1 m). Se accede a Els Muntells, donde se conservan algunas barracas tradicionales de la zona. Se puede observar, también, el sistema de parcelación del delta, caracterizado por la dispersión de viviendas y la presencia de huertos (llamados caixers). Se desemboca en la calle Major, que se toma girando a la izquierda (SE). Se cruza el pueblo y se sale por el camino asfaltado de L'Eucaliptus en la misma dirección (SE). Pasados 3 km y medio, se gira a la derecha (S) y se entra en la urbanización de L'Eucaliptus.

9,52 km (1 m). Urbanización de L'Eucaliptus. Se baja a mediodía hasta la playa del mismo nombre y se entra dentro de los límites del Parque Natural del Delta de l'Ebre (9,70 km, 1 m). Se gira a la derecha (SO) en dirección al Trabucador bordeando el límite de la playa, con el mar a la izquierda, y se pasa junto al camping Mediterrani Blau.

12,43 km (0 m). Se cruza una acequia que desemboca en el mar y se continúa hacia el SO.

14,40 km (0 m). Se deja a la derecha (NO) la pista asfaltada que lleva a la carretera TV-3405 y a Els Muntells, que después se tomará. Ahora se prosigue en dirección SO y se entra en el Trabucador, una larga y estrecha franja de tierra que cierra la bahía de Els Alfacs por el S a modo de istmo y termina ensanchándose formando una península: la Punta de la Banya.

20,60 km (0 m). Les Salines Velles. Aquí comienza la Reserva Natural de la Punta de la Banya, de acceso restringido. Hay que bajar de la bicicleta. Un poco más allá, hay una plataforma de observación. Se deshace el camino hasta la anterior bifurcación.

26,80 km (1 m). Bifurcación. Ahora se sigue a la izquierda (NO) por la pista asfaltada dejando a la derecha Les Salines de Sant Antoni.

29,70 km (0 m). Se llega al camping de la Tancada y se gira a la derecha (N) hasta que se desemboca en la pista que rodea la laguna de la Tancada.

30,42 km (2 m). Reserva Natural de Fauna Salvaje de la Llacuna de la Tancada. Se gira a la derecha (E) siguiendo un tramo del itinerario señalizado de la Tancada y, a los 300 metros, se gira a la izquierda por una pista que se dirige al N. Enseguida, en la primera bifurcación, se gira a la derecha (NE; 31,00 km, 0 m) y se circula en medio de extensos arrozales. Se desemboca en una pista ancha, que se sigue a la izquierda (NO) hasta la siguiente bifurcación.

32,10 km (0 m). Bifurcación. Se gira a la derecha (NE), se pasa junto a la masía de la Mota y se llega a la carretera TV-3405 (33,52 km, 2 m), que se sigue a la izquierda (NO).

34,72 km (2 m). Bifurcación de carreteras. Se continúa a la derecha (NE) por la de Sant Jaume d'Enveja (la TV-3404), que ya no se dejará hasta volver al punto inicial del itinerario.

37,43 km (2 m). Sant Jaume d'Enveja. CEIP Sant Jaume, punto de partida y final del recorrido.

Existe la opción de ir a la Cava, pueblo perteneciente al municipio de Deltebre, bien por el paso de barca del embarcadero de Sant Jaume d'Enveja (a 1,30 km) o bien por el puente nuevo, conocido como Lo Passador. En la Cava, está L'Ecomuseu del Delta de l'Ebre y la oficina de información del parque.

Más información

ACNA, S.L., 30/09/10

Waypoint

Les Salines

Waypoint

Els Muntells

Waypoint

Itinerari de la Tancada

Waypoint

Sant Jaume d'Enveja

Hozzászólások

    You can or this trail