Letöltés

Szintemelkedés

1 700 m

Nehézségi szint

Nehéz

lefelé

1 700 m

Max elevation

3 216 m

Trailrank

41

Min elevation

2 212 m

Trail type

Loop

Idõ

8 óra 10 perc

Koordináták

29411

Uploaded

2021. augusztus 15.

Recorded

augusztus 2021
Share
-
-
3 216 m
2 212 m
16,66 km

Megtekintve 411 alkalommal, letöltve 13 alkalommal

közel Aneto, Aragón (España)

CAT / CAST.

CRESTA DELS 6 PICS DE RUSELL DES DE LA PRESA DE LLAUSET:

DIFICULTAT:

- He posat difícil a la catalogació per la seva llargada i pel caos de blocs que hi ha a partir del coll de Ballibierna, també perquè en molts llocs les fites es perden i no hi ha un camí en concret, així doncs hem d' estar concentrats sempre per trobar el millor itinerari.
Les grimpades són molt curtes i no passen el II+ aquests petits trams es concentren en la pujada a la primera agulla, l'agulla Sud, la travessa entre la punta Rusell i el pic Rusell i la pujada i baixada de l' agulla SW , però en global poso difícil per la seva durada més que res i per la duresa de progressió i saltirons entre pedres i blocs.
Ruta feta en solitari.

Durada: 8'10" parades incloses, ritme alegre
Distància: 16km'66m
Desnivell total: 1700mSortida:

Arribo a la presa de Llauset després de passar pel tètric túnel que et deixa a l' aparcament, deixo el cotxe i faig un bivac allà mateix.
Començo a les 7 del matí, atravesso el petit túnel i començo a vorejar el llac per la seva dreta atravessant algún rierol que baixa de dalt, passarem per una passera de ferro i començarem a pujar lleugerament, passem pel costat del camí dels que baixem de Ballibierna el qual deixem a la nostra esquerre i continuem pujant comodament pel GR fins que arribem al coll on a la dreta hi tenim la Cabanya de Botornàs, el sender planeja una mica, passem pel costat del llac de Botornàs que baixant m'hi mullo les cames, i continuem amunt pel costat del riu i fins arribar al nou Refugi Cap de Llauset el qual passarem per l' esquerre, continuem ara amunt per camí fàcil amb algún tram de pedres típic i arribarem al trencall o bifurcació on separa la gent que va a fer el pic de Ballibierna i tuca de Culebras cap a l'esquerre, nosaltres seguim a la dreta sempre en pujada per camí bastant bo i així arribem al coll de Ballibierna, faig la primera paradeta breu per mirar el paisatge: Estanys de Ballibierna, cresta de Llosars etc, guapíssim.

Des del coll deixem ja el camí que baixa cap als estanys i virem cap a la dreta ( N ) seguint unes fites, aquí començarem a saltar pel regne dels rocs fins al coll dels Isards, baixem i anem a buscar altra cop el caos de blocs direcció un petit llac, aquí busquem una petita llengua de "grava" que ens facilitarà l'accés i on, aquí sí, anirem trobant fites que ens guiaran cap a la canal d' accés, anirem progressant fins a trobar un bloc encastat el qual passarem per dins un petit forat sense la motxilla, també es pot passar grimpant per sobre, un cop superat arribem a un coll i anem a l' esquerre per ja grimpar i arribar a l' AGULLA SUD DE RUSELL 3095m. el primer dels 6 tresmils de la jornada, aquí val la pena mirar la canal per on pujarem. Fins aquí haurem fet alguna grimpada fàcil i divertida.

Baixem de l' agulla S i tornem al coll, començem a pujar per la canal sempre fàcil i amb algún trosset de grimpada arribarem a dalt, aquí a la nostra esquerre ja tenim l' Avantcim de Rusell però nosaltres hem d' anar cap a la dreta, en una imatge horrorosa de blocs i pedres sense camí, així doncs deixem la motxilla per alleugerar pes i som-hi, anem baixant per on més ens assembli, jo he anat trobant fites, però tant com les trobava també les perdia, i així al final arribem al pic de PUNTA RUSELL ORIENTAL de 3043m, fotos i tornem-hi, ppfff, cap amunt pel mar de pedres fins a retrobar-nos amb la motxilla, en total he tardat 30 minuts pujar i baixar.

Continuem direcció Nord i en res trepitgem el pic d' AVANTCIM SUD EST DE RUSELL DE 3206M, tercer tresmil del dia.
Contemplem les fantàstiques vistes de les crestes que ens envolten i que espero realitzar algún dia.

Des d'aquest últim continuem pel fil de la cresta on ens haurem d' agafar en algún punt, sobretot per baixar a un collet abans d' arribar al pic de Rusell, he llegit que també es pot passar per un corriolet que surt pel cantó de Ballibierna, però en aquest track jo he optat per passar pel fil ja que no presenta dificultats excessives i es fa més ràpid.
En pocs minuts arribarem al PIC DE RUSELL de 3207m, punt més alt de la jornada i on la cresta ja a desaparegut, fotos de rigor i un lleuger descans per anar mirant i somiant amb les crestes següents.

Des d' aquest cim mirem a Nord i veiem un esplanada plena de rocs on tenim el cinquè tresmil i que arribarem sense haver d' utilitzar les mans però, això sí, després d' una pesada aproximació. Cim de PUNTA DE LA BRETXA DE RUSELL de 3197m.
Aquí és on estem més a prop de la cresta de Salenques que la tenim just al davant i que porta al pic de Margalida que tenim just davant nostra, a l'Oest la cresta de Llosars ens mostra el seu perfil més bonic, i al final d' aquestes crestes el gegant del Pirineu.

Tornem enrere i anem a buscar una canal pel cantó de Ballibierna que ens portarà a baix de tot en l' inmens mar de pedres i pedrots, la canal es baixa molt bé, de fet és la canal que s' utilitza per pujar a fer el pic de Rusell pel cantó de Llosars.
Bé, un cop a baix anem cap a l' esquerre on ja veiem l' agulla i la canal d' accés, entre salts i més salts i arribarem, aquí molta gent prefereix donar la volta a l' agulla i pujar per l' altra cantó, la qual cosa requereix una altra horeta segurament i més desnivell a realitzar. Si ens ho mirem bé no n'hi ha per tant, la canal es puja perfectament, gairebé a dalt hi ha un troçet on hi ha un bloc que grimparem sense cap problema per la seva dreta i en res estarem ja al coll, havent-nos estalviat un bon troç i energia que ens anirà molt bé per la baixada fins a la presa.

Un cop al coll deixem la motxilla i començem la grimpada de l' agulla, al cap de pocs metres del seu inici a mà esquerre tenim un petit passet en una fissura i amb molt bones preses que passarem sense problemes i així ja arribarem a l' AGULLA SUD OEST DE RUSELL DE 3029m.
Fotos de rigor i iniciem el famós descens, a dalt si es vol hi ha una instal-lació de ràpel però si hem arribat fins aquí sense utilitzar la corda, tampoc ens caldrà per baixar d' aquí. Començem el descens encarats cap al coll i un cop arribem al sector on hem grimpat en la pujada ens girem de cara a la roca, tenim molt bones mans, el granit és perfecte, només ens cal allargar la cama fins que el peu arriba a un bon roc i ja tenim el pas superat, després d' això ja en res tornem al coll a recollir la motxilla i cap a baix per l' altra costat vigilant la canal de baixada que és un xic dreta i d' aquelles que patina.

Un cop a baix de la canal ens situem, ens orientem i mirem on tenim el coll de Bouquetins, a partir d' aquí i a partir d' ara comença el més feixuc i avorrit de la jornada, saltar rocs, pedres, mirar de trobar el camí, seguir les fites si es que i són etcetc.
Un cop al coll baixem cap al cantó Est i seguim la gimcana vigilant no ens fotem mal, fins que retrobem per dir-ho així amb el camí de pujada, tot i que no hi ha camí ho dic més que res sobre el track, pujarem cap al coll dels Isards i ja d'aquí al cotxe utilitzarem el mateix itinerari que en la pujada, coll de Ballibierna, refugi Cap de Llauset, Estany de Llauset.

Una ruta no apte per a tothom, si bé tècnicament no és molt difícil com he dit abans, si que es molt llarga i s' ha de tenir certa tècnica en progressió, orientació i sobretot vigilar molt en no fer-se mal en saltar per entre pedres i rocs que d' això ens en fotarem un bon tou. Si estem acostumats a fer pics i crestes pel pirineu, aquesta és una cresta més on no tindreu masses problemes i que podem realitzar molt bé.

Sigui com sigui, espero haver-vos ajudat i si necessiteu qualsevol informació no dubteu en demanar, salut !!


----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Castellano


- He puesto difícil a la catalogación por su longitud y por el caos de bloques que hay a partir del cuello de Ballibierna, también porque en muchos lugares los hitos se pierden y no hay un camino en concreto, así pues debemos estar concentrados siempre para encontrar el mejor itinerario.
Las trepadas son muy cortas y no pasan el II+ estos pequeños tramos se concentran en la subida a la primera aguja, la aguja Sur, la travesía entre la punta Rusell y el pico Rusell y la subida y bajada de la aguja SW, pero en global pongo difícil por su duración más que nada y por la dureza de progresión y saltitos entre piedras y bloques.
Ruta hecha en solitario.

Duración: 8'10 "paradas incluidas, ritmo alegre
Distancia: 16km'66m
Desnivel total: 1700m


salida:

Llego a la toma de Llauset tras pasar por el tétrico túnel que te deja en el aparcamiento, dejo el coche y hago un vivac allí mismo.

Empienzo a las 7 de la mañana, atravesando el pequeño túnel y comienzo a bordear el lago por su derecha atravesando algún riachuelo que baja de arriba, pasaremos por una pasarela de hierro y empezaremos a subir ligeramente, pasamos junto al camino de los que bajan de Ballibierna el que dejamos a nuestra izquierda y seguimos subiendo comodamente por el GR hasta llegar al cuello donde a la derecha tenemos la Cabaña de Botornás, el sendero planea un poco, pasamos junto al lago de Botornás que bajando me mojo las piernas, y seguimos arriba por el lado del río y hasta llegar al nuevo Refugio Cap de Llauset el que pasaremos por el lado izquierdo, continuamos ahora arriba para camino fácil con algún tramo de piedras típico y llegaremos al desvío o bifurcación donde separa la gente que va a hacer el pico de Ballibierna y tuca de Culebras hacia la izquierda, nosotros seguimos a la derecha siempre en subida por camino bastante bueno y así llegamos al collado de Ballibierna, hago la primera parada breve para mirar el paisaje: Lagos de Ballibierna, cresta de Llosars etc, guapísimo.

Desde el cuello dejamos ya el camino que baja hacia los estanques y viramos hacia la derecha (N) siguiendo unos hitos, aquí empezaremos a saltar por el reino de las rocas hasta el cuello de los rebecos, bajamos y vamos a buscar otra vez el caos de bloques dirección un pequeño lago, aquí buscamos una pequeña lengua de "grava" que nos facilitará el acceso y donde, ahí sí, iremos encontrando hitos que nos guiarán hacia la canal de acceso, iremos progresando hasta encontrar un bloque empotrado el cual pasaremos por dentro un pequeño agujero sin la mochila, también se puede pasar trepando por encima, una vez superado llegamos a un cuello y vamos al izquierdo para ya trepar y llegar a la AGUJA SUR DE Rusell 3095m. el primero de los 6 tresmiles de la jornada, aquí vale la pena mirar la canal por donde subiremos. Hasta aquí habremos hecho alguna trepada fácil y divertida.

Bajamos de la aguja S y volvemos al cuello, empezamos a subir por la canal siempre fácil y con algún trocito de trepada llegaremos arriba, aquí a nuestra izquierda ya tenemos la antecima de Rusell pero nosotros tenemos que ir hacia la derecha, en una imagen horrorosa de bloques y piedras sin camino, así pues dejamos la mochila para aligerar peso y vamos, vamos bajando por donde más nos parezca, yo he ido encontrando hitos, pero tanto como las encontraba también los perdía, y así al final llegamos al pico de PUNTA RUSELL ORIENTAL de 3043m, fotos y vuelta a empezar, ppfff, hacia arriba por el mar de piedras hasta reencontrarnos con la mochila, en total he tardado 30 minutos subir y bajar.

Continuamos dirección Norte y en nada pisamos el pico de antecima SUR ESTE DE RUSELL DE 3206M, tercer tresmil del día.
Contemplamos las fantásticas vistas de las crestas que nos rodean y que espero realizar algún día.

Desde este último continuamos por el filo de la cresta donde nos tendremos que utilizar las manos en algún punto, sobre todo para bajar a un collado antes de llegar al pico de Rusell, he leído que también se puede pasar por un sendero que sale por el lado de Ballibierna, pero en este track yo he optado por pasar por el hilo ya que no presenta dificultades excesivas y se hace más rápido.
En pocos minutos llegaremos al PIC DE RUSELL de 3207m, punto más alto de la jornada y donde la cresta ya ha desaparecido, fotos de rigor y un ligero descanso para ir mirando y soñando con las crestas siguientes.

Desde esta cima miramos a Norte y vemos un explanada llena de rocas donde tenemos el quinto tresmil y que llegaremos sin tener que utilizar las manos pero, eso sí, después de una pesada aproximación. Cumbre de PUNTA DE LA BRECHA DE Rusell de 3197m.
Aquí es donde estamos más cerca de la cresta de Salenques que la tenemos justo en frente y que lleva al pico de Margalida que tenemos justo delante nuestra, al Oeste la cresta de Llosars nos muestra su perfil más bonito, y al final de estas crestas el gigante del Pirineo.

Volvemos atrás y vamos a buscar una canal por el lado de Ballibierna que nos llevará abajo de todo en el inmenso mar de piedras y pedruscos, la canal se baja muy bien, de Hecho se la canal que se utiliza para subir a acero el pico de Rusell miedo el lado de Llosars.

Bien, una vez abajo vamos hacia el izquierdo donde ya vemos la aguja y la canal de acceso, entre saltos y más saltos llegaremos, aquí mucha gente prefiere dar la vuelta a la aguja y subir por el otro lado, lo que requiere otra horita seguramente y más desnivel a realizar. Si el miramos bien no se para tanto, la canal se sube perfectamente, casi al llegaarribar hay un trocito dónde hay un bloque que treparemos sin ningún problema por su derecha y en nada estaremos ya en el cuello, habiendonos ahorrado un buen trecho y energía que nos ira muy bien para la bajada hasta el embalse.

Una vez en el cuello dejamos la mochila y empezamos la trepada de la aguja, a los pocos metros de apo inicio a mano izquierda, tenemos un pequeño pasito en una fisura y con muy buenas tomas que pasaremos sin problemas y así ya llegaremos a la AGUJA SUR OESTE DE Rusell DE 3029m.
Fotos de rigor y iniciamos el famoso descenso, llega si se quiere hay una instalación de rápel pero si hemos llegado hasta aquí sin utilizar la cuerda no nos hará falta ahora tampoco.
Empezamos el descenso encarados hacia el collado y una vez llegamos al sector donde hemos trepado en la subida nos volvemos de cara a la roca, tenemos muy buenas manos, el granito es perfecto, sólo necesitamos alargar la pierna hasta que el pie lega a una buena piedra y ya tenemos el paso superado, tras lo cual ya en nada volvemos al collado a recoger la mochila y hacia abajo por el otro lado vigilando la canal de bajada que es un poco derecha y de aquellas que resbala un poco.

Una vez abajo de la canal nos situamos, nos orientamos y miramos donde tenemos el collado de Bouquetins, a partir de aquí ya partir de ahora empieza lo más pesado y aburrido de la jornada, saltar rocas, piedras, tratar de encontrar el camino, seguir los hitos si se que y son etcetc.


Una vez en el collado bajamos hacia el lado Este y seguimos la gincana vigilando no hacernos daño, hasta que encontramos por decirlo así con el camino de subida, aunque no hay camino lo digo más que nada sobre el track, subiremos hacia el collado de los Isards y ya aquí el coche utilizaremos el mismo itinerario que en la subida, collado de Ballibierna, refugio Cap de Llauset, Estany de Llauset.

Una ruta no apto para todos, si bien técnicamente no es muy difícil como he dicho antes, si que es muy larga y se ha de tener cierta técnica en progresión, orientación y sobre todo vigilar mucho en no hacerse daño al saltar por entre piedras y rocas que lo haremos en un largo rato. Si estamos acostumbrados a hacer picos y crestas por el pirineo, esta es una cresta más donde no tendrá demasiados problemas y que podemos realizar muy bien.

Sea como sea, espero haberos ayudado y si necesitas cualquier información no dudes en pedir, salud !!
Parkoló

Aparcament estany/presa de Llauset 2200m

Arribada a la presa després d'un túnel una mica tètric. Podem dormir-hi sense cap problema.
Intersection

Intersecció baixada de Vallibierna

Unió del camí dels que baixen del pic de Ballibierna

Llac de Botornàs

Una remullada de peus abans d' arribar a la presa.
Intersection

Intersecció camí pic de Vallibierna

Aquí es separa el camí que porta al pic de Ballivierna
Hágó

Collada de Ballibierna

Coll de Ballibierna, pas del GR que comunica amb la vall de Benasc
Csúcs

Agulla SW de Rusell 3029m

Si estem acostumats a escalar no val la pena que carregueu la corda, la grimpada és fa molt bé i la desgrimpada també, hem d'allargar un peuet en un pas i res més. Espectaculars vistes des de dalt.
Waypoint

Peu inici canal NW a l'agulla NW de Rusell

Inici canaleta, es ampla i fàcil, no val la pena donar toooota la volta per pujar a l' agulla, al ser una canal ampla ens permet pujar i triar els llocs més fàcils per pujar-hi.
Intersection

Cruïlla accés Rusell des de Ballibierna

Quan baixem a mà esquerre trobarem aquest camí que continua pels que volen fer el Rusell des del coll de Ballibierna, nosaltres anem a la dreta.
Intersection

Accés canal baixada

Un cop baixem de la Punta de la Bretxa de Rusell ens decantem una mica a mà dreta per anar a buscar aquesta canal que es deixa baixar prou bé i que és també la canal que es fa servir per pujar des de la vessant Est al Rusell.
Csúcs

Punta Brecha Rusell 3192m

5è tresmil del dia, espectaculars vistes del pic Margalida i de la cresta Salenques - Tempestats
Csúcs

Pic de Rusell 3207m

Punta culminant de la cresta on arribarem entre grimpades prou divertides i mai exposades.
Csúcs

Rusell SE 3205m

Csúcs

Pic de Rusell Oriental 3043m

PFF un tostón baixar per aquest mar de pedrots i tornar a pujar, marqueu-vos una línia recta ja que les fites costen molt de seguir.
Csúcs

1er tresmil del dia, agulla Sud de Rusell 3146

Entre grimpades arribarem al primer tresmill del dia, l' agulla Sud de Rusell

Estany abans de pujar a l' agulla S

Passarem pel costat d' aquest estany i mirarem de trobar una llengua de "gravilla" per on puja el camí cap a l' agulla S.
Hágó

Collada dels Isards

Un cop al coll ja divisem una part de la cresta de Rusell
Hágó

Coll agulla SW de Rusell

Arribats al coll deixem la moxilla i començem la bonica i curts grimpada de l'agulla SW de Rusell
Hágó

Coll de Bouquetins

Continuem amb els caos de blocs, realment la caminada ara es fa feixuga.

Hozzászólások

    You can or this trail