Idõ  egy nap 6 óra 12 perc

Koordináták 3917

Uploaded 2018. április 4.

Recorded október 2017

-
-
2 172 m
1 492 m
0
5,1
10
20,43 km

Megtekintve 589 alkalommal, letöltve 17 alkalommal

közel Aetomilítsa, Epirus (Greece)

Γράμος, Δρόμος Αετομηλίτσας-Κόψη Άνω Αρένας-Άνω Αρένα 2196μ-Λίμνες Αρένων ( Μουτσάλια ) - Δρόμος.

Μια από τις πιο όμορφες διαδρομές στον ορεινό όγκο του Γράμου, με ανάβαση στην κορυφή της Άνω Αρένας αλλά και τις γνωστές ομώνυμες Λίμνες. Η διαδρομή μπορεί να συνδυαστεί με την ανάβαση και στην κορυφή της Κάτω Αρένας.
( η διαδρομή μπορεί να βρεθεί στον παρακάτω διασύνδεσμο :
https://www.wikiloc.com/hiking-trails/gramos-mt-aetomrd-katoarena2085m-limnesarenon-aetomrd-23520150 ).
Μεγάλο τμήμα της διαδρομής καλύπτεται σε χωματόδρομο που όμως αποζημιώνει, χαρίζοντας όμορφες εικόνες ενώ διασχίζει σύμμεικτα δάση. Στην παρούσα καταγραφή αποτυπώνεται ανάβαση στην Άνω Αρένα από την Νότια κόψη της. Η τελευταία, είναι αρκετά μεγάλου αναπτύγματος ( 2.4 χλμ ) και η δυσκολία της ορίζεται ως περιστασιακό scramble ενώ κατά σημεία παρουσιάζονται μικρά σημεία ΙΙου UIAA. Επίσης απαιτεί γνώση κίνησης σε δύσβατο και ενίοτε εκτεθειμένο πεδίο ( για τους λόγους αυτούς ορίζεται ως Mountaineering και όχι hiking στο σύστημα κατηγοριοποίησης του Wikiloc ). Η καταγραφή παρουσιάζει την διάνυση της Ράχης-Κόψης, με παραμονή όσο το δυνατόν επί αυτής. Αναφέρεται πως υφίσταται ατραπός που κινείται δυτικά της Δαντελωτής ράχης-κόψης σε πολύ ευκολότερο πεδίο. Ο συγγραφέας της παρούσης αγνοεί παραπάνω πληροφορίες επ' αυτού. Εναλλακτικά, μια πιο εύκολη προσέγγιση της κορυφής , είναι εκείνη από τα ΒΔ ή από τα ΝΑ. Η τελευταία αποτυπώνεται στην παρούσα καταγραφή κατά την κατάβαση από αυτή. Στις δυο αυτές περιπτώσεις, ακολουθούνται βατά κτηνοτροφικά μονοπάτια. Επιπλέον να επισημανθεί πως η παρούσα καταγραφή αποτυπώνει την ολοκλήρωση της διαδρομής σε δύο ημέρες, με διανυκτέρευση. Η διαδρομή μπορεί παρόλ' αυτά να πραγματοποιηθεί και μονοήμερα. Η τυχόν πραγματοποίηση της διαδρομής κατά τα μέσα του Φθινοπώρου, όταν τα χρώματα της πολυποίκιλης βλάστησης αποκτούν πληθώρα αποχρώσεων, χαρίζει εξαιρετικά όμορφες εικόνες.
Νερό συναντάται σε αρκετά σημεία της διαδρομής, σε πηγές, οι οποίες επισημαίνονται με ανάλογα Waypoints.

Συνολική απόσταση 20.4 χλμ
Υψομετρική διαφορά +1205μ.

Υποσημείωση: Οι φωτογραφίες που εμπεριέχονται στην παρούσα ανάρτηση αφορούν επανάληψη της συγκεκριμένης διαδρομής περισσότερες της μιας φοράς.

Περιγραφή:

Χωματόδρομος-Διάσελο Αρένων 1870μ:
Ξεκινάμε από χωματόδρομο που διασταυρώνεται του κύριου δρόμου που οδηγεί στην Αετομηλίτσα, σε απόσταση 2.1 χλμ πριν φτάσουμε στο χωριό. Επισημαίνεται πως από το σημείο αυτό, για την ακρίβεια 100μ βορειότερα, ξεκινά και διαφορετικός χωματόδρομος ο οποίος κατευθύνεται ΒΑ. Έτσι θα πρέπει να προσέξουμε ώστε να επιλέξουμε εκείνον που κατευθύνεται ΝΑ προς το Διάσελο Αρένων, τις Λίμνες Αρένων ( Μουτσάλια ) και το Χωριό Πευκόφυτο. Ο χωματόδρομος είναι σχετικά βατός, αλλά η χρήση αυτοκινήτου ή όχι, επαφίεται στην επιλογή του καθενός. Στην παρούσα καταγραφή αποτυπώνεται η διάνυση της αποστάσεως εξολοκλήρου πεζή. Ο χωματόδρομος παρουσιάζει ήπια κλίση και η κάλυψη του αποζημιώνει με τις όμορφες εικόνες που τα σύμμεικτα δάση που διασχίζει προσφέρουν. Σε υψόμετρο 1540μ περίπου, συναντάμε σωλήνα υδρομάστευσης στα αριστερά μας επί του δρόμου, με τροφοδοσία πόσιμου νερού. Συνεχίζοντας, αποκτούμε οπτική επαφή με τον εντυπωσιακό Βράχο-Κορυφή Πέτρα Μούκα 1841μ. Ο δρόμος συνεχίζει προς τα Ανατολικά περνώντας δίπλα από την βάση του. Κερδίζοντας ύψος, ο δρόμος εισέρχεται σε δάσος Οξιών ενώ συγχρόνως αποκτούμε επαφή με τον εντυπωσιακό όγκο των Αρένων, μια βράχινη Βεντάλια με μήκος 8 χιλιόμετρα περίπου. Δράττοντας την ευκαιρία, να επισημανθεί πως οι κύριες κορυφές αυτών είναι τρεις, με εκείνη της Άνω Αρένας να είναι η ψηλότερη, 2196μ. Ακολουθούν οι δυο κορυφές της Κάτω Αρένας, η δυτική με υψόμετρο 2085μ και η Ανατολική με υψόμετρο 2073μ. Ο δρόμος που ακολουθούμε στοχεύει το μοναδικό χαμηλό διάσελο στον όγκο τους, σε υψόμετρο 1850μ. Επιστρέφοντας στην περιγραφή, ο δρόμος προσεγγίζει το ευρύ και επίπεδο Οροπέδιο Καμπίτσιος σε υψόμετρο 1740μ ( 6 χιλιόμετρα από το σημείο αφετηρίας ). Στο κέντρο του Οροπεδίου ο δρόμος διασταυρώνεται και επιλέγουμε την αριστερή κατεύθυνση. Συγχρόνως, στο σημείο αυτό συναντάμε ποτίστρα με σωλήνα και τροφοδοσία νερού ( πόσιμο ). Συνεχίζοντας, ο δρόμος κερδίζει ύψος σε πυκνό δάσος Οξιάς και προσεγγίζει το γυμνό διάσελο, σε υψόμετρο 1850μ. Το κομβικό αυτό σημείο, προσφέρει για πρώτη φορά θέα προς τα ανατολικά ενώ στέκει μεταξύ της Άνω και Κάτω Αρένας. Ο δρόμος συνεχίζει προς τα Βόρεια για τις ομώνυμες Λίμνες και το χωριό Πευκόφυτο.

Διάσελο Αρένων 1870μ-Κόψη Ανω Αρένας-Άνω Αρένα 2196μ:
Για την ανάβαση στην Άνω Αρένα από την Νότια Κόψη, εγκαταλείπουμε τον χωματόδρομο και κατευθυνόμαστε ΒΔ επί της ράχης. Η ράχη αρχικά είναι ομαλή, ενώ για 300μ περίπου την διατρέχει τρακτερόδρομος, τον οποίο ακολουθούμε. Στο τέλος του, συναντάμε μεταλλικούς στύλους. Συνεχίζοντας, πλησιάζουμε τα πρώτα βράχια.
Από το σημείο αυτό, αρχίζει ουσιαστικά και η Νότια Κόψη Άνω Αρένας. Ξεπερνώντας θύσανο θαμνωδών κέδρων στην βάση τους, σκαρφαλώνουμε επί των βράχων ενώ στην συνέχεια ακολουθούμε μικρό λούκι στα αριστερά της κόψης. Η συνέχεια επί της Κόψης όπως προαναφέρεται στην αρχή του κειμένου, απαιτεί γνώσεις κίνησης και χάραξης πορείας σε δύσβατο και ενίοτε εκτεθειμένο πεδίο. Στις περιπτώσεις αυτές η χρήση συσκευή gps είναι ενδεικτική πορείας και δεν μπορεί να αντικαταστήσει τα παραπάνω. Σε γενικές γραμμές η κόψη παρουσιάζει αρκετά πρόσωπα, με σημεία οδοντωτών βράχων που θα πλησίαζαν τον ορισμό ως κτένια, αλλά και σημεία με πλάτος σε σχετικά ήπιο πεδίο που θυμίζουν Ράχη. Συγχρόνως προσφέρει μια εντυπωσιακή-αεράτη θέα εκατέρωθεν ενώ θέτει συνεχώς προβλήματα επιλογής πορείας που κρατούν σε εγρήγορση. Να επισημανθεί πως οι υψομετρικές διακυμάνσεις μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα μεγάλες αλλά από την άλλη το δύσβατο πεδίο δυσχεράνει την πολύ γρήγορη κίνηση επί της κόψης.
Φτάνοντας στην δίδυμη κορυφή της Άνω Αρένας, ολοκληρώνουμε την ανάβαση και αποκτούμε οπτική επαφή με τον κύριο όγκο του Γράμου προς τα ΒΔ.

Άνω Αρένα 2196μ-Λίμνες Αρένων 1740μ. :
Για την συνέχεια προς τις Λίμνες Αρένων ακολουθούμε μονοπάτι με αραιή σήμανση αλλά και ενίοτε δυσδιάκριτο ίχνος. Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, η καταγραφή της κατάβασης από την κορυφή αποτελεί μια πιο εύκολη εναλλακτική ανάβασης στην κορυφή, καθ΄ότι διαπραγματεύεται κίνηση αποκλειστικά σε μονοπάτι. Αρχικά, διανύοντας λίγα μέτρα στην ράχη προς ΒΔ, στρεφόμαστε προς τα ανατολικά και κατεβαίνουμε απότομη πλαγιά ακολουθώντας κτηνοτροφικά μονοπάτια. Το ελαφρώς πλατύτερο κεντρικό μονοπάτι ξεκινά την κατάβαση προς τα ανατολικά κατευθείαν από την κορυφή. Χωρίς προβλήματα πάντως, οδηγούμαστε σε σέλα της πλαγιάς με ώμο που εκτείνεται προς τα ανατολικά, υψ.1980μ.. Στο σημείο αυτό στρεφόμαστε προς τα ΝΑ και ακολουθούμε την κοίτη της ρεματιάς παραμένοντας στα δεξιά της. Στην συνέχεια διασχίζουμε μικρής έκτασης σάρα και κατεβαίνουμε και πάλι απότομη πλαγιά προς τα ανατολικά. Συγχρόνως, εισερχόμαστε και πάλι σε δάσος. Με γενική ΝΑ πορεία, διασχίζουμε μικρά ξέφωτα σε ευχάριστο δάσος Οξιάς. Αρχικά προσεγγίζουμε τις πηγές της Λίμνης, ένα ευρύ οροπέδιο με εποχιακή κάλυψη νερού σε υψόμετρο 1740μ . Οι πραγματικές πηγές εντοπίζονται στην βάση της Άνω Αρένας ανάμεσα στα βράχια. Η Λίμνη Αρένων τοποθετείται 150μ προς τα ΒΑ και σε επίπεδο 10μ χαμηλότερα. Ανάμεσα τους, σε ζώνη δένδρων εντοπίζεται και λιθόκτιστη πηγή με ροη νερού όλο τον χρόνο. Η Λίμνη Αρένων η οποία αναφέρεται και ως Μουτσάλια από την Βλάχικη ονομασία της, διατηρεί νερό όλο τον χρόνο. Το σχήμα της είναι μακρόστενο και περιβάλλεται από πυκνό δάσος οξιών αλλά και διάσπαρτων κωνοφόρων. Η ύπαρξη της προαναφερθείσας εποχιακής λίμνης λίγο ψηλότερα της κύριας, οδηγεί στο φαινόμενο η Λίμνη να αναφέρεται και ως Λίμνες σε πληθυντικό.

Λίμνη Αρένων-Διάσελο Αρένων-Σημείο Αφετηρίας:
Από την Λίμνη ακολουθούμε αδιάλειπτα τον χωματόδρομο προς τα Νότια και αφού προσπεράσουμε την διαστάυρωση αυτού με τον δρόμο για το χωριό Χρυσή σε υψόμετρο 1830μ, προσεγγίζουμε και πάλι το Διάσελο Αρένων. Για την επιστροφή στο σημείο αφετηρίας, ακολουθούμε και πάλι τον χωματόδρομο που αρχικά διανύσαμε έως εδώ.

Γρηγόρης Τζομάκας
Csúcs

Ano Arena 2196m

Κορυφή της Άνω Αρένας. H κορυφή είναι δίδυμη με την απόσταση μεταξύ τους να είναι 20μ περίπου. Στην μια εντοπίζεται υψομετρικός στύλος της ΓΥΣ, στην άλλη κούκος.
Hágó

Diaselo Arenon

Διάσελο μεταξύ Άνω και Κάτω Αρένας. Υψόμετρο 1870μ. Κομβικό σημείο της διαδρομής. Ο χωματόδρομος συνεχίζει προς τα Β-ΒΑ για τις Λίμνες Αρένας. Μονοπάτι κατευθύνεται ΝΑ προς την Κάτω Αρένα. Έτερο μονοπάτι κινείται Β-ΒΔ για την Κόψη Άνω Αρένας.
Waypoint

Enarxi Kopsis Ano Arenas

Εναρξη Κόψης Άνω Αρένας. Ανεβαίνουμε τρακτερόδρομο, και συναντάμε στύλους με αναφορά μονοπατιού. Στην συνέχεια αφού διασχίσουμε θύσσανο θάμνων παραμένουμε στην απότομη βράχινη κόψη. Πιο εύκολα παρακάπτουμε την κόψη από τα δυτικά σε ράμπες.
Waypoint

Homatodromos Aetom-Limnes

Σημείο επί του Χωματόδρομου που οδηγεί προς Καμπίτσιο και Διάσελο Αρένων.
Waypoint

Homatodromos Arhi

Διαστάυρωση του Χωματόδρομου και της επαρχιακής οδού που οδηγεί στην Αετομηλίτσα. Υψόμετρο 1490μ. Ο χωματόδρομος οδηγεί στις Λίμνες Αρένων.
Intersection

Kampititsios Oropedio

Ευρύ Οροπέδιο σε υψόμετρο 1760μ. Πηγή και ποτίστρα επί της διασταυρώσεως του χωματόδρομου. Ακολουθούμε την ανατολική διακλάδωση.
Csúcs

Kato Arena 2073m

Νότια κορυφή Κάτω Αρένας,
Csúcs

Kato Arena 2085m

Η ψηλότερη κορυφή της Κάτω Αρένας, Υψομετρικός Στύλος ΓΥΣ.
Waypoint

Kopsi Ano Arenas I

Σημείο στην Κόψη Άνω Αρένας.
Waypoint

Kopsi Ano Arenas II

Σημείο στην Κόψη Άνω Αρένας. Κορυφή επί αυτής.
Waypoint

Kopsi Ano Arenas III

Σημείο στην Κόψη Άνω Αρένας.

Limni Arenon ( Mutsalia )

Η κύρια Λίμνη Αρένων. Υψόμετρο 1740μ. Αναφέρεται και ως Μουτσάλια.
Waypoint

Limni Arenon Piges

Εποχιακή λίμνη που συχνά αναφέρεται και ως πηγές της λίμνης. Εντυπωσιακή όψη της Άνω Αρένας
Waypoint

Monopati Ano Arena-Limnes

Αχνό μονοπάτι που ενώνει την Λίμνη Αρένων με την κορυφή της Άνω Αρένας. Διασδιάκριτη χάραξη κατά σημεία.
Csúcs

Petra Muka 1841m

Η εντυπωσιακή βράχινη κορυφή Πέτρα Μούκα.
Kút

Pigi

Πηγή κάτω από τα δέντρα μεταξύ των δυο Λιμνών. Ροή όλο τον χρόνο.
Waypoint

Plagia

Κατεβαίνουμε ελεύθερα πλαγιά χωρίς δυσκολίες. Πιθανόν το μονοπάτι να εντοπίζεται λίγα μέτρα προς τα Νότια.
Waypoint

Simio ΙIIu

Σημείο στην κόψη που για να ξεπεραστεί απαιτεί αναρρίχηση ΙΙΙου βαθμού UIAA με σχετική έκθεση. Πεζοπορικά το ξεπερνάμε από ορατή ράμπα στα αριστερά ( δυτικά ).
Intersection

Sintomefsi

Συντόμευση του χωματόδρομου από αχνό μονοπάτι. Συνεχίζουμε Β προς τις λίμνες. Διαστάυρωση του δρόμου με εκείνον για το χωριό Χρυσή.

Hozzászólások

    You can or this trail