Koordináták 2436

Uploaded 2018. január 21.

Recorded október 2017

-
-
522 m
67 m
0
7,6
15
30,5 km

Megtekintve 838 alkalommal, letöltve 22 alkalommal

közel Granollers, Catalunya (España)

LA TRAVESSA
Llarga però extraordinària travessa que ens porta a conèixer tots els elements patrimonials d'interès que es troben en el recorregut del PR C-36 Ruta Prehistòrica. Fins i tot podem visitar (opcionalment) el poblat ibèric de Can Santpere, també conegut com a Poblat Blau, un jaciment que tot i estar inclòs específicament dins la Ruta Prehistòrica, el podem visitar gràcies a un recorregut d'anada i tornada de 1,2 km.

La caminada té una final diferent al PR C-36 original. Mentre que el sender fa una ruta circular amb sortida i acabament a Granollers, nosaltres l'acabarem a l'estació de Montmeló. Aquesta opció és més agradable i interessant que el PR original, atès que no repetim cap tram de la ruta i a més a més també és un pèl més curta.

Un cop arribem al riu Mogent després de fer la ruta prehistòrica, enlloc d'anar tornar a La Roca i Granollers pel PR C-36 seguirem el curs de les aigües en direcció a Montmeló a fi d'anar a buscar l'estació de tren d'aquesta localitat. Representen uns 500 metres menys de recorregut que tornar a l'estació de Granollers. A més a més coneixerem millor el riu Mogent, interessant en algun dels seus trams.

VARIANTS PR C-36 RUTA PREHISTÒRICA

La ruta clàssica del PR C-36 surt de Granollers en ruta circular per tornar-hi després de fer la volta per tots els elements patrimonials de la muntanya de Céllecs. Podeu seguir la ruta original a l'itinerari de Senderisme en tren Ruta ST185.

Altres variants:

-De Granollers a La Roca seguim íntegrament el PR C-36, tot i que va en algun tram per asfalt (Centre Montserrat Montero). Si ho volem evitar, recomanem seguir el tram final de la Ruta Ruta ST183. Això sí, augmenta un pèl la distància.

-A la passera de vianants de Montornès podem optar per pujar el turó de les Tres Creus via Ruta ST175, passant les ruïnes romanes de Mons Observans (mirar dates obertura).

EL FERROCARRIL
Les estacions de Granollers i Montmeló estan connectades per la mateixa línia fèrria. De fet són estacions contigues. Ambdues disposen de bar. L'estació de Granollers es troba al sud de la capital del Vallès Oriental. Paga la pena acostar-se fins a la plaça de la Porxada tot i que es troba a 1,1 km de l'estació.

ELEMENTS PATRIMONIALS I NATURALS
Seguint la direcció de Granollers a La Roca, durant la caminada anirem trobant:

-Ajuntament de La Roca : edifici noucentista obra de Lluís Planas i Calvet.

-Església de Sant Sadurní (300 m al nord de l'ajuntament): església gòtica del nou única i volta de creueria. Origen romànica però engrandida al s. XVI.

-Can Planes de la Muntanya : masia de tipologia clàssica. Es passa uns metres al nord de l'edifici.

-Dolmen de Can Planes : Cista rectangular, dolmen simple, tipus cambra pirinenca o petita galeria catalana, segons l'autor. Període Calcolític (2200 / 1800 ac).

- Pedra Foradada de Can Planes : bloc de granit erràtic buidat artificialment. Possible cambra sepulcral relacionada amb el període megalític. Possible període Neolític Final a Calcolític (2700 / 2200 ac).

- Pedra de l'Escorpí: petita cavitat granítica que podria haver estat utilitzada amb finalitat sepulcrals. Jaciment sense dades científiques corroborades.

-Poblat ibèric de Can Santpere (Turó Gros 296 m) : poblat poc conegut i d'accés difícil. El més remarcable és el tram de muralla amb restes d'una porta d'accés encara identificable. Accés final dels darrers metres difícil camp a través.

-Font de la Mansa : bonica font amb un roure i un pi blanc monumentals situada al barranc de Can Companys.

-Ermita de Sant Bartomeu : petita església d'una sola nau documentada des de 1191, amb portal adovellat i un petit campanar d’espadanya.

-Molí de Vent (ruïnes) : antic molí de vent per pujar aigua de pou destinada a la masia de Can Tarascó. Tot i estar a tocar de la pista té un accés embardissat. Compte amb el pou que no està protegit!

-Mina del Turó Rodó : excavació artificial de 5 metres de profunditat accessible de forma assequible per un pendent. No hem sabut trobar informació de si es tracta d'una cata mineralògica o té relació amb el proper poblat ibèric. Un petita llanterna pot ser útil, no indispensable.

-Turó Rodó : cim amb vèrtex geodèsic encimbellat sobre una roca. Les fitxes de vèrtex geodèsiques de l'ICGC li dóna una alçada de 534,9 m.

-Placa de Céllecs : zona d'escalada i excel·lent mirador del Vallès i del Maresme anomenada La Placa, formada per granit amb blocs que oscil·len entre els 10 i 35 m. Forma part de l'escola d'escalada de Céllecs.

-Poblat ibèric de Céllecs (Turó de Céllecs) : cim més alt de la serra (536m). Hi trobem un poblat ibèric, poc estudiat, que es creu era un dels més importants del Vallès. Presentava una muralla i torres. Ocupat a partir del s. VII aC, el poblat es va expandir durant el s. II aC. Difícil visita. Molt tapat per la vegetació.

-Mirador del Vallès : no 'oficial'. És una plataforma rocosa que esdevé un magnífic mirador de la plana del Vallès.

-Dolmen de Céllecs : galeria catalana petita. Segons el sr. J. Tarrús, “el passadís original devia de fer uns 2m de llarg i el túmul podia arribavar als 8m de diàmetre.

-Pedra Plat de Molí : gran bloc granític que presenta una “cassoleta” a la part superior.Es desconeix la cronologia i funció original exacte.

-Pedra de les Creus : Gran bloc de granit ple de tot tipus de creus i signes.Calcolític a Bronze (2200/650 ac).

-Roca de les Orenetes : gran bloc de granit, modelat per l'erosió natural. Una de les cares (orientada a l'est) presenta alvèols i petites cavitats a l'interior de les quals es
conserven diversos representacions pictogràfiques, amb un total de 32 figures.

-Dolmen de Can Gol II : calcolític (2200-1800 aC)

-Roca Foradada : Cova artificial excavada en roca. Possible cambra sepulcral, tipus hipogeu.Calcolític (2200 / 1800 ac).

-Dolmen de Can Gol I : datació probable entre els anys 2500 i 2100 aC (neolític final i calcolític)

-Riu Mogent : seguirem aquest riu tota l'estona fins al seu aiguabarreig amb el Congost, a partir d'on baixa aigües avall amb el nom de Besòs.

-Plana de Can Vilaró (zona pícnic) : espai agrícola a les planes nord de Montornès del Vallès. Inclòs a l`àrea de protecció del Parc de la Serralada Litoral.

-Camí Fluvial del Mogent : bonic tram de riu que recorre en part entre bosc de ribera entre Montornès i Montmeló.

-Font de Santa Caterina : humida i bella font (Montornès V.) situada a l'aiguabarreig del Besòs.

View more external

Intersection

Accés poblat ibèric

Folyó

Aiguabarreig del Besòs.

Building of interest

Ajuntament de La Roca

Building of interest

Can Planes

Building of interest

Can Prat Vell (drecera sota el pont)

Ruins

Can Ribas

Building of interest

Can Tarascó

Hágó

Coll de St. Bartomeu

Intersection

Corriol a la dreta (accés poblat)

Intersection

Cruïlla GR-92

Archaeological site

Dolmen de Can Gol I (jardí privat)

Archaeological site

Dolmen de Can Gol II

Archaeological site

Dolmen de Can Planes

Archaeological site

Dolmen de Céllecs

Folyó

El Rierot

Sacred architecture

Ermita de St. Bartomeu

Train stop

Estació de Granollers

Train stop

Estació de Montmeló

kút

Font de la Mansa1

kút

Font (Vilanova V.)

Híd

Gual de Can Farigola

Híd

Gual de Can Manel

Híd

Gual de Can Perdiu

Waypoint

Inici camí (cadena)

Mine

Mina del Turó Rodó

panoráma

Mirador del Vallès

Ruins

Molí de vent (Can Tarascó)

Információ

Montornès del V.

Intersection

Opció poblat ibèric Can Santpere (1,2 km a/t)

Waypoint

Pas inferior sota vies

Waypoint

Pas sota les vies (no fressat)

Pas inferior molt poc marcat. Estalvia un tram d'asfalt.
Híd

Passera Simón Rosado

fénykép

Pedra de l'Escorpí

fa

Pi Gros (dreta)

panoráma

Placa de Céllecs (zona escalada i mirador)

Archaeological site

Plat de Molí

Archaeological site

Poblat ibèric de Can Santpere (Poblat Blau)

Archaeological site

Poblat ibèric de Céllecs

Archaeological site

Primeres restes (inici camp a través)

Archaeological site

Roca de les Creus

Archaeological site

Roca de les Orenetes

Archaeological site

Roca Foradada de Can Planas

Archaeological site

Roca Foradada

Picnic

Pla de Can Vilaró (pícnic)

csúcs

Turó de Céllecs

csúcs

Turó Rodó

Risk

Vilanova del V. (crta)

2 hozzászólás

 • Fénykép garciabjavier

  garciabjavier 2018.03.14.

  Me parece una ruta muy interesante. Solo una pregunta... ¿es posible hacerla en BTT?, ¿hay algún tramo que no se pueda pasar?

 • Fénykép Senderisme en tren

  Senderisme en tren 2018.03.14.

  El recorrido es casi por completo por pistas. Hay algun tramo de sendero por donde creo que no está permitida la BTT por ser estrecho. Es básicamente la parte que pasa por el dolmen de Céllecs i el Plat de Molí, aunque tienes pistas alternativas al este.

  El acceso a la Font de la Mansa i los poblados ibèricos se hace por camino estrecho. Salvo estos puntos, el resto es ciclable siguiendo pistas.

  Buena ruta!

You can or this trail