Idõ  6 óra 38 perc

Koordináták 2395

Uploaded 2020. szeptember 17.

Recorded szeptember 2020

-
-
601 m
332 m
0
4,9
9,7
19,5 km

Megtekintve 142 alkalommal, letöltve 5 alkalommal

közel Santa Coloma de Farners, Catalunya (España)

L’Argimon es un petit turó de 464 m, al terme municipal de Riudarenes. Tot i la seva modesta altitud es un excel·lent mirador de la comarca de la Selva, des del Montseny i les Guilleries, passant pel mar i fins a la serra de l’Albera als Pirineus. Per la seva magnifica posició estratègica al segle XI s’hi bastir un castell, avui pràcticament desaparegut i en el seu lloc hi trobem el petit conjunt d’edificis del Santuari de la Mare de Déu d’Argimon. Aquesta ermita es una de les 10 ermites d’una ruta amb sortida i arribada a Santa Coloma de Farners. Aquesta ruta ha estat la base de la sortida per descobrir aquest bonic indret de la Selva. Hem sortit de l’Ermita de Farners, hem pujat al Castell de Farners i hem anat a Sant Pere Cercada, antic monestir agustinià del que tan sols resta l’església romànica. I no ens hem volgut perdre la deliciosa edificació de l’església de Sant Iscle i Santa Victòria de Sauleda. Per acabar de fer el dia també hem pujat al turó de Sant Pere Vell on hi ha les restes d’una torre fortificada, que data del segle VIII.

RUTA*: Esplanada de Farners (379 m) – MD de Farners (387 m) – Castell de Farners (431 m) – Esplanada de Farners (379 m) – Carretera de Santa Coloma de F (389 m) – Camí de Can Gorgals (507 m) – Can Gorgals Vell (465 m) – Torre del Far (Sant Pere Vell) (587 m) – L’Argimon (464 m) – Pista a l’Esparra (348 m) – Torrent de Can Badià (340 m) – Sant Pere Cercada (417 m) – Sant Iscle i Santa Victòria de Sauleda (588 m)- Can Garolera (495 m) – Can Planes Vell (449 m) – Carretera de Santa Coloma de F (447 m) – Esplanada de Farners (379 m)

DIFICULTAT*: Mitjana per la llargada de gairebé 20 quilometres. Recorregut en un 77 % per pistes i la resta per corriols. Tot i que no hi ha dificultat d’orientació, cal fer atenció a la laberíntica xarxa de pistes i prendre la que mes convingui. Hem seguit una bona part del recorregut de la ruta de les 10 ermites i de la ruta de Sant Pere Vell, senyalitzat amb pintura blanca. De Sant Iscle a MD de Farners, senyals de pintura vermells.

PUNT D’INICI*: Mare de Déu de Farners. Al oest de Santa Coloma de Farners, on el pont de Sant Salvador travessa la riera de Santa Coloma, comença una pista forestal, amb el nom de Carretera de Santa Coloma de Farners, que s’enfila fins a l’esplanada de Farners. La pista te un recorregut de 4,75 km, pràcticament tota de terra, apta per a tot tipus de vehicles (amb precaució).

CAMINADA**:
Esplanada de Farners (379 m) – MD de Farners (387 m). De l’esplanada de Farners anem per dins el bosc rumb al NE fins a l’ermita de la MD de Farners, encara no a 150 metres. Bonica església romànica del segle XII ampliada amb una porxada barroca. Des de l’església ens dirigim al Castell de Farners, situat dalt del Turó de Farners.
Castell de Farners (431 m). El castell data del segle XI i es troba en bon estat de conservació i en destaca una magnifica torre de l’homenatge des d’on podem gaudir d’unes excel·lents vistes. Just davant, al seu costat N hi trobem el Turó del Vent, mostra de roca catalogada com a dom. Davallem del castell retornant a l’esplanada de Farners des d’on rumb SSW anem a buscar la pista amb el nom de Carretera de Santa Coloma de Farners.
Carretera de Santa Coloma de F (389 m). Aquesta carretera coincideix amb la Ruta Sant Pere Vell, que des de l’ermita de Farners es dirigeix a la Torre del Far. Entre boscos de sureres i pins anem fent pista, passem pel costat de La Casilla, una modesta casa a peu de camí, i arribem a la cruïlla de la pista que puja a la Torre d’en Planes. D’es d’aquest punt ja veiem L’Argimon al S i el Turó de Sant Pere Vell al capdamunt de la carena que separa el bosc del Far del bosc dels Gorgals. La nostra ruta ara es dirigeix al W fins a trobar el Camí de Can Planes Vell (serà el camí de tornada). De nou gir al S fins arribar a un petit mirador d’es d’on podem guitar la Roca Abellera, roca catalogada com a dom. Encara per pista, en suau pujada arribem al Camí de Can Gorgals.
Camí de Can Gorgals (507 m). Deixem la carretera de Santa Coloma i prenem el camí de Can Gorgals, una pista en lleugera baixada i rumb al SE. Coincideix amb la Ruta Sant Pere Vell. Fem 1,2 km de pista i quan comença a pujar de nou, deixem la ruta de Sant Pere Vell i girem al W per dirigir-nos a Can Gorgals Vell, una antiga casa, avui amb portes i finestres tapiades. Passem pels camps de Can Gorgals fins a trobar una nova pista, on girem de nou al SW i al S per anar a buscar la pujada al Turó. En una de les cruïlles retrobem la ruta de Sant Pere Vell, que ja no deixarem fins a coronar el cim.
Torre del Far (Sant Pere Vell) (587 m). En el cim del turó hi ha les restes d’una torre fortificada de control territorial, probablement aixecada per a l’emissió de senyals. A uns metres de les restes de la torre hi ha un vèrtex geodèsic. Tot i així, l’abundant vegetació ens dificulta tota la visibilitat. Baixem de la torre per un corriol carener que davalla al SE. Al pocs metres un petit coll, amb cruïlla de camins. Seguim recte, pugem un petit turó i comencem la davallada fins a L’Argimon, que ja veiem al SE. Per aquest bonic corriol, gaudin de molt bones vistes sobre la plana de La Selva, arribem a un coll, ja al peu de l’Argimon. Tan sols cal seguir recte i en pocs metres serem a l’entrada de l’ermita de la Mare de Deu de l’Argimon.
L’Argimon (464 m). L’ermita resta tancada, però podem accedir al terrat, on hi destaca una enorme espadanya i des d’on podem gaudir d’una amplia i excepcional panoràmica de la Selva. Assolit l’objectiu de la sortida, ara ens en anem a fer ermites. La primera destinació es Sant Pere Cercada. Per això retornem fins el coll al NW del turó d’Argimon, però en arribar girem al SW i anem per el corriol que baixa fins a trobar la Pista a l’Esparra.
Pista a l’Esparra (348 m). Anem per pista que fa petites pujades i baixades, seguint sempre els senyals blancs de pintura (Ruta de les 10 ermites). En un moment donat deixarem la pista principal i ens posarem al camí de Farners. Deixarem a la dreta la Font del Forn de Vidre (seca) i arribarem al Torrent de Can Badià. Entrem en una zona mes obaga i humida. Travessarem el Sot de la Pedrosa i tot seguit comença la pujada a Sant Pere. A peu del camí/pista trobarem la Font del Avellaner, on aprofitem que raja i reomplim la cantimplora. Uns metres mes amunt deixarem la pista, i seguint els senyals blancs ens acabem enfilant fins a Sant Pere Cercada, on arribem contemplant els tres àbsides de l’església.
Sant Pere Cercada (417 m). Magnífic exemple del romànic dels segles XII i XIII, l’església es de planta de creu llatina, cimbori i els esmentats tres àbsides. Exteriorment, l’edifici presenta pocs elements ornamentals, llevat de la façana principal on a la portada hi trobem uns arcs en degradació i uns capitells de pedra. A ponent i just al davant de l’entada hi trobem un petit espai que separa l’església del que fou la rectoria, vestigis dels antics habitatges. Actualment estant habitats. Seguim la nostra ruta a la següent ermita: Sauleda. Reprenem els camí senyalitzat amb pintura blanca, que s’enfila al NW per un camí/pista, entre suros i pins. Així arribem prop de Can Formiga on ja trobem una amplia pista per on seguim fins arribar a un coll. Estem en el punt mes alt del recorregut. Per arribar a Sant Iscle seguim per camí dins el bosc de pins, baixem a travessar el Sot d’en Planes, retrobem de nou una ampla pista que ja no deixarem fins arribar a l’ermita.
Sant Iscle i Santa Victòria de Sauleda (588 m). Vella, petita i bella església romànica. Te una sola nau rectangular, capçada per una absis semicircular que es troba a llevant. La porta la trobem a ponent, es d’arc de mig punt. Damunt hi ha un campanar d’espadanya de dos ulls. Malauradament no hem pogut gaudir gaire de l’indret ja que ens ha agafat una forta tronada. Ara emprenem el laberíntic camí de tornada a Farners i ho fem seguint uns senyals de pintura vermells que inicialment es dirigeixen al NE, però la pista aviat gira. Pràcticament tot per pista, llevat d’alguna petita drecera, davallem fins a tocar de les ruïnes de Can Garolera. Mes endavant passem pel costat de Can Planes Vell, una casa habitada, i finalment arribem a trobar la Carretera de Santa Coloma, per on ja hem passat de pujada. Per pista desfem el camí fins arribar a l’esplanada de Farners.
CARTOGRAFIA**: Santa Coloma de Farners. Plana de la Selva. Escala 1:25.000. ICGC (Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya)

ENREGISTRAMENT RUTA**: GPS Twonav. Aventura
Waypoint

Esplanada de Farners

Waypoint

MD de Farners

Waypoint

Castell de Farners

Waypoint

Cruïlla a Gorga d'en Vila

Waypoint

La Casilla

Waypoint

Cruïlla a la Torre d'en Planes

Waypoint

Cruïlla a Can Planes Vell

Waypoint

Roca Abellera

Waypoint

Camí de Can Gorgals

Waypoint

Cruïlla a Can Gorgals Vell

Waypoint

Can Gorgals Vell

Waypoint

Camps de Can Gorgals

Waypoint

Cruïlla

Waypoint

Cruïlla 02

Waypoint

Corriol Pujafa a El Far

Waypoint

TORRE DEL FAR (SANT PERE VELL)

Waypoint

4 camins. Creuar pista

Waypoint

Turó cota 567

Waypoint

Coll. Cruïlla de Camins

Waypoint

L'ARGIMON

Waypoint

Pista a L'Esparra

Waypoint

Camí de Farners

Waypoint

Torrent de Can Badià

Waypoint

Sot de la Pedrosa

Waypoint

Font de l'Avellaner

Waypoint

Sant Pere Cercada

Waypoint

Camí a Can Formiga

Waypoint

Sant Iscle i Santa Victòria de Sauleda

Waypoint

Cruïlla 3

Waypoint

Cruïlla 4

Waypoint

Drecera

Waypoint

Can Garolera (ruïnes)

Waypoint

Can Planes Vell

Waypoint

Carretera de Sta Coloma

Waypoint

Font Forn del Vidre

Waypoint

Coll

Hozzászólások

    You can or this trail