dcve

Koordináták 980

Uploaded 2015. augusztus 19.

Recorded augusztus 2015

-
-
32 m
-25 m
0
6,1
12
24,52 km

Megtekintve 1283 alkalommal, letöltve 3 alkalommal

közel Oostvoorne, Zuid-Holland (Nederland)

Begin: Bushalte De Ruy Oostvoorne Centrum Eind: Metro Station Spijkenisse Centrum

Voorne Putten
Misschien wel het bekendste trammetje voor de Rotterdammers, want met deze RTM lijn kon je tenminste naar het strand. Voorne en Putten zijn twee Zuid-Hollandse eilanden die gescheiden worden door de Bernisse. Dus voor de helderheid, niet door het Voornse kanaal, want dat loopt alleen in Voorne. Putten is dus veel kleiner dan Voorne.
We starten de tocht in Oostvoorne waar het trammetje vanaf 1906 (bij het strand) begon en in 1965 als laatste streektram ophield. De meesten herinneren zich de rood met geel gekleurde tram nog wel.
We lopen grotendeels over het oude trace naar Brielle of Den Briel, dat bekend was om zijn bevrijding op 1 april 1572 door de Gezuen, en wellicht minder bekend door de moord op 19 rooms katholieken in juli datzelfde jaar door diezelfde geuzen. 550 jaar later zijn er nog steeds fanatieke groeperingen die hetzelfde met weerloze burgers uithalen.
Den Briel is nu een prachtig vestingstadje met ravelijnen en bastions uit de 18de eeuw. De ingepikte Catharijne Kerk heeft geen kruis en een stompe onafgemaakte toren. De Katholieken hebben, hoe kan het ook anders, hun eigen martelaren kerk.
We passeren net buiten Den Briel het oude station (nu Chinees) en vervolgen het trace over de Hossenbosdijk en Vlaardingerhilseweg naar Zwartewaal, waar de Holle Mare (een typische kreek) loopt. Het is een natuurgebiedje van 18ha wat in de haven van Zwartewaal stroomt. Een miniplaatsje wat beroemd is geworden om zijn slag in 1351 tussen de Hoeken en de Kabeljauwen. We passeren de Put van Heenvliet en passeren het Voornse kanaal op weg naar Heenvliet.
Heenvliet is een oeroud (middeleeuws) plaatsje met prachtig marktplein en kasteelruine Ravesteyn. Ook hier hebben onze geuzen flink huisgehouden door alles te plunderen wat los en vastzat. Het is hier waar we de Bernisse oversteken om in Putten te geraken. De Bernisse was destijds een belangrijke waterverbinding tussen Holland en Vlaanderen.
We verlaten hier het trace om langs het water te gaan lopen langs het voedingskanaal van het Brielse meer, wat zoet moet blijven. Bedenk dat de Nieuwe Waterweg en tegenwoordig ook het Hartelkanaal zout is.
We lopen langs Geervliet, alweer zo'n middeleeuws stadje. We laten het liggen om naar Spijkenisse te gaan. Spijkenisse is typisch een regio gemeente gekoppeld aan Rotterdam. Met het enorme havengebied aan de noordkant is hier een grote woonkern ontstaan met een rechtstreekse Metroverbinding naar Rotterdam.

View more external

Információ

001 Oostvoorne Gildelaan

Begin van het trace van de Voorne Putte lijn
Folyó

002 Ten Zuiden van N218

Achterkant van Old Timer museum
Vár

003 Aan de Langpoort van Den Briel

kikötõhely

004 Haven Kostverloren van Den Briel

Provisioning

006 Nobelstraat Vischstraat HoofdwachtDen Briel Centrum

Intersection

007 Voormalig Station Den Briel

Waypoint

008 Vrijpaal rechtsgebied van Den Briel

Információ

009 Meeldijk met oorlogsverleden en oud trace

kikötõhely

010 Holle Mare Zwarte Waal

011 Put van Heenvliet

fénykép

012 Hofkesweg Heenvliet

Információ

013 Vissersdijk Heenvliet

014 Toldijk Heenvliet

fénykép

015 Molendijk Spijkenisse

Provisioning

016 Voorstraat Spijkenisse

Sacred architecture

005 Catharijnekerk Den Briel

1 comment

  • Fénykép dcve

    dcve 2015.09.28.

    RTM stoomtram van Oostvoorne Strand naar Spijkenisse https://nl.wikiloc.com/routes-wandelen/248-tram-oostvoorne-spijkenisse-10533645/photo-6618274

You can or this trail