dcve

Koordináták 1087

Uploaded 2017. június 1.

Recorded június 2017

-
-
22 m
-24 m
0
6,0
12
23,81 km

Megtekintve 675 alkalommal, letöltve 20 alkalommal

közel 's-Hertogenbosch, Noord-Brabant (Nederland)

Begin/Eind: NS station Den Bosch

Langs Willem en Dommel
Liepen we vorige keer langs Aa en Maximakanaal, nu zijn de Zuid Willemsvaart en de Dommel aan de beurt. We doen dit vanuit een rondwandeling die in Den Bosch begint. Er liepen nogal wat sporen vanuit de Brabantse hoofdstad die werden beheerd vanuit tramweg Mij. De Meijerij.
We lopen vanaf NS dwars door de oude stad via de Markt naar Brabants beroemdste kerk, de Sint Jan. In 1366 Kapittelkerk en vanaf 1559 een Kathedraal. Het is een topmonument in gotische stijl. Nadat de protestanten hem na de reformatie hadden ingepikt, heeft Napoleon hem in 1810 weer teruggegeven aan de Brabanders. Ga gewoon even naar binnen en geniet van het interieur. Ook de buitenkant met de enorme hoeveelheden beeldjes maakt indruk.
We lopen door naar de verlaten Zuid Willemsvaart. Sinds begin 2014 varen de schepen via het Maximakanaal naar de Maas. De tram liep hier ook richting Den Dungen. We steken de Dungense Brug over en komen bij een eeuwenoude ringdijk (Hooijdonkse dijk) die Den Dungen tegen de hoge AA of Dommel moest beschermen. De diverse wieltjes waar we langslopen herinneren nog aan de overstromingen van weleer. Den Dungen is oud, maar stelt nu weinig voor. De enorme kerk gewijd aan Jacobus de Meerdere maakt nog de meeste indruk.
We lopen over het tracé (de weg dus gewoon) naar Sint-Michielsgestel. Het enige oude is hier de eenzame toren die midden op het dorpsplein staat. Van het Kasteel de Ruwenberg is het huis nog over met aanpalende nieuwbouw blokken. Het was hier dat Jan Timmer zijn Philips verbouwde.
De Dommel loopt dwars door het dorp en we gaan de linkeroever volgen naar Halder. Een wonderschoon pad dat eindigt bij landgoed en kasteel Herlaar dat aan de overkant ligt. In de 19de eeuw kwam hier een grootseminarie.
Ik heb er voor gekozen om NIET de Dommel aan de rechterzijde te gaan volgen, maar om echt via Vught te lopen. De tram liep daar nu eenmaal heen en Vught is bijzonder. Tot aan de A2 lopen we over de provinciale weg daarna trekken we Vught in met zijn vele parken en buitens in de vorm van landhuizen en kloosters. Zo zien we Huize Weltevreden, Landgoed Huize Bergen (in de verbouwing), Huize Roucouleur, Het Leeuwenhuis (oud Gemeentehuis), Park Reeburg, park Zionsburg. Kortom groen te over. Vught zelf wordt ook nog doorsneden door snelwegen en de Dommel, terwijl het aan de noordkant het Fort Isabel ligt ter verdediging van waterwerken en Den Bosch. We lopen hier een stukje over de oude vestingwallen. Spoor en wegen persen zich hier door het afwateringskanaal en de Dommel naar Den Bosch, waar we spectaculair binnenkomen door langs de linkerover te lopen naar het voetveer (daar kom je vandaan als je bij Halder van Dommeloever zou hebben verwisseld). We lopen onder de bruggen door richting Koningsweg en lopen vanaf hier naar het moderne NS station, waar nog steeds hard aan wordt verbouwd.

View more external

Train stop

001 NS Station

Provisioning

002 Markt 's-Hertogenbosch

Sacred architecture

003 Sint Jan en de Parade

Folyó

004 Binnendieze aan de Hinthammerstraat

In de Jacobskerk is een permanente tentoonstelling van Jeroen Bosch
Híd

005 Zuid Willemsvaart Hinthammerbrug

Folyó

006 Zuid Willemsvaart vanaf de Lambooijbrug

Intersection

008 A2 en Provinciehuis Poeldonkweg

Híd

009 Dungense Brug

Információ

010 Sluisje Hooijdonksedijk (17de eeuw)

Folyó

011 Maximakanaal en Zuid WIllemsvaart

Információ

012 Afsnijdpad Hooijdonksestraat

Wel ruig
Sacred architecture

013 St Jacobus de Meerdere in Den Dungen

Building of interest

014 Molen de Peilkaan in Den Dungen

Intersection

015 Rotonde met de N16

Vár

016 De Ruwenberg

Sacred architecture

017 Begraafplaats aan de Nieuwstraat

Információ

019 Toren in Sint Michielsgestel

Building of interest

020 Gemeentehuis Sint Michielsgestel

Vár

021 Ruwenberg vanaf de Dommel

Folyó

023 Dommel met zicht op Halder

Vár

024 Kasteel Herlaar (Halder)

Intersection

026 Huize Weltevreden vanaf A2

Park

027 Park Reeburg Vught

Vár

029 Oud en Nwe Raadhuis

Sacred architecture

031 Lambertuskerk

Building of interest

032 Sophia's Burg

Sacred architecture

033 Mariaplein

Vár

034 Fort Isabella

Verdedigingswerk (niet echt een kasteel)
Folyó

035 Afwateringskanaal met Energiekantoor

Folyó

037 Voetveer over de Dommel

Intersection

038 Onder Vughterweg en Wiillemsbrug

Bus stop

040 Bij Busremise station den Bosch

Hozzászólások

    You can or this trail