dcve

Koordináták 259

Uploaded 2019. március 1.

Recorded március 2019

-
-
135 m
2 m
0
4,8
9,5
19,04 km

Megtekintve 45 alkalommal, letöltve 1 alkalommal

közel Veenoord, Drenthe (Nederland)

Begin: Treinstation Nieuw Amsterdam Eind: Bushalte Centrum in Barger-Compascuum

Veendorpen
We lopen over de tramlijnen die tussen 1899 en 1904 ontstonden. Ze werden vooral in de veengebied gebuikt voor het transport van turfstrooisel. Overigens was de DSM een flink vertakt netwerk van vele lijntjes.
We beginnen de tocht in Nieuw-Amsterdam. Het was het centrum van veel turfactiviteit, waar kanalen spoorlijn elkaar kruisen. Vincent van Gogh heeft hier ook nog gewoond. We trekken langs het kanaal en zien de twee voornaamste kerken van het dorp: De Noorder en de Zuiderkerk.
We lopen naar Erica. Het is een dorp van 150 jaar oud en werd bezet door kanaalgravers, die uitgegraven waren in 1863. Ze werden verjaagd door de boeren van Bargen. De grond was blijkbaar van niemand en er was dus een soort van vrije vestiging zo lijkt het. We lopen verder langs het kanaal, waar ok de tram liep richting Klazienaveen, vernoemd naar Klaziena Sluis, de vrouw van de rijkaard Willem Albert Scholten, die natuurlijk in veen deed en in aardappelmeel, want op die veengronden kun je aardappels zetten. Naar de man is ook een kanaal vernoem: Het Scholtenskanaal.
We lopen in Klazienaveen over de brug op land Dordsebrug naar een groot cilindrisch gebouw, waar de Witte Olifant zit en waar je kunt wonen.
We verlaten de Hoogeveensevaart en passeren bij de A37 en wit pand met een torentje erop. Hier was de marechausseekazerne gevestigd. Realiseer je dat we hier vlak bij de Duitse grens zitten en de marechaussee onze grenzen in de gaten moesten houden. Na het Leger des Heils is het nu een particuliere woning.
We komen via een bosje bij het Scholtenskanaal, waar een trambrug te zien is en een voetveer ons aan de overkant brengt. We komen in het stroomgebied van de Runde, een veenbeek die in Oostdrenthe loopt. Bedenk dat het hier een geweldig moerasgebied was voordat het veen afgegraven werd. We lopen over een oude dijk naar het noorden en passeren een enorm zonnepanelenpark en heel veel kassen. De gemeente Emmen vond het wel een goed idee om met veel subsidie hier kassen te vestigen. Lopend door het Rundedal zijn ze nog redelijk aan het oog onttrokken door haastig ingehuurde landschapsarchitecten.
We komen aan in het Veenpart van Barger-Compascuum. Het is een ingericht openluchtmuseum met treintjes, molen, plaggenhutten en is pas in april toegankelijk. De bakker was open en we konden het terrein even op.
De tocht eindigt in Barger-Compascuum. Het woord compascuum slaat op com pascua, gemeenschappelijke weidegrond. Het dorp is tamelijk katholiek, want we belandden midden in carnavalstenten.

View more external

Train stop

001 Station Nieuw Amsterdam

002 Zandmeer Nieuw Amsterdam

Gewoon voor die snelweg gegraven
Folyó

003 Zuiderkerk Nw Amsterdam

Langs de Verlengde Hoogeveensevaart
Sacred architecture

004 Gereformeerdekerk

Ook in Nieuw Amsterdam
Folyó

005 Kruising met Stieltjes kanaal

Veel kruisingen van wegen en water hier
Building of interest

006 Molen de Heidebloem in Erica

Picnic

007 Ensinghwijk

Folyó

008 Langstraat

Híd

009 Verl. Bladderswijk en Hoogeveensevaart

Ook hier weer kanaalkruising met bruggen
Híd

010 Dordse Brug Klazienaveen met de Witte Olifant

Een brug op het land
Tunnel

011 De A37 met de Marechaussee Kazerne

Ferry

012 Willem Alexanderpad, trambrug en Voetveer

Veel te doen hier: Horeca, trambrug, voetveer die goed werkt

013 Plas bij De Kring

Building of interest

014 Een enorm zonnepark bij de runde

Aan de westkant zie je een enorme hoeveelheid kassen
Múzeum

015 Veendorp

Het is hier een soort van openluchtmuseum, waarvan alleen de bakker open was.
Múzeum

016 Remise aan de postweg

Bus stop

017 Bushalte in Barger Compascuum

De halte is tijdens de carnaval buiten dienst

Hozzászólások

    You can or this trail