el capi

Idõ  13 óra 58 perc

Koordináták 4755

Uploaded 2019. október 23.

Recorded augusztus 2011

-
-
1 221 m
582 m
0
11
21
42,91 km

Megtekintve 83 alkalommal, letöltve 2 alkalommal

közel Tineo, Asturias (España)

Etapa 4a ... dia 16 d'Agost: Primera de les tres etapes que defineixen el caràcter i essència del Camino Primitivo, per la seva riquesa ecològica, fauna i flora, per la seva duresa i pels seus paisatges. El camí per la Ruta de los Hospitales fins Berducedo, és dura, molt dura i llarguíssima amb una distància de 44 km i sense serveis fins a Lago, en contrapartida, és una de les etapes de més bellesa paisatgística de tots els Camins de Sant Jaume. Transcorre per zones elevades, deshabitades i amb una gran exposició a les variables meteorològiques. Per a qui tingui el desig de fer-la ... has de valorar les teves facultats físiques i mentals i la experiència en muntanya, convé anar acompanyat, amb abundant aigua i provisions, i amb l'equipament adequat per al vent i el fred fins i tot a l'estiu. (Si fa calor, ni t'explico!). En cas de males previsions meteorològiques i, per descomptat, a l'hivern, hem d'optar per la ruta de Pola de Allande.
La nit anterior, es va debatre si continuar pel camí oficial (Pola de Allende) o seguir per Hospitales i la majoria va optar per Hospitals menys la Je que va seguir l'oficial (A Lugo hi haurà reagrupament).
Se surt de Tineo passant per davant de l'ajuntament, passada la casa de la vila es gira a la dreta per Calvo Sotelo, que esdevé a l'avinguda González Mayo. Després de 150 metres gir una altra vegada a la dreta per seguir pel carrer de la Fuente, aconseguint en breu la Fuente de San Juan, on hi ha un parell de taules i bancs. Aviat s'acaba el paviment i, a mà esquerra, es pren un camí entre arbustos i mates per passar al costat del Mirador de Letizia, on una espessa boira impedeix veure el espectacular paisatge.
El camí discorre a mitja pendent de la muntanya Brañugas, guanyant altitud a poc a poc, gaudint d'unes magnífiques vistes sobre Tineo i a prop del Pico Navariego. Passat els Pozos de Llamavieya y del Ruxidor, seguint el tediós ascens pels bells paratges de la Freita, Riomayor i el Rebuchar s'arriba al Alto de Guardia.
S'inicia ara, un descens moderat, abstrets amb el bell paisatge, entre pistes de terra i d'asfalt fins sortir a la carretera AS-350, al Alto de Piedratecha. En descens, es passa Villaluz, Campiello i Borres, on a poc més d'un quilòmetre i perfectament senyalitzat, arrenca la variant d'Hospitals.
La senyalització és excel·lent, amb trams amb estaques de fusta amb la fletxa groga cada vint metres. Iniciant-se amb una contundent pujada a l'alçada de la capella de San Pascual, fins al llogaret de Cerredo. Seguint en la mateixa direcció, a l'inici amb un altre fort ascens, per pista de terra, obrint-se cada vegada més les vistes sobre les muntanyes i valls circumdants. Els extensos boscos donen pas a la vegetació baixa, que és la dominant a aquesta altitud. El terreny solitari, està obert i exposat als vents, amb uns magnífics paisatges a les dues vessants.
Es passa pel costat les ruïnes dels hospitals de Paradiella i de Fonfaraón, prosseguint per la zona alta de la desolada muntanya. Després d'una pujada, s'amaga una altra ... Sembla que l'ascensió no s'acabi mai.
Davant, presidint la panoràmica, els dos colls a superar ... primer i dreta el Alto de la Marta i esquerra el Puerto del Palo, per finalitzar l'ascensió.
Al Puerto del Palo, i sense creuar la carretera, comença una fortíssima baixada per un sender pedregós en molt mal estat. El camí passa pel petitíssim llogaret de Montefurado amb la seva capilla de Santiago, on hi ha una aixeta amb aigua potable al costat d'un abeurador. El camí, ara es comporta com un full de serra, amb constants pujades i baixades, alternant amb trams de planura fins a aconseguir el llogaret de Lago.
Les forces estan al límit i a la sortida de aquest llogarret, hi ha una botiga / bar on s'han refet en part, les forces, "arrasant amb totes les viandes i fresques cerveses".
Berducedo està a un pas i on acaba aquest èpic tram del camí ... es pernocta a Hostel Rural Camin Antic ... i demà, més !!!
_____________________________________________________________________________
Etapa 4 ª... día 16 de Agosto: Primera de las tres etapas que definen el carácter y esencia del Camino Primitivo, por su riqueza ecológica, fauna y flora, por su dureza y por sus paisajes. El camino por la Ruta de los Hospitales hasta Berducedo es dura, muy dura y larguísima con una distancia de 44 km y sin servicios hasta Lago, en contrapartida, es una de las etapas de más belleza paisajística de todos los Caminos de Santiago. Transcurre por zonas elevadas, deshabitadas y con una gran exposición a las variables meteorológicas. Para quien tenga el deseo de hacerla…tienes que valorar tus facultades físicas y mentales y tu experiencia en montaña, conviene ir acompañado, con abundante agua y provisiones, y con el equipamiento adecuado para el viento y el frío incluso en verano. (Si hace calor, ni te cuento). En caso de malas previsiones meteorológicas y, por supuesto, en invierno, debemos optar por la ruta de Pola de Allande.
La noche anterior, se debatió si continuar por el camino oficial (Pola de Allende) o seguir por Hospitales y la mayoría optó por Hospitales menos la Je que siguió el oficial (En Lugo habrá reagrupamiento).
Se sale de Tineo pasando por delante del ayuntamiento, pasada la casa consistorial se gira a la derecha por Calvo Sotelo, que deviene en la avenida González Mayo. Tras 150 metros giro otra vez a la derecha para seguir por la calle de la Fuente, alcanzando en breve la fuente de San Juan, donde hay un par de mesas y bancos. Pronto se termina el pavimento y, a mano izquierda, se toma un camino entre arbustos y matas para pasar junto al Mirador de Letizia, donde una espesa niebla impide ver el, supuesto, espectacular paisaje.
El camino discurre a media vertiente de la ladera ganando altitud poco a poco, disfrutando de unas magníficas vistas sobre Tineo, por la falda del monte Brañugas y cerca del pico Navariego Pasado los Pozos de Llamavieya y del Ruxidor, siguiendo el tedioso ascenso por los bellos parajes de La Freita, Riomayor y el Rebuchar se llega al Alto de Guardia.
Se inicia un descenso moderado, ensimismados con el bello paisaje, entre pistas de tierra i de asfalto hasta salir a la carretera AS-350, en el Alto de Piedratecha. En descenso, se pasa Villaluz, Campiello y Borres, donde a poco más de un kilómetro y perfectamente señalizado, arranca la variante de Hospitales.
La señalización es excelente, con tramos en los que hay una estaca de madera con la flecha amarilla cada veinte metros. Iniciándose con una contundente subida a la altura de la capilla de San Pascual, hasta la aldea de Cerredo. Siguiendo en la misma dirección, al inicio con otro fuerte ascenso, por pista de tierra, abriéndose cada vez más las vistas sobre las montañas y valles circundantes. Los extensos bosques dan paso a la vegetación baja, que es la dominante a esta altitud. El terreno solitario, está abierto y expuesto a los vientos, con unos magníficos paisajes a ambas vertientes.
Se pasa junto las ruinas de los hospitales de Paradiella y de Fonfaraón, prosiguiendo por la zona alta de la desolada montaña. Tras una subida, se esconde otra…Parece que la ascensión no se termine nunca.
Delante presidiendo la panorámica, los dos collados a superar…primero y derecha el Alto de la Marta e izquierda el Puerto del Palo para finalizar la ascensión.
En el Puerto del Palo, y sin cruzar la carretera, empieza una fortísima bajada por un sendero pedregoso en muy mal estado. El camino pasa por la pequeñísima aldea de Montefurado con su capilla de Santiago, donde hay un grifo con agua potable junto a un abrevadero. El camino, ahora se comporta como una hoja de sierra, con constantes subidas y bajadas, alternando con tramos de llaneo hasta alcanzar la aldea de Lago.
Las fuerzas están al límite i a la salida de la aldea de Lago hay una tienda/bar donde se han repuesto en parte, las fuerzas, “arrasando con todas las viandas y frescas cervezas”.
Berducedo está a tiro de piedra y donde acaba este épico tramo del camino…se pernocta en el Hostel Rural Camin Antiguo... y mañana, más!!!
Waypoint

Tineo, comienzo de etapa

Panoráma

Mirador de Letizia

Fénykép

vista sobre aerogeneradores en la Sierra de Tineo

Vallási helyszín

Ermita de la Magdalena del Fresno

Intersection

Cruce alternativa de Hospitales

Vallási helyszín

Capilla de San Pascual

Intersection

camino de Hospitales

Romok

Ruinas del Hospital de Paradiella

Romok

Ruinas del Hospital de Fonfaraón

Waypoint

camino de Hospitales

Laguna de la Marta

Hágó

Alto de la Marta

Csúcs

Puerto del Palo

Waypoint

Montefurado

Vallási helyszín

Capilla de Santiago de Montefurado

Vallási helyszín

Santa Maria de Lago

Provisioning

Bar Serafin, Lago

Fa

Bosque

Waypoint

Berducedo

Vallási helyszín

Iglesia de Santa Maria de Berducedo

Menedékház

Albergue de pelegrinos de Berducedo, final de ruta

Hozzászólások

    You can or this trail