Idõ  2 óra 29 perc

Koordináták 1356

Uploaded 2019. január 29.

Recorded január 2019

 • Rating

   
 • Information

   
 • Easy to follow

   
 • Scenery

   
-
-
266 m
155 m
0
2,0
4,0
8,04 km

Megtekintve 1798 alkalommal, letöltve 111 alkalommal

közel Sant Cugat del Vallès, Catalunya (España)

Agradable matinal que transcorre per llocs ben coneguts de Collserola amb variats punts d’interés.
Es tracta d'un camí ple d'història, ja que pel recorregut trobarem ermites medievals, restes ibèriques i antigues cases pairals ara reconvertides en restaurants. També visitarem fonts, algunes d’amagades, que trobarem al llarg del recorregut.
Hem d’agrair al company Encos la localització d’algunes de les fonts que hem visitat. Realment és un veritable especialista en trovar fonts en racons amagats.
Visitarem:

 • Can Borrell
 • Pantà de Can Borrell
 • Font de Cal Castillo
 • Instal.lacions abandonades de Cal Castillo.
 • Torrent de les Monelles o de Can Borrell
 • Can Jané (Can Gener)
 • Font de Sant Medir Manyo
 • Ermita de Sant Medir
 • Font del Camp del Miracle
 • Mina i Font de Can Ribas
 • Font de Sant Sever
 • Ermita de Sant Adjutori
 • Forn ibéric
 • Font de Can Borrell o de la Teula

Sortim des de l’aparcament de Can Borrell on deixem el cotxe i prenen la pista que va cap a l’urbanització Sol i Aire i que surt a la dreta del GR-6 (pel que tornarem).
A la poca estona trobem el desviament a l’esquerra que baixa fins el pantà al que baixem per unes escales que trobem de nou a l’esquerra.

PANTÀ DE CAN BORRELL:
”L'embassament ocupa una superfície de 0,2 hectàrees. Disposa d'una presa en desús que recull les aigües d'un torrent que flueix per la serra de Collserola.
Es va construir per proporcionar aigua a la masia de Can Borrell, i està situat al torrent de les Monelles (també anomenat de l'Arrabassada), uns centenars de metres abans d'on aquesta desemboca a la riera de Sant Medir. L’espai va ser arranjat l’any 2014”


Donem la volta al pantà i retornem a la pista que va a l’urbanització Sol i Aire que seguim fins arribar auna cruïlla de camins on continuem recte pel carrer Font del Rei que baixa al costat de Can Castillo un nucli zoológic que va tancar per problemas de seguretat e higiene. Aquí trobem les restes de la Font de Cal Castillo.

NUCLI ZOOLÓGIC CAL CASTILLO:
Josep Castillo va començar a col•leccionar animals fa prop de 50 anys en una hectàrea de terrenys, al mig de Collserola. El nucli tenia una setantena d'animals d'11 espècies diferents, com emús, daines, burros catalans, cabres i porcs vietnamites. L'espai, en actiu durant molts anys, oferia fins el seu tancament al 2015 visites guiades a escoles i diversos centres.

Pasem al costat de les instal.lacions de Cal Castillo, reseguim una estona el torrent de les Monelles i pujem per un sender costerut i humid que ens porta, després de un encreuament, fins a la masia-restaurant de Can Jené (Can Gener als mapes).
Anem a buscar el GR-6 que recorre la Vall de Gausac i de seguida trobem la Font de Sant Medir, l’ermita de Sant Medir i la Font del Camp del Miracle.

ERMITA DE SANT MEDIR:
” L’Ermita de Sant Medir, al terme municipal de Sant Cugat del Vallès, es troba a prop de l’antic camí romà d’Ègara (Terrassa) a Barcino (Barcelona) que -passant per Castrum Octavianum (Sant Cugat)- entrava a la serra de Collserola per la vall de Gausac (o vall de Sant Medir).El primer document que hi fa referència data de l’any 962. Es tracta d’una construcció romànica de caire tradicional. S’alça una planta rectangular de 8,8 x 7,3 metres i la sagristia es troba en un annex a l’ala esquerra. Coronant l’entrada de l’ermita es troba un campanar d’espadanya amb dues campanes. El seu interior és format per una volta de canó i compta amb un cor al qual s’hi accedeix per una escala de cargol.”

Continuem en dirección a Can Borrel i, més o meny, a un terç de camí visitem les fonts de Can Ribas (ens desviarem una mica, atenció als WPs) i de Sant Sever.
Només ens queda, poc abans de acabar la ruta, visitar l’ermita de Sant Adjutori i el forn ibéric que hi ha molt a prop i que data del període baixrepublicà romà (segles II i I aC).

ERMITA DE SANT ADJUTORI:
”A l’ermita, antigament denominada ermita de Santa María de Gausac, ja que es troba a la vall del mateix nom, també se'l va denominar ermita de la Mare de Déu del Bosc.
Té la particularitat de ser una de les poques ermites romàniques circulars de Catalunya. Després de la desamortització, va caure en el més complet abandó i ha estat restaurada recentment.
És molt senzilla, té una única porta d'entrada i diverses finestres rodones a l'estil ull de bou i unes altres formant arc de mig punt, però sense cap adorn. En el seu interior es van trobar restes iberoromanes.
També va existir en el seu temps un habitacle, avui desaparegut, on residien alguns ermitanys que s'encarregaven de cuidar la zona.
Segons compte la llegenda, va ser construïda allí, per ser el lloc on un pastor va trobar una talla de la verge, la Mare de Déu del Bosc. Aquesta talla, custodiada inicialment en la pròxima Masia de Ca Jané, va ser traslladada al monestir de Sant Cugat del Vallés després de la Guerra Civil, en un altar situat a l'esquerra de l'altar major, si el mirem de front. És una talla romànica policromada de 80 cm. d'alt. La seva veneració i devoció, consta ja en un document real de 1478, sota el regnat de Joan II.”


Retornem al GR-6 i, passant al costat de la Font de Can Borrell o de la Teula (bastant malmesa), arribem de seguida al lloc d’inici del recorregut.

Salut!
Parkoló

01 Aparcament

Deixem el cotxe a l'aparcament del restaurant Can Borrell.
Waypoint

02 Can Borrell

El conegut restaurant de Can Borrell. https://www.can-borrell.com/
Intersection

03 A la dreta

Pujem per una pista a la dreta per sobre de Can Borrell.
Intersection

04 A l'esquerra

Prenem a l'esquerra en direcció al Pantà.
Intersection

05 A l'esquerra-escales

Baixem per unes escales fins al pantà.
Waypoint

06 Presa

Passem per sobre la presa per les passeres.

07 Pantà de Can Borrell

Zona humida al bell mig de la Serra de Collserola que ocupa una superfície de 0,2 hectàrees i es localitza al terme municipal de Sant Cugat del Vallès. Es tracta d’un petit pantà que disposa d’una presa en desús que recull les aigües d’un torrent que flueix per la serra de Collserola. Pel que fa a la vegetació, l’entorn del pantà es troba dominat per un bosc mediterrani d’alzina i pineda mediterrània de pi blanc. Cal destacar, però, la salzeda mixta que creix a la cua del mateix pantà. El fet de trobar un punt d’aigua enmig d’una massa forestal fa que el pantà de can Borrell esdevingui un espai de certa importància per a tots els vertebrats així com per a la reproducció d’amfibis i invertebrats aquàtics. Pel que fa als factors que influencien negativament l’espai cal destacar la presència de gambussia. El pantà de can Borrell forma part de l’espai del PEIN "Serra de Collserola" i de l’espai de la Xarxa Natura 2000 ES5110024 "Serra de Collserola".
Folyó

08 Torrent de les Monelles o de Can Borrell

Surt del pantà com torrent de la Rabassada.
Intersection

09 Cadena. Continuem recte

Creuem una cadena i continuem uns metres recte.
Intersection

10 Cadena. A l'esquerra

Passem unaltre cadena i baixem pel carrer de la Font del Rei cap a les instal.lacions del antic Nucli Zoológic de Cal castillo.
Kút

11 Font de Cal Castillo. A l'esquerra

Cuan es va clausurar el nucli zoológic la van tancar. I, es clar, no raja... Continuem baixant a l'esquerra
Waypoint

12 Antic nucli zoológic Cal Castillo

Fa

13 Pi d'en Castillo

Waypoint

14 Instal·lacions abandonades

Instal·lacions abandonades de Can castelló.
Folyó

15 Sender al costat del torrent de les Monelles

Kút

16 Font Rica (desapareguda?)

Al anys 60 aquesta font manava a l’interior d’un pou que bombejava aigua per a la creixent urbanització Sol i Aire. Despès s’hi va construir l’actual estació de bombeig que ara està en desús. Està situada a la urbanització Sol i Aire, a pocs metres a l’esquerra de la llera del torrent de les Monelles, en una zona molt emboscada. http://fontscollserola.com/wp-content/uploads/wppa/1060.jpg?ver=7 Fragment del llibre de X. Coll, "Fuentes en las Montañas de Barcelona". Editorial Alpina, any 1963:
Waypoint

17 Sender de pujada

Hágó

18 Petit coll. Continuem recte

Al coll, continuem recte baixant cap a Can Jené...
Waypoint

19 Can Jané (Can Gener)

Restaurant Can Jané. http://www.restaurantcanjane.com/
Intersection

20 A l'esquerra

Girem tot a l'esquerra.
Picnic

21 Berenador

Kút

22 Font de Sant Medir Manyo

Frontal de pedra d’on surten 2 tubs, un dels quals rajaba aigua, ara està obstruit. Una plataforma amb plaques de fusta ens permet arribar a la font per sobre del torrent. Està situada prop de la pista.
Waypoint

23 Centre Sant Medir

Centre de disminuïts psíquics de Sant Medir.
Vallási helyszín

24 Ermita de Sant Medir

És una capella romànica restaurada que manté la seva estructura primitiva. És una construcció de planta rectangular amb volta de canó i està orientada a llevant. Per damunt de la façana s'aixeca un campanar de doble espadanya. La porta és de punt rodó i està adovellada. Al damunt s'hi ha fet una inscripció amb pedra i un baix relleu d'una figura.
Kút

25 Font del Camp del Miracle

Intersection

26 GR-6

Seguim el GR-6 en direcció a Can Borrell.
Intersection

27 A la dreta

Prenem un corriol a la dreta per arribar-nos a la font d'en Ribas.
Intersection

28 Continuem recte

El sender gira sobtadament a l'esquerra. Nosaltres continuem recte cap a la font.
Kút

29 Mina i Font de Can Ribas

Frontal de paret de pedra vista d’on surt el tub d’inox. que raja a una bassa, construïda de totxo, situada a nivell de terra. Per la seva situació al mig del bosc i separada dels camins principals, es difícil de trobar. Més info: https://martinezpoloj.wordpress.com/2014/09/16/mina-i-font-de-can-ribas/
Kút

30 Font de Sant Sever

Construcció senzilla formada per un frontal de pedra encastat al marge, d’on surt el doll que raja aigua abundant a una pica arran de terra. La vegetació exuberant de l’entorn la faria difícil de veure si no fos per la neteja periòdica que li fan. Està vinculada a la llegenda de Sant Medir.
Folyó

31 Riera de Sant Medir

La riera va creuant el camí...
Intersection

32 A la dreta

Prenem un sender a la dreta per anar Sant Adjutori i al forn ibéric.
Vallási helyszín

33 Ermita de Sant Adjutori

Nom modern de l’antiga església de Santa Maria de Gausac (on era venerada la Mare de Déu del Bosc , que donà igualment nom a l’església) situada a la vall de Gausac o de Sant Medir. És una església romànica de planta circular, i formà part d’una residència de repòs dels abats de Sant Cugat.
Régészeti lelőhely

34 Forn ibèric

Data del període baixrepublicà romà (segles II i I aC) i va ser reformat íntegrament l'any 2003. És de tipologia romana i conserva la cambra de foc quadrada i restes de la cambra de cocció. El forn es destinava per coure-hi peces d'obra i teules.
Kút

35 Font de Can Borrell o de la Teula

Construcció senzilla amb un frontal de totxo vist que forma una paret corba encastada al marge. El tub d’alimentació està tallat i per tant no raja. Hi falta l’aixeta. La pica és tota d’una peça de pedra. Està situada tocant al camí i a la part de darrere de Can Borrell.

4 hozzászólás

 • qllaurado 2020.10.09.

  I have followed this trail  ellenőrzött  View more

  ruta molt agradable i ben senyalitzada, molt bones explicaions-indicacions

 • Fénykép RofoManus

  RofoManus 2020.10.09.

  Gràcies qllaurado pel comentari,
  Salut i cames!

 • Fénykép rarxer

  rarxer 2021.01.05.

  I have followed this trail  ellenőrzött  View more

  Ruta amb moltes sorpreses que no coneixíem, molt ben documentada.
  Gràcies per compartir-la

 • Fénykép RofoManus

  RofoManus 2021.01.05.

  Gràcies rarxer!
  Salut!

You can or this trail