Idõ  2 óra 45 perc

Koordináták 1164

Uploaded 2014. július 22.

Recorded december 2013

 • Rating

   
 • Information

   
 • Easy to follow

   
 • Scenery

   
-
-
592 m
466 m
0
2,8
5,6
11,17 km

Megtekintve 4142 alkalommal, letöltve 136 alkalommal

közel Guimerà, Catalunya (España)

[CA] De Guimerà a Ciutadilla per la Bovera i tornarPetit recorregut d’anada i tornada pel curs mitjà del riu Corb, amb sortida i arribada al singular poble de Guimerà. En aquesta població, adossada al vessant nord de la vall i declarada Conjunt Historicoartístic l'any 1975, s'hi poden trobar magnífics edificis com l'església romànica de Santa Maria, que conté un retaule d'alabastre de Josep M. Jujol, deixeble de Gaudí; la torre cilíndrica del castell, més enllà del casc urbà, el santuari de la Bovera i les restes del convent de Vallsanta. La ruta inclou la visita al poble de Ciutadilla, on destaca el castell medieval del s. XI i la casa molí de l'antic senyor de Ciutadilla.
Ruta senyalitzada. Aquesta ruta també es pot fer amb bicicleta tot terreny.
L’itinerari comença a Guimerà, on s'arriba des de Tàrrega, la capital comarcal, per la carretera C-14 fins a trobar una cruïlla, al cap de 10 km, en què cal girar a mà esquerra en direcció a Vallfogona de Riucorb per la L-241. Es deixa el cotxe arran de carretera, en una petita plaça a l'altre costat del pont del riu Corb, on hi ha una font.

0,00 km (503 m). Es creua el pont cap al nord i se segueix la carretera en direcció a Ciutadilla (cap a ponent). A la segona travessia després d’haver passat l’ajuntament, es deixa la carretera i es gira a la dreta pel carrer de la Bovera (0,34 km), que encara conserva l'aspecte estret i tortuós típicament medieval. Al capdamunt del carrer es continua cap a l’esquerra (O) i se surt del poble pel camí de la Bovera. Just als afores, als 7 min de la sortida (0,67 km), hi ha una bifurcació al costat d'un cobert. Pal indicador. Es deixa a la dreta el trencall que du al castell i es continua recte tot pujant suaument en direcció a la Bovera. Més amunt (1,16 km, 549 m, 19 min) hi ha una bifurcació al costat d'una granja: es continua tot recte vorejant-la.

1,89 km (566 m) 30 min. Bifurcació prop d'una pineda: se segueix cap a la dreta, seguint la pista principal tot planejant. Uns 150 m enllà es desemboca a la cruïlla amb la pista de Montornès. Es gira cap a l'esquerra en direcció a la Bovera. Pal indicador.

2,46 km (554 m) 37 min. Bifurcació. Es continua cap a la dreta tot deixant l'ampla pista per on s’anava i s’arriba al santuari, bé a través d’un camí vorejat de xiprers i amb forta pujada, que fa drecera, bé seguint la pista.

3,20 km (590 m) 50 min. Mare de Déu de la Bovera. Àrea de repòs amb picnic, font i ombra; servei de bar i portes obertes al santuari en dies festius. Es pot visitar una part conservada del claustre cistercenc que data del s. XII. Des d'aquest indret es pot admirar una excel•lent panoràmica del riu Corb, de Ciutadilla i de part de la comarca de l'Urgell. Es torna a la bifurcació anterior i se segueix l'ampla pista ara cap a la dreta, en direcció a ponent. Deixant trencalls secundaris a banda i banda, es baixa a la carretera.

5,50 km (476 m) 1 h 20 min. Cal travessar la carretera L-241 i continuar per la pista de l’altra banda en direcció S. Una mica més avall, es deixa un camí a la dreta, es creua el riu Corb per un pas cimentat (5,66 km, 468 m) i es gira a la dreta. Encara no 200 m després, es desemboca al camí ral de Guimerà a Ciutadilla, que es pren cap a la dreta (O), en direcció a aquesta darrera població (marques del GR 3 i pal indicador). S’entra a Ciutadilla i es puja fins al seu castell, que domina l’entorn.

6,82 km (538 m) 1 h 42 min. Castell de Ciutadilla, documentat des del s. XI, ben conservat, amb una torre espectacular de set plantes amb finestres i portes renaixentistes. Visites en dies festius. Després de passejar-se pel poble cal retornar a la desviació anterior, on s’ha trobat el GR 3, i ara continuar recte, cap a llevant, seguint les marques del GR 3 fins a Guimerà. Al punt 9,1 km del recorregut s’observen a l’esquerra (N), a l'altra banda del riu, les restes del convent de Vallsanta; uns 800 m més endavant es passa a frec d'una bonica creu de terme. Se segueix recte i s'entra a Guimerà pel raval de la Salut.

11,19 km (503 m) 2 h 45 min. Guimerà. S'arriba al punt inicial de la ruta; fi del recorregut. Cal visitar amb deteniment la bella vila vella que ha donat renom al poble sense oblidar-se dels seus magnífics productes de la terra, entre els quals destaca l’oli.
Més informació

[ES] De Guimerà a Ciutadilla por la Bovera y retornoPequeño recorrido de ida y vuelta por el curso medio del río Corb, con salida y llegada al singular pueblo de Guimerà. En esta población, adosada a la ladera norte del valle y declarada Conjunto Histórico Artístico en el año 1975, se pueden encontrar magníficos edificios como la iglesia románica de Santa María, que contiene un retablo de alabastro de Josep M. Jujol, discípulo de Gaudí; la torre cilíndrica del castillo y, más allá del casco urbano, el santuario de la Bovera y los restos del convento de Vallsanta. La ruta incluye la visita al pueblo de Ciutadilla, donde destaca el castillo medieval del s. XI y la casa molino del antiguo señor de Ciutadilla.
Ruta señalizada. Esta ruta también se puede hacer en bicicleta todo terreno
Para llegar a Guimerà desde Tàrrega, la capital comarcal, se toma la carretera C-14 en dirección sur. Al cabo de 10 km se encuentra un cruce en el que hay que girar a mano izquierda en dirección a Vallfogona de Riucorb (L-241). Ya en Guimerà, pasado el puente del río, se aparca el coche en una pequeña plaza a mano derecha donde hay una fuente.

0,00 km (503 m). Desde la plazuela se cruza el puente hacia el norte y se sigue la carretera en dirección a Ciutadilla (hacia poniente). En la segunda travesía después de haber pasado el ayuntamiento, se deja la carretera y se gira a la derecha por la calle de la Bovera (0,34 km), que aún conserva un aspecto estrecho y tortuoso típicamente medieval. En lo alto de la calle se continúa hacia la izquierda (O) y se sale del pueblo por el camino de la Bovera. Justo en las afueras, a los 7 min de la salida (0,67 km), hay una bifurcación junto a un cobertizo. Poste indicador. Se deja a la derecha el desvío que lleva al castillo y se sigue recto subiendo suavemente en dirección a la Bovera. Más arriba (1,16 km, 549 m, 19 min) hay una bifurcación junto a una granja: se sigue recto bordeándola.

1,89 km (566 m) 30 min. Bifurcación cerca de un pinar: se sigue hacia la derecha siguiendo la pista principal. Unos 150 m más allá se llega al cruce con la pista de Montornès. Se gira hacia la izquierda en dirección a la Bovera. Poste indicador.

2,46 km (554 m) 37 min. Bifurcación. Se continúa hacia la derecha dejando la ancha pista por donde se iba y se llega al santuario, bien a través de un camino bordeado de cipreses y con fuerte subida, que hace atajo, bien siguiendo la pista.

3,20 km (590 m) 50 min. Santuario de la Virgen de la Bovera. Área de reposo con picnic, fuente y sombra. En días festivos, servicio de bar i puertas abiertas al santuario. Se puede visitar una parte conservada del claustro cisterciense que data del s. XII. Desde este lugar se puede admirar una excelente panorámica del río Corb, de Ciutadilla y de parte de la comarca del Urgell. Se vuelve a la bifurcación anterior y se sigue la ancha pista ahora hacia la derecha, en dirección a poniente. Dejando desvíos secundarios a ambos lados, se baja a la carretera.

5,50 km (476 m) 1 h 20 min. Hay que atravesar la carretera L-241 y continuar por la pista del otro lado en dirección S. Un poco más abajo, se deja un camino a la derecha, se cruza el río Corb por un vado cementado (5,66 km, 468 m) y se gira a la derecha. Aún no 200 m después, se desemboca en el antiguo camino real de Guimerà a Ciutadilla, que se toma hacia la derecha (O), en dirección a esta última población (marcas del GR 3 y poste indicador). Se entra en Ciutadilla y se sube hasta su castillo, que domina el entorno.

6,82 km (538 m) 1 h 42 min. Castillo de Ciutadilla, documentado desde el s. XI, bien conservado, con una torre espectacular de siete plantas con ventanas y puertas renacentistas. Visitas en días festivos. Después de pasearse por el pueblo hay que volver a la desviación anterior, donde se ha encontrado el GR 3, y ahora continuar recto, hacia el este, siguiendo las marcas del GR 3 hasta Guimerà. En el punto 9,1 km del recorrido se observan a la izquierda (N), al otro lado del río, los restos del convento de Vallsanta; unos 800 m más adelante se pasa muy cerca de una hermosa cruz. Se sigue recto y se entra a Guimerà por el arrabal de la Salud.

11,19 km (503 m) 2 h 45 min. Guimerà. Se llega al punto inicial de la ruta; fin del recorrido. Hay que visitar con detenimiento el hermoso casco antiguo que ha dado renombre al pueblo sin olvidarse de sus magníficos productos agrícolas, entre los que destaca el aceite.
Más información
Font: Generalitat de Catalunya, 31/12/2013

Waypoint

Mare de Déu de la Bovera

Waypoint

El riu Corb

Waypoint

Guimerà

Waypoint

Mare de Déu de Vallsanta

Vár

Castell de Ciutadilla

Waypoint

Castell de Guimerà

Waypoint

GR 3 i Camí Ral

Waypoint

Creu de terme

1 comment

 • eduardvico 2018.02.20.

  I have followed this trail  ellenőrzött  View more

  Bona ruta per fer tranquil i sense cansar-se gaire. Entorn bonic.

You can or this trail