-
-
880 m
698 m
0
2,7
5,4
10,76 km

Megtekintve 50 alkalommal, letöltve 5 alkalommal

közel els Hostalets de Balenyà, Catalunya (España)

Excursió que sortint de l'urbanitzaciò de El Muntanyà passa per diversos massos d'aquesta zona a cavall entre Aiguafreda Hostalets Seva i el Brull com el mas Muntanyà que ha donat nom a la urbanització, el Rourell avui abandonat, Casademunt on hi havia hagut l'antic sanatori del Montseny, a tocar de les instal.lacions del camp de golf i retornant al punt d'inici.

Llocs a destacar del recorregut

Casademunt
Se’n tenen dades des de finals del segle XIII. El mas Casademunt, tal com el veiem avui dia, és el fruit de moltes ampliacions i reformes, fetes bàsicament entre els segles XVII i final del XIX. Avui se’ns mostra com un gran casal rectangular, cobert a quatre vessants. La moguda història del mas, sobretot des del 1890 ençà, explica una bona part de les reformes, principalment quan els Pons el convertiren en un gran casal residencial. És molt notable la decoració de ceràmica vidriada o rajola, amb plafons de motius religiosos i florals que decoren l’entrada i altres estances importants de l’ edifici.

L’etapa senyorial
A partir d’inicis del segle XIX els hereus de Casademunt comencen a vendre terres, drets i, finalment, van vendre la propietat a Alexandre Maria Pons i Serra, un gran financer que va emprendre tot seguit notables obres de millora i embelliment en l’estructura i el mobiliari del mas, i el va convertir en un lloc de festes, trobades, recepcions i residència d’amics i familiars. Una mostra de la magnificència que l’Alexandre Maria Pons va voler donar a Casademunt és la construcció de la gran església dedicada al Sagrat Cor, en lloc dominant, i que ha esdevingut, amb el seu esvelt campanar, tot de pedra i color vermellós, una silueta característica del paisatge del Brull. L’església del Sagrat Cor és un edifici neogòtic amb solucions modernistes, que es va construir entre el 1892 i el 1895. Tot indica ser obra de l’arquitecte Enric Sagnier i Villavecchia (1858-1931), autor de moltes cases senyorials i d’esglésies, entre les quals el temple del Sagrat Cor del Tibidabo.

El sanatori del Montseny
Alexandre Maria Pons moria pels volts de 1920, i amb ell es cloïa l’etapa més brillant i senyorial de Casademunt. Va passar per diverses mans fins que Ignasi Pons no va poder mantenir el ritme dels seus pares i el va vendre al Dr. Lluís Rosal, que convertí el mas, ampliant-lo amb annexos, en un sanatori antituberculós.

És curiós com en un reduït espai geogràfic, es troben tres sanatoris: el del Brull o del Montseny (1930), el de la Mare de Déu de les Victòries de Mas Badó (1931) i el de Puig d’Olena (1933).

Vet aquí algunes persones conegudes que van ingressar al sanatori del Brull:

Josep M. Capdevila, escriptor i filòsof.
Josep Mompou, pintor, germà del músic Frederic Mompou.
Jacobo Sureda, pintor i poeta mallorquí.
Vicenç Soler, pintor olotí.
Evarist Vallès, pintor de Figueres.
Ramon Camprubí, més conegut com “Càrtex”, germà del popular Joan Capri.
Joaquim Serra, músic i compositor, autor de la sardana “Roses del Brull”.
Dionisio Ridruejo, dirigent de la Falange.
Bartomeu Rosselló-Porcel, poeta mallorquí (més informació).
Casademunt, casa d’espiritualitat
El 2 de juliol de 1956 van comprar la propietat de Casademunt les religioses de la Congregació de Jesús i Maria de Barcelona. S’ha anat utilitzant com a lloc de descans i estiueig de religioses i alumnes, i estades temporals per a cursets o altres activitats religioses o pedagògiques durant el curs escolar, i a temporades la casa ha estat tancada.

Can Serrà
Històrica masia del Brull, declarada Bé Cultural d’Interès Local, completament restaurada, al capdamunt d’uns breus prats i que podem veure des del camí d’accés. Té els seus orígens ben endinsats en l’edat mitjana, tot i que la fesomia actual de la casa és del segle XVIII. La restauració de finals del segle XX li ha donat un aspecte renovat però sense perdre l’aire de la vella masia. És de planta quadrada, amb teulada a dos vessants amb la part central més elevada, planta baixa, primer pis i golfes.

El Montanyà
El Montanyà és la urbanització més gran de Seva en extensió. Compta amb 210 persones empadronades, però molta gent també la té coma segona residència. El nom del Montanyà prové d’una antiga masia documentada al 1041.
Aquesta urbanització compta amb un local social i instal·lacions hoteleres i esportives. El 1991 s’hi va instal·lar el Club Hípic amb motiu dels Jocs Olímpics de Barcelona del 1992. Va ser la seu olímpica d’hípica on s’hi van fer les competicions de doma clàssica i de pentatló

Informació extreta de Viquipèdia
Waypoint

Aparcament D'inici

Waypoint

Can Bosc i Font de Can Bosc

Waypoint

Can Serra

Waypoint

Casademunt

Waypoint

Casanova de l'Estanyol

Waypoint

Club de golf Osona Muntanyà el Brull

Waypoint

El Muntanyà

Waypoint

El Rourell

Waypoint

El sot de les Merles

Waypoint

El torrent de l'Estanyol

Waypoint

Ermita de Sant Joan

Waypoint

Església del Sagrat Cor de Casademunt

Waypoint

L'Alzina del Pla de l'Omeda

Waypoint

La casa de Fusta

Waypoint

Pou del Rourell

Waypoint

Serrat de Gatillepa

Waypoint

Serrat de la Mare de Déu

Waypoint

Tanca del camp de golf

Waypoint

Urbanització Muntanyà

Hozzászólások

    You can or this trail