Letöltés
orso46

Hossza

10,69 km

Szintemelkedés

353 m

Nehézségi szint

Mérsékelt

lefelé

353 m

Max elevation

605 m

Trailrank

51

Min elevation

367 m

Trail type

Loop

Moving time

2 óra 33 perc

Idõ

4 óra 10 perc

Koordináták

1893

Uploaded

2022. május 28.

Recorded

május 2022

Search by Passing Area

Find trails starting or passing through your selected areas.

Get Wikiloc Premium Upgrade to remove Ads
Search by Passing Area Search by Passing Area
Be the first to clap
Share
-
-
605 m
367 m
10,69 km

Megtekintve 109 alkalommal, letöltve 1 alkalommal

közel Rellinars, Catalunya (España)

El itinerari 12, mira que hi havia anat per forces llocs a La Calcina, pero el magnífic llibre Rellinars a les teves mans del Marc Malgosa, Marc Samper i Joan Soler m'ha permes descobrir un camí ferèstec de pota negra i que necessita ser desbrossat amb urgéncia per que no s'acabi perdent, aixi que us animo a passar-hi i si porteu unes tisores d'espurgar, anar netejant-lo. Si l'utilitzem el podrem recuperar. Us animo a consultar en directe aquest llibre per poder veure entrevistes a les tres families que hi van passar els ultims anys en que la casa va tenir vida.

INTRODUCCIÒ
A faltar alguna història personal que permeti entendre com era l’entorn, no fa gaire temps i, sobretot, en quines condicions es vivia? En aquesta excursió que podem fer tranquil·lament en un matí, ens endinsarem a les entranyes de l’Obac. Descobrirem algunes fonts, masies i racons ben amagats, tal com cavitats o boscúria. Uns escenaris que ens posaran a la pell de les diverses persones que van sobreviure en aquests paratges en temps convulsos i que, de bon grat, ho explicaran (en exclusiva ) en aquest llibre.

DESCRIPCIÓ DE LA RUTA
Km 0,0 Iniciem el nostre recorregut al pla de la Bàscula. Ens dirigim en sentit nord-est, prenem el desviament a mà dreta i travessem la riera de Rellinars.
Km 0,2 La font del Trull acostuma a dollejar en temps de pluges abundants. Nogensmenys, és un element destacat del patrimoni de Rellinars.
Km 0,6 Prosseguim per la pista ampla que se situa a la dreta del torrent de la Saiola. En aquest punt neix, entre dos pins blancs prou alts, un senderó que comunica amb les tombes de les Roquisses. Les podem visitar a l'itinerari 9.
Km 1,3 Sense deixar en cap moment aquesta pista de bon fer, fresca a l'estiu i gèlida els mesos hivernals, passem ara pel costat de dos forats ben visibles, és l’avenço de la Saiola.
Km 1,5 La Saiola. Topònim que es repeteix més endavant en forma de surgència. No són gaires les ocasions que tindrem per veure aquest sobreeixidor a ple rendiment. Estigueu atents a la meteorologia.
Km 1,9 Amb aigua o sense, et forat dels Despistats no deixarà ningú indiferent, de ben segur. Des del trop-plein de la Saiola, uns metres més amunt agafem un corriol a mà esquerra que acaba baixant al torrent, el qual seguim uns 40 metres tot d'una, a la dreta trobem el curiós forat. Feta ta inspecció espeleològica, convindrà recular fins al corriol continuar de tai manera que et torrent quedi a la dreta.
Km 2,0 Des seguida cal fixr-se en un caminoi a la nostra esquerra que tot sembla indicar que s’en va muntanya amunt. L’agadem. Encarem la part mes salvatge i inhòspita del present itinerari, amb una vegetació més frondosa i atapeïda que caldrà anar apartant o estassant segons convingui. Es important no perdre de vista, en cap moment, el recorregut indicat al GPS.

Km 2,4 Ignorem el trencall de l’esquerra. Gaudim de les vistes excepcionals de Montserrat, Rellinars i el Paller de tot l¡’any.
Km 3,2 en un mar de bardisses, travessem el torrent de Lladre i continiem en sentit sud per un camí igualment desdibuixat, però fàcil de seguir.
Km 3,7 Sortim a un camí més ample provinent de la pista que hem trepitjat anteriorment, que comunica la Saiola amb la Casa Nova de l'Obac. En aquest cas, però, girem a esquerra per anar cap a la font del Clot i la masia de la Calcina. També trobem el pia de les Alzines, un racó molt estimat per les famílies que han viscut a la casa Km 3,9 A continuació, des de La Calcina, ascendim per dins de la vall que transcorre entre el Paller de tot l’any i La Roca Salvatge. Descobrim els paratges del Solitari, en Gori Jover. N personatge que acompanya un relat molt interessant, i alhora colpidor dels anys més foscos de la Serra de l’Obac, durant el segle XX.
Km 4,4 Per una canal molt mes fressada que el camí que ens ha dut prèviament a la masia de la Calsina, arribem a un encreuament. Si continuéssim amunt, arribaríem a la carena del camí Ral. Girem, doncs, a l’esquerra.
De seguida hi ha una altra cruïlla, però utilitzarem les dues. A l’esquerra i de baixada hi ha la font del solitari i a la dreta, de pujada, el forn del Solitari. Si hi ha temps, podem enfilar-nos a descobrir l’escletxa del Paller i la Cova d’en Capablanca, el famós bandoler. En qualsevol cas, a l’acabar tornem a La Calcina.
Km 5,5 Deixem enrere la Calcina i davallem, de nou, al torrent de la Saiola. Abans de travessar-la per seguir transitant per la pista, recomanem visitar la font dels Rosseguers, a cinquanta metres aigües avall.
Km 6,5 Girem a l’esquerra en direcció a la Casa Nova de l’Obac. Gaudim de les panoràmiques que aquesta part ofereix, de la carena del Camí Ral i les seves agulles altives. Guaitem , a mes ames, algunes edificacions com ara les Boades i la masia de Les Cases.
Km 6,6 Sense fer cas del revolt pronunciat que fa ara la pista, seguim recte i emprenem un descens contundent que ens porta al principi i final de la nostra excursió, oferint-nos algun element més per veure.
Km 7,7 Compte amb la cadena, especialment si baixeu per aquí en bicicleta. Ai trobar-nos en un Parc Natural, l'accés motoritzat està regulat.
Km 8,6 A la nostra dreta hi ha, fora del camí, ta barraca 2 de l'obaga del serrat dels Ginebres.
Km 9,0 Tornem a ser al camí de la font de la Saiola. Travessem, de nou, et torrent.
Km 9,2 Pla de la Bàscula. Punt final.
Waypoint

Pla de la bascula

 • Fénykép Pla de la bascula
Kút

Font del Trull

 • Fénykép Font del Trull
Intersection

Trencall a la tomba de les roquisses

 • Fénykép Trencall a la tomba de les roquisses
 • Fénykép Trencall a la tomba de les roquisses
Waypoint

Avenço de la Saiola

 • Fénykép Avenço de la Saiola
Intersection

Baixada a la Font de la Saiola

 • Fénykép Baixada a la Font de la Saiola
Waypoint

La Saiola

 • Fénykép La Saiola
 • Fénykép La Saiola
Intersection

Trencall forat dels despistats

 • Fénykép Trencall forat dels despistats
Waypoint

Forat dels despistats

 • Fénykép Forat dels despistats
 • Fénykép Forat dels despistats
 • Fénykép Forat dels despistats
 • Fénykép Forat dels despistats
 • Fénykép Forat dels despistats
Intersection

Intersecció

 • Fénykép Intersecció
Panoráma

Panoràmica

 • Fénykép Panoràmica
Intersection

Intersecció

 • Fénykép Intersecció
Kút

Font del clot

 • Fénykép Font del clot
 • Fénykép Font del clot
Waypoint

La Calsina

 • Fénykép La Calsina
 • Fénykép La Calsina
 • Fénykép La Calsina
 • Fénykép La Calsina
La casa del La Calcina, mal anomenada Calsina, ja que prové de calç, es una antiga masia en estat ruïnós bastida damunt d’una llomada. Te un habitacle principal i una pallissa a la part posterior de la casa. El teulat es a dues aigües i la porta principal té un portal adovellat. A l’interior encara es pot interpretar l’espai dedicat a la cuina, com també vestigis de l’escala que pujava al primer pis. Tot i que l’origen de la casa es molt antic, destaca la data de 1674 quan el propietari del mas Obac, el senyor Josep Ubach la va restaurar. En la història més recent, tenim dues famílies que hi ha viscut al llarg del segle XX, com foren la família López Begué entre el 1949 i el 1962 i, posteriorment, la família Vilà-Fraga del 1966 al 1974 , moment en que ja ha romàs abandonada fins als nostres dies. Al costat de la casa també hi trobem el pla de les Alzines, un espai d’esbarjo per les famílies que hi vivien. Davant de la casa, abans de arribar-hi per la pista, trobem en una raconada la font del Clot, que permetia d’abastir d’aigua a la casa. Segons expliquen els testimonis orals de les famílies López-Begué i Vila-Fraga, la casa era força aïllada i els pocs transeünts que hi venien eren excursionistes. Aquests testimonis encara recorden també en Gorí Jover, un home solitari que vivia a la vall. La casa més propera era la del Obac. Les feines habituals eren que la masovera feia tasques a la casa i el marit , o be treballava al bosc fent de carboner, o be arranjava la casa. Us convidem a visualitzar els reportatges que trobareu vinculats a partir del codi QR del llibre Rellinars a les teves mans
Waypoint

Pla de les alzines

 • Fénykép Pla de les alzines
Intersection

Desviament font del Solitari

 • Fénykép Desviament font del Solitari
Waypoint

Forn del Solitari

 • Fénykép Forn del Solitari
 • Fénykép Forn del Solitari
Kút

Font del Solitari

 • Fénykép Font del Solitari
 • Fénykép Font del Solitari
Aquesta font va ser reconstruïda l’any 1949 per Gorí Jover, conegut com el Solitari, amb l’ajuda d’alguns familiars i amics. El Solitari va viure als boscos de l’Obac desde 1946 fins a 1959. La Història comença quan va ser perseguit pel bàndol republicà perquè era empresari i, per salvar-se es va fer voluntari al front de la Guerra Civil Espanyola. Però al tornar a casa va ser denunciat per un membre del bàndol nacional i fou empresonat a la Model de Barcelona durant 8 anys (1938-1946) i posteriorment desterrat a més de 10 quilòmetres de Terrassa, moment en el qual es va instal·lar en aquest paratge on va aprofitar per treballar de carboner per la familia Obac, el senyo Faura. Vivia en una cabana molt a la vora de la font i just al costat d’un forn de calç que va adaptar com a rebost. A l’Obac s’hi va refugiar en solitari durant 13 anys. En Gorí van tenir quatre fills. Un d’ells era el Ramon Jover i Roig, nascut a Terrassa e 1923, que es va casar amb la Maria Fusalba i Ollé i van tenir dos fills: en Gregori i la Maria Àngels. L’Àngels, neta del Solitari, ens ha explicat les històries i aventures del seu avi mentre s'amagava al bosc. El Ramon Jover, un cop jubilat, va quedar-se a viure a Rellinars i fou el primer impulsor de la recuperació de fonts i restauració de barraques de vinya i construccions de pedra seca amb els Amics de Rellinars, associació de la qual formava partien fou un element importantíssim. Segons lÀngels, en Gori era una persona molt bromista i bé ho corroboren algunes fotografies que encara es conserven. No obstant això, era simpàtic i molt col·laboratiu, segurament aquest caràcter amigable li va fer canviar la vida quan va ajudar un Guàrdia Civil ferit que, juntament amb la seva parella, s'havien perdut al coll d'Estenalles. En Gori els va acompanyar fins l'Obac per guarir-los. Com a tracte cortès, li van permetre anar a Terrassa i mica en mica va anar abandonant definitivament el bosc. Va morir el 1986 a l'edat de 90 anys. Durant els anys de supervivència per aquestes contrades, en Gori va coincidir temporalment parlant amb la família López-Begué, que habitaven a la Calcina sobretot els caps de setmana
Kút

Font del Rosseguer

 • Fénykép Font del Rosseguer
Intersection

Intersecció

 • Fénykép Intersecció
Waypoint

Cadena

 • Fénykép Cadena

Hozzászólások

  You can or this trail