Koordináták 274

Uploaded 2019. január 5.

-
-
382 m
297 m
0
1,9
3,8
7,69 km

Megtekintve 204 alkalommal, letöltve 13 alkalommal

közel Balsareny, Catalunya (España)

Promogut pel Geoparc de la Catalunya Central i l'Ajuntament de Balsareny, aquest recorregut ha estat ofert al públic de forma guiada el 13 de gener del 2019.
Es tracta d'un recorregut per la rodalia de Balsareny en el que a més de audir dels seus valors paisatgístics i històrics ens fixarem en la geologia. Gràcies a l'observació de les roques i del relleu podrem imaginar el que ha passat a la Catalunya Central els darrers 35 milions d'anys.
El recorregut comença al davant de les escoles, on creuem el pont sobre la Riera del Mujal, seguint el recorregut de l'antic carrilet, ara convertit en via verda. Al fons i durant bona estona veurem el Castell de Balsareny al cim del seu turó.
Waypoint

Terrassa fluvial

Als marges propers al camí observem acumulacions de grava amb abundants còdols arrolt arrodonits. Es tracta de materials que va deixar aquí el Llobregat ara fa uns milers d'anys, quan passava per aquí. Des de llavors el riu ha aprofundit la seva llera més de 30 metres i aquests dipòsits de grava van quedar on eren. Al costat del camí veiem que per damunt de la grava hi ha un nivell de terra amb rocs cantelluts i trossos de teula; fruit de l'activitat humana, ja que aquestes terres han estat cultivades des de fa segles, s'han remogut i fins i tot s'hi han abocat materials de rebuig.
Waypoint

Mirador

En aquest tram de la via verda podem contemplar una panoràmica del meandre que forma el Llobregat i la Resclosa dels Manresans, així com el magnífic bosc de ribera que envolta el riu. Per sota nostre podem veure uns pilars coronats, que comentarem més endavant. Un plafó explicatiu ens informa dels aspectes més remarcables del paisatge. Al talús de la nostra esquerra podem veure una successió d'estrats de margues i gresos rogencs pertanyents a la Formació Artés. Procedeixen de sediments que es van dipositar aquí quan això era una plana inundable sense sortida al mar, per això diem que són materials continentals. El seu color rogenc es deu a l'oxidaxió del ferro que contenen els sediments degut a que van estar exposats a l'aire, en un clima calorós, fa a l'entorn de 34 milions d'anys.
Waypoint

Barraca i trinxera de la via

A partir d'aquí l'antiga via passa per llargues trinxeres que ens permeten observar les roques on es van excavar. Ben a prop de la parada del mirador, al costat de la via, hi ha una barraca de pedra seca ben conservada, del tipus de les que es construïen a les vinyes, però com que aquí no hi veiem indicis de conreus pensem que potser la van fer els treballadors del carrilet. Més endavant podem veure un bloc de roca caigut on es veuen esquerdes de dessecació; el seu origen és el següent: En una inundació aquest lloc va quedar cobert de fang que més tard es va assecar, com que quan l'argila s'asseca es contrau, tota la superfície queda clivellada; una nova inundació sobtada va deixar una nova capa de fang sobre l'anterior, que no va tenir temps d'hidratar-se, així les esquerdes es van conservar fins avui, després de 35 m.a. Cal observar que els estrats dels marges estan lleugerament inclinats amb pendent cap al sud, però més enllà veurem que la inclinació és cap al nord, això demostra que hem travessat l'anticlinal de Balsareny. En arribar a la masia de Can Cansalada cal trencar a la dreta per una pista que ens portarà a la carretera de la Colònia Soldevila.
Emlékmű

Colònia Soldevila

Una de les moltes colònies tèxtils del Llobregat, fundada al costat de l'església romànica de Sant Esteve. Els primers habitatges es van construir el 1899 i els més moderns el 1922, moment en que la colònia tenia uns 400 habitants, que amb el temps van anar minvant fins que el 1993 es va despoblar totalment. Malgrat que els habitatges estan en estat ruinós, la fàbrica tèxtil està perfectament restaurada i allotja una important empresa d'embalatges de cartró, i la seva central hidràulica segueix produint energia neta i renovabe.
Folyó

Resclosa de la Rabeia

És una magnífica obra d'aprofitament de l'aigua, construïda a finals del segle XIX per a donar energia a la fàbrica de la Rabeia, i que segueix en servei. El canal passa pel peu d'un vistós balç format per calcolutites i gresos de color rogenc, l'origen dels quals se situa al trànsit de l'Eocè a l'Oligocè (aproximadament fa 34 m.a.) L'itinerari segueix pel costat del gran canal que ens portarà fins a la colònia de la Rabeia.
Emlékmű

Colònia de la Rabeia

La fàbrica es dedicava a la filatura, es va inaugurar el 1880 i al seu voltant es van construir cases per als treballadors. A diferència de la Colònia Soldevila, la Rabeia segueix habitada, i malgrat que la fàbrica va tancar el 1993, l'edifici acull ara una empresa que produeix articles d'higiene derivats del cotó.
Folyó

Resclosa dels Manresans

Aquesta resclosa es va construir per desviar part del cabal de Llobregat cap a la Sèquia, al segle XIV. És un indret agradable, amb abundant vegetació de ribera i ric en fauna aquàtica que es pot contemplar gràcies a l'observatori d'ocells.
Emlékmű

Inici de la Sèquia

L'aigua que desvia la resclosa passa per la caseta on comença la Sèquia, que a partir d'aquí està coberta en mig quilòmetre. Podem veure des de sota els pilars coronats que vèiem desde la via verda. Aquestes curioses formes s'han fet per l'erosió de la pluja, que s'ha emportat alguns metres de terreny, excepte on alguna llosa ha fet de paraigua dels materials que tenia a sota, evitant que fossin arrossegats per l'aigua. Cal remarcar que la Sèquia, els edificis annexos i la rescolsa de captació d'aigua pertanyen a la ciutat de Manresa.
Folyó

Primer tram de la Sèquia

Seguim el tram de la Sèquia que va des del seu inici fins a Balsareny. Els primers 500 m. estan coberts i el camí hi passa pel damunt, és un agradable passeig sota el bosc de ribera, amb el riu ben a prop. Després entra en terreny més obert, amb alguns horts mentre el riu va perdent altura en relació a la Sèquia, que gairebé no té desnivell.
Híd

Pont de Santa Maria

Arribant a Balsarent passem per damunt del pont medieval de Santa Maria, que en realitat és un aqüeducte, ja que l'aigua de la Sèquia passa pel seu interior. Seguidament prenem el camí de pujada en direcció al pont del carrilet, una bonica construcció de maó i pedra, on hem començat l'itinerari.

Hozzászólások

    You can or this trail