Letöltés
LucT

Szintemelkedés

21 m

Nehézségi szint

Könnyû

lefelé

21 m

Max elevation

19 m

Trailrank

64 4,7

Min elevation

0 m

Trail type

Loop

Idõ

4 óra 47 perc

Koordináták

2206

Uploaded

2018. március 7.

Recorded

március 2018
 • Rating

   
 • Information

   
 • Easy to follow

   
 • Scenery

   
Be the first to clap
1 comment
 
Share
-
-
19 m
0 m
17,97 km

Megtekintve 1155 alkalommal, letöltve 26 alkalommal

közel Klein Sinaai, Flanders (Belgique)

Wandelclub De Smokkelaars uit Stekene organiseerde zondag 4 maart 2018 voor de 31ste keer hun Boudelotochten in Klein-Sinaai, een deelgemeente in het westen van Stekene.

We vertrekken uit het OC Boudelocentrum in het dorp, waar vroeger de abdij van Boudelo de plak zwaaide. In de 12de eeuw vestigde kloosterling Boudewijn van Boekel zich als heremiet in het gebied langs de Durme. Hij kreeg veel volgelingen en stichtte de Cisterciënzer-abdij van Boudelo. De abdij bracht heel de omgeving in cultuur, en verwierf naam en faam en een enorm grondbezit, tot ver buiten het Waasland.

Van al die rijkdom en roem is bijna niets meer overgebleven dan de naam Boudelo. De abdij werd in 1578 ingenomen door Gentse calvinisten en beeldenstormers. De monniken vertrokken en de abdij werd ontmanteld. Met de resten van de verwoeste abdij werd in 1660 nog de Boudelohoeve gebouwd en op de plaats waar de abdij zelf heeft gestaan, werd de grond verkaveld tot een nieuwe woonwijk.

De gronden van de abdij ten noorden van Sinaai kregen de naam Fondatie, de Stichting, van Boudelo. De abdij verdween, de naam van het groene gebied niet. Die blijft tot op onze dagen voortleven. De Fondatie is nu een natuurreservaat en stiltegebied.

De Fondatie van Boudelo, de vaart van Stekene en de Moervaart, de meersen en de bossen rond de vroegere abdij vormen een ideaal wandelgebied met volop natuur en zeer weinig verkeer. Gegarandeerd aangenaam wandelen in ieder seizoen!

We wandelen voorbij de neogotische bakstenen Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt Ontvangen Kerk uit 1853. Naast de kerk ligt de Grot van Onze-Lieve-Vrouw van de Fietsers, waardoor de kerk uitgroeide tot een waar museum met meer dan 100 truitjes van bekende wielrenners.

Even verder komen we aan het voormalige station van Klein-Sinaai, dat sloot halverwege de 20ste eeuw en rond 1970 werd ook de spoorlijn door Klein-Sinaai gesloten. Tegenwoordig is de vroegere spoorlijn 77 (Zelzate - Sint-Gillis-Waas) een aangenaam fiets- en wandelpad. We volgen de ex-spoorlijn even naar rechts en volgen dan de Oostvaart, over de Heirweg en tot aan de Coudenbormbrug over de Moervaart.

De vaart werd rond 1300 gegraven door de abdij van Boudelo om door betere afwatering weiland en landbouwgrond te winnen. Om de moeilijk bevaarbare Zuidlede te vermijden voor het transport van turf is ze in de 15e eeuw eveneens bevaarbaar gemaakt. De Moervaart verbindt het kanaal Gent-Terneuzen en de Durme. Het wordt enkel nog door de pleziervaart gebruikt. De vallei van de Moervaart is Europees beschermd als onderdeel van Natura 2000 en de paden langs de oevers zorgen voor vele kilometers puur wandelplezier.

Aan de Sinaaibrug verlaten we de Moervaart en gaan in het gehucht Zwijnaarde even uitblazen in de hangar van Brandstofhandel Vercauteren, die voor de gelegenheid als rustpost was ingericht.
Langs de Weimanstraat, aan het standbeeld van De Herder, keren we terug naar het gebied van meersen en bossen, steken de Fondatiebeek over en gebruiken de Ettingstraat en een opeenvolging van veldwegen, dreven, bosjes en paden naar de Stekense Vaart of het Kanaal van Stekene. Dat verbindt de Moervaart met Stekene. In het verleden liep het kanaal door tot in Hulst en had het een belangrijke economische functie.

Een half kilometertje langs het kanaal en dan linksaf de Streek-GR volgen met in de verte het wat minder fraaie zicht op de grote Camping Vlasaard. In de Meulevijverwijk kunnen we weer even uitblazen in de hangar van een tuinbouwbedrijf, voor de gelegenheid als rustpost ingericht.

We steken terug de Heirweg over en nemen het Nieuwstraatje, dat ons door het groen weer naar de voormalige spoorlijn brengt om dan door de 'Lesten Stuyver' en de Pannenhuisstraat terug te keren naar het OC Boudelocentrum in de Kasteelstraat.
Panoráma

O-L-V Onbevlekt Ontvangen Kerk

De neogotische Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt Ontvangen Kerk uit 1853. Naast de kerk ligt de Grot van Onze-Lieve-Vrouw van de Fietsers, waardoor de kerk uitgroeide tot een waar museum met meer dan 100 truitjes van bekende wielrenners.
Panoráma

Oud station

Het station van Klein-Sinaai sloot halverwege de 20ste eeuw en rond 1970 werd de spoorlijn door Klein-Sinaai gesloten.
Panoráma

Oostvaart

Meer info op https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/200955
Panoráma

langs de Oostvaart

Meer info op https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/200955
Panoráma

Heirweg

Door Klein-Sinaai loopt de oude heirweg van Brugge naar Antwerpen.
Panoráma

Heirweg

Panoráma

ruine hof van Coudenborn

Mogelijk stond hier ook de Tiendenschuur van de Abdij van Boudelo
Panoráma

Moervaart

De Moervaart, een zuidelijke aftakking van de Durme, werd in 1531 rechtgetrokken en was van belang voor het vervoer van turf en brandhout naar Gent. Veen- en turf waren in de middeleeuwen voorname economische activiteiten te Moerbeke.
Panoráma

Coudenbormbrug

De Coudenbormbrug dateert uit het interbellum, ze werd hersteld en deels vernieuwd in 1945 na oorlogsschade. In 2001 werden de vier Moerbeekse bruggen over de Moervaart beschermd als monument.
Panoráma

Moervaart

Panoráma

Moervaart (GR-route)

We bewandelen hier een stukje van de Streek-GR Reynaertland
Panoráma

Monding Stekense vaart

De Stekense Vaart of het Kanaal van Stekene verbindt de Moervaart met Stekene. In het verleden liep het kanaal door tot in Hulst en had het een belangrijke economische functie. De vaart werd in de 14de eeuw gegraven en speelde een belangrijke rol bij het droogleggen van gronden door de Abdij van Boudelo en bij het vervoer van turf, tegels en dakpannen.
Panoráma

Moervaart

Panoráma

Moervaart

De Moervaart verbindt het kanaal Gent-Terneuzen en de Durme. Het wordt enkel nog door de pleziervaart gebruikt. De vallei van de Moervaart is Europees beschermd als onderdeel van Natura 2000. De vaart werd rond 1300 gegraven door de abdij van Boudelo om door beterde afwatering weiland en landbouwgrond te winnen. Om de moeilijk bevaarbare Zuidlede te vermijden voor het transport van turf is ze in de 15e eeuw eveneens bevaarbaar gemaakt.
Panoráma

Sinaaibrug

De Sinaaibrug aan de Moervaart op de grensscheiding van Eksaarde en Sinaai. Rechts is taverne "Het Keyzershof.
Panoráma

Grote Astbeek

Panoráma

De Herder

Op de hoek van de Zwaanaardestraat, Leebrugstraat, Keizerstraat en Weimanstraat komen we voorbij het standbeeld 'De Schaapherder' van beeldhouwer Frans Heirbaut. Die vereeuwigde zo zijn buurman Jef Smekens. Jef overleed een jaar voor het beeld werd ingehuldigd.
Panoráma

Weimanstraat

Panoráma

Ettingstraat

Panoráma

Ettingstraat

Panoráma

Veldweg dreef

Panoráma

Gracht langs de Liniedreef

Panoráma

Liniedreef

Panoráma

pad naar Weimanstraat

Panoráma

vijver nabij Stekensevaart

Panoráma

gracht nabij Stekensevaart

Panoráma

Boudelo fondatie

De Fondatie van Boudelo is grotendeels gelegen ten zuiden van het Kanaal van Stekene in Sinaai en is een van de meest waardevolle natuur- en stiltegebieden van het Waasland.
Panoráma

Stekense vaart

De Stekense Vaart of het Kanaal van Stekene verbindt de Moervaart met Stekene. In het verleden liep het kanaal door tot in Hulst en had het een belangrijke economische functie. De vaart werd in de 14de eeuw gegraven en speelde een belangrijke rol bij het droogleggen van gronden door de Abdij van Boudelo en bij het vervoer van turf, tegels en dakpannen.
Panoráma

brug over Stekensevaart

Panoráma

Linksaf de GR volgen

Panoráma

Heimeerstraat

Panoráma

Camping Vlasaard

Panoráma

Rustpost (loods)

Panoráma

Nieuwstraatje

Panoráma

Wittingstraat

Panoráma

Pannenhuisstraat

Panoráma

Statiekapel 4

Statiekapel omgeven door lindebomen. Er liep van aan de kerk een beeweg met zeven kapellen. Dit is de vierde.
Panoráma

Statiekapel

Er liep van aan de kerk een beeweg met zeven kapellen.
Waypoint

Hangar Brandstofhandel Vercauteren

Gelegenheidsrustpost op 4/3/2018
Waypoint

Loods tuinbedrijf

Gelegenheidsrustpost op 4/3/2018
Picnic

Ontmoetingscentrum Boudelo

1 comment

 • Fénykép *Anne*

  *Anne* 2019. okt. 27.

  I have followed this trail  ellenőrzött  View more

  Mooie voornamelijk, stille route.
  Dank je wel voor de bijhorende toelichting. :-)

You can or this trail