-
-
730 m
609 m
0
2,9
5,7
11,44 km

Megtekintve 841 alkalommal, letöltve 50 alkalommal

közel Pobla de Ciérvoles, Catalunya (España)

Ruta circular en la que sortint des de la Pobla de Cérvoles, poble situat al sector sud-oriental de la comarca de Les Garrigues, es fa un recorregut per part del seu terme que permet visitar: a) les restes del castell de Cérvoles; b) la Vinya dels Artistes, una exposició d’escultures situades al bell mig de les vinyes del celler Mas Blanch i Jové; c) els llocs més destacats de la Pobla de Cérvoles; d) l’arborètum de les Garrigues Dr. Barbera., una mena de jardí botànic especialitzat i on hi poden trobar una important quantitat d’arbres i arbustos autòctons i adaptats.
Així doncs, entrem a la Pobla de Cérvoles pel carrer del Portal i seguim per l’avinguda de les Garrigues fins arribar a les immediacions de la Cooperativa del Camp, indret on aparquem el cotxe. Tot seguit ens situem davant la bàscula municipal, punt escollit per iniciar la nostra ruta, i comencem a caminar en sentit contrari al que hem seguit per arribar en cotxe.
Ben aviat ens desviem a la dreta, deixant també a la dreta l’edifici de les escoles, tot pujant per un carrer que, direcció sud, porta cap a la zona on es troba el recinte de les piscines municipals. Destacar que gairebé des de l’inici i pels indicadors que anem trobant, observem que aquest primer tram que ens ha de portar fins el turó on hi ha les restes del castell de Cérvoles, coincideix amb el recorregut de la ruta de la Transllena.
Voregem la zona de les piscines i continuem a l’esquerra per un caminet que va seguint paral·lel a la carretera de circumval·lació LP-7013, que creuem uns 300 metres més endavant.
Seguim per un camí, que de vegades esdevé sender i a l’inrevés, que va pujant suaument entre camps d’ametllers, marges de pedra i travessant per indrets boscosos força atractius. De tant en tant, algun pal indicador de la Transllena ens dóna la confiança que anem per bon camí.
Després de poc més de mig quilòmetre i gairebé de manera gairebé sobtada, apareix davant nostre un extens camp de vinya. També, però a la dreta i cobert de vegetació, tenim el petit turó on es troben les restes del castell de Cérvoles. Per accedir-hi més fàcilment, voregem el turó tot seguim cap a ponent i deixant el camp de vinya a l’esquerra.
Gairebé a l’altre extrem del turó, comencem a trobar alguns murs i parets de pedra que encara aguanten dempeus. Vigilant no prendre mal, ens endinsem entre les runes i la vegetació tot buscant les poques restes que encara queden del castell. A destacar una arcada, part d’una escala i parts d’alguns murs. També, i seguint cap a la zona de llevant del turó, trobem dipòsits excavats en la roca i el que semblen restes de la base d’una torre.
Deixem enrere el turó del castell, tot continuant pel marge de les vinyes fins a trobar un camí que, uns 800 metres més endavant i sempre cap a ponent, ens porta fins la LP-7013.
Arribats a la carretera, seguim a la dreta fins arribar a la rotonda on s’ajunten l’antiga carretera que travessava la Pobla de Cérvoles i la carretera de circumval·lació. Des de la mateixa rotonda i direcció nord-oest, surt un camí que porta directament a l’entrada del celler Mas Blanch i Jové, punt de partida del recorregut per la Vinya dels Artistes.
Visitat el celler i descobertes una a una totes les escultures que hi ha escampades enmig de les vinyes, seguim endavant tot dirigint-nos cap a la Pobla de Cérvoles travessant la partida del Mas d’en Borc i entrant al poble per la pista que enllaça amb Cervià de les Garrigues.
Una vegada al poble anem trobant els safareigs, la font, l’ermita de Sant Miquel, l’edifici de l'antic molí de la Societat (1870) que acull les dependències de l'Ajuntament i l'Ecomuseu de l'Oli, el monument de Josep Espasa i Anguera, l’església de la Mare de Déu de la Jonquera ...
Tot seguit i amb l’objectiu de visitar l’arborètum de les Garrigues Dr. Barbera, ens dirigim cap a la part de darrere de l’església de la Mare de Déu de la Jonquera, per sortir del poble tot seguint el camí de les Argiles direcció al cementiri.
En una cruïlla de camins que trobem uns 400 metres desprès de deixar enrere el cementiri, abandonem el camí de les Argiles i continuem pel camí de la dreta que, en suau baixada i durant poc més d’1 km, acaba en un camp de conreu.
Des del marge que dóna al bosc, surt un corriol mig esborrat que, fent llaçades i envoltat de vegetació, va baixant fins les primeres feixes de l’arborètum de les Garrigues Dr. Barberà.
Seguint a l’esquerra arribem al lloc batejat com a Plaça de l’Aigua i on hi trobem una bassa natural, un observatori d’aus, un monòlit amb una placa dedicada als iniciadors de l’arborètum Drs. Barberà i Boixader.
Una vegada a la Plaça de l’Aigua, vàrem tenir la sort de gaudir del magnífic guiatge de la Teresa Barberà, filla d’un dels iniciadors del projecte i una de les pobletanes que més ha treballat i està treballant per donar a conèixer i mantenir l’arborètum de les Garrigues Dr. Barberà.
Acabada la visita a l’arborètum, solament quedava la tornada cap a la Pobla de Cérvoles tot seguint, en suau pujada, el camí del Vilosell.
Tot i així però, al cap d’1,2 kms i poc després passar pel costat d’un oratori en forma de pilaret (any 1716), vàrem abandonar el camí per desviar-nos a l’esquerra i seguir per un sender que ens permetia arribar-nos fins un altre oratori en forma de pilaret de l’any 1764, situat al costat d’un mas.
Voregem el mas i continuem endavant per un camí que, en uns 400 metres ens deixa a la LP-7013, carretera que seguim a la dreta fins l’entrada al poble.
Una vegada al poble, recorregut per una part del carrer Major amb les façanes d’algunes de les cases pairals més antigues, visita a la Plaça de les Pobles i, seguint per l’avinguda de les Garrigues, tornar al lloc on teníem aparcat el cotxe.
--------------------------------------------------------------
Una de les maneres d'arribar a La Pobla de Cérvoles des de Lleida, es seguir la N-240 fins just abans d'arribar a Vinaixa, on trobarem a la dreta el trencall de la carretera local LP-7013 que, en uns 11 kms i després de travessar El Vilosell, ens deixa a l'entrada del poble.
També s'hi pot arribar per l’ AP-2 (sortida número 8).
--------------------------------------------------------------
Si desitgeu veure algunes imatges de la sortida, solament heu de clicar en l'enllaç de sota...

View more external

Waypoint

La Pobla de Cérvoles/Bàscula

Waypoint

LP-7013/Creuar

Waypoint

Aljub

Waypoint

Vista de la Pobla de Cérvoles

Waypoint

LP-7013/Seguir a la dreta

Waypoint

Porta al Camp (J. Guinovart)

Waypoint

L'Orgue del Camp (J. Guinovart)

Waypoint

El no-res de tot (J. Brossa)

Waypoint

Cap de Bou (J. Brossa)

Waypoint

Dongda. La Gran Campana (Evru)

Waypoint

La finestra de Papillon (G. Iglesias)

Waypoint

La llum planant damunt la terra (E. Casanoves)

Waypoint

No Et Prometo Res (C. Pazos)

Waypoint

La Sargantaneta (C. Santos)

Waypoint

Emmarcant el Somni: Diàleg-I (A. Mateu)

Waypoint

Emmarcant el Somni: Diàleg-II (A. Mateu)

Waypoint

Signatures Nº1 (S. Solano)

Waypoint

Esclat (F. Amat)

Waypoint

Pista de la Pobla de Cérvolès a Cervià/Seguir a la dreta

Waypoint

Carrer de les Basses/Safareigs

Waypoint

Ermita de Sant Miquel

Waypoint

La Pobla de Cérvoles/Ajuntament

Waypoint

Mare de Déu de la Junquera

Waypoint

Cementiri/Antiga porta

Waypoint

Seguir corriol a l'esquerra

Waypoint

Entrada Arborètum/Seguir a la dreta

Waypoint

Arborètum/Bassa i observatori d'aus

Waypoint

Seguir camí a la dreta

Waypoint

Pilaret any 1716

Waypoint

Seguir sender a l'esquerra

Waypoint

Pilaret any 1764

Waypoint

LP-7013/Seguir a la dreta

Waypoint

Casa Llobera

Waypoint

Plaça de les Pobles

Waypoint

Castell de Cérvoles (ruïnes)

Waypoint

Celler Mas Blanch i Jové

Waypoint

L'era d'en Guino

3 hozzászólás

 • jmbcmontrebei 2019.02.23.

  I have followed this trail  ellenőrzött  View more

  Malgrat que el recorregut discòrrer per pista, està força be, perquè permet descobrir una zona arbrada (Arborètum) degudament senyalitzada i classificada, i, una altra, amb obres d'art de diferents autors col.locades enmig de vinyes i oliveres

 • Fénykép pitopito12

  pitopito12 2019.02.26.

  Gràcies pel comentari i la valoració

 • jmbcmontrebei 2019.02.26.

  Em vaig oblidar de dir que la descripció està molt ben detallada.. Es un plaer poder recórrer les teves rutes Gracies.

You can or this trail