Idõ  5 óra 20 perc

Koordináták 2379

Uploaded 2018. május 30.

Recorded május 2018

-
-
870 m
478 m
0
5,3
11
21,08 km

Megtekintve 330 alkalommal, letöltve 23 alkalommal

közel Vallbona de les Monges, Catalunya (España)

[CA]  La Ruta del Cister a peu. 4 Vallbona de les Monges-Rocafort de QueraltLa Ruta del Cister uneix Santes Creus, Montblanc, Poblet i Vallbona de les Monges, un conjunt històric i monumental del màxim interès relacionat amb l'esplendor medieval de Catalunya. El recorregut circular, senyalitzat com a GR 175, es proposa en cinc etapes que sumen 105 km i un desnivell acumulat en pujada de 2.500 m. Discorre per les comarques de l'Alt Camp, la Conca de Barberà i l'Urgell.

L'orde del Cister és una branca de l'orde benedictí fundada l'any 1098 a Cistaux, Borgonya, que es va estendre per Europa mercès a l'impuls de Bernat de Claravall. Amb la finalitat d'estabilitzar l'economia i la població de les terres conquerides a l’Al-Andalus, els sobirans catalans confiaren a l'orde la fundació de centres monàstics. S'alçaven en indrets estratègics, amb aigua abundant i regles constructives: rodejaven el nucli central dependències diverses, estances, hospitals, capelles i obradors d'artesans. Al voltant s'hi estenien explotacions agrícoles i forestals i s'hi fundaven masies i granges. Santes Creus va ser fundat el 1168 per una comunitat procedent del centre d'Europa; Poblet el 1153 per una comunitat procedent de Fontfreda del Llenguadoc i l'abadia de Vallbona de les Monges es transformava, el 1176, en comunitat del Cister. Els tres monestirs són panteons del casal reial català i constitueixen un conjunt patrimonial de magnitud europea. En un moment o altre, la seva visita és inexcusable.

Ruta senyalitzada.

0,00 km (475 m). Plaça del Monestir de Vallbona de les Monges. Després de la visita, se surt de la plaça cap al NE pel carrer Major, es gira a la dreta pel carreró de la Costereta, s'agafa a la dreta el carrer del Tallat i se surt a la carretera de Rocallaura, ja al capdamunt del poble. Es continua recte (E) i, cent metres després, es deixa la carretera i s'agafa un camí a l'esquerra (N) que neix entre dues cases. Es passa pel darrere del Raval del Tallat i es pren un corriol que s'enfila costa amunt fins a desembocar a un camí més ample que s'endinsa al bosc.

1,98 km (591 m), 35 min. Coll de l'Olla. Cruïlla. Es continua en direcció E: el camí esdevé un corriol que voreja un camp d'ametllers. Atenció: 350 m després del coll es fa un gir brusc a la dreta (N i O) per remuntar el vessant fins a la carena, on es torna a girar cap al S. Es desemboca a una pista i es continua en direcció E/SE remuntant suaument la carena en direcció al turó de l'Isidre, que romandrà a mà esquerra (km 4,95, 671 m) i des d'on hi ha bones vistes al N, sobre l'Urgell, i al S, sobre la Conca de Barberà. Unes quantes hectàrees d’aquest entorn van resultar afectades per un incendi.

5,87 km (695 m), 1 h 38 min. Cruïlla de camins: es continua en direcció SE cap al poble de Rocallaura.

7,05 km (632 m), 1 h 55 min. Rocallaura. Es passa pel davant de l'església de Sant Llorenç i se surt del poble en direcció a llevant pel camí de Belltall, que segueix la riera de Maldanell.

9,66 km (677 m), 2 h 35 min. Cruïlla. Es deixa el camí del fons de la vall i es travessa la riera cap al N per pujar a Belltall. S'entra al poble per la banda de ponent tot desembocant a la carretera C-14 de Salou a Artesa de Segre i Andorra, molt transitada, que se seguirà a la dreta (S).

10,97 km (774 m), 3 h. Plaça de l'Església de Sant Pere de Belltall. Es pren el carrer de Dalt en direcció S. S'han de pujar unes escales i agafar el camí que discorre durant 100 m paral·lelament a la carretera C-14. Al cap de 4 min, a 250 m de la sortida, cal prendre a mà esquerra la pista que se separa de la carretera en direcció SE. S'arriba a una pista asfaltada que ve per la dreta (als 11 min i 750 m de la sortida). Es continua cap al SE, recte i en suau pujada, deixant trencalls secundaris a banda i banda. En un d'ells, al km 12,93 (830 m), l'itinerari s'uneix al traçat del GR 171.

14,17 km (849 m), 3 h 50 min. Bifurcació de pistes sota el puig de les Forques. Fi de l'asfalt. Es continua pel camí de la dreta (E) vorejant el turó, primer planerament i baixant fortament després per un camí en mal estat. S'arriba a la carretera T-222, que es pren a l'esquerra (E) i es deixa tot seguit, al cap de 100 m, quan aquesta gira al N bruscament (juntament amb el GR 171).

15,32 km (792 m), 4 h 05 min. Es deixa la carretera T-222 a mà esquerra i es continua recte (E) passant pel costat de la bassa del Pla, que queda a l'esquerra. S'és al barri de Ca l'Agustí, als afores de Forès, que queda enlairat sobre el pla. Es puja al poble per la banda nord i se’n baixa per l’est. Cal veure els bigarrats carrers del nucli, el mirador de la Conca, amb superbes vistes de l’entorn i l’església romànica de Sant Miquel.

17,00 km (815 m), 4 h 20 min. Creu de Rocafort. Bifurcació i creu de terme a accés oriental de Forés. El GR 171-1 se'n va a l'esquerra; la Ruta del Cister, el GR 175, continua recte. A 520 m d'aquí, es troba una altra bifurcació. Es continua a l'esquerra.

18,08 km (760 m), 4 h 35 min. Bifurcació. S'acaba l'asfalt. Cal prendre el brancal de la dreta del tot: el Camí de Rocafort. La pista davalla amb força. Cal continuar en direcció SE seguint els senyals i deixant desviaments secundaris a banda i banda.

19,10 km (620 m), 4 h 53 min. Bifurcació. S'ha de continuar a l'esquerra dirigint-se al NE i, després, al SE.

20,80 km (539 m), 5 h 13 min. Rasa o torrent del Cabestany, sota Rocafort de Queralt. A l'esquerra, hi ha una font i un racó amb bancs. Es continua per la pista que puja fins a la carretera T-230, que creua per accedir a Rocafort. S'entra a la població pel carrer de Sant Antoni, es deixa l'Ajuntament a mà dreta i s'arriba a la plaça de l'Església.

21,10 km (562 m), 5 h 20 min. Plaça de l'Església de Rocafort de Queralt. Final de la quarta etapa del recorregut. Es visita el nucli vell, on cal veure els portals i els carrers estrets, el castell, cal Claret, d'estil colonial, i el celler modernista de la Cooperativa.Plantejament pràctic de la ruta:
La distribució del recorregut en cinc etapes respon a l’oferta d’allotjament disponible. S’hi afegeix, a més, una sisena possibilitat amb la variant senyalitzada com a GR 175.6 que connecta Poblet amb Blancafort (alberg). Es poden escurçar les etapes emprant taxis o trànsferts. Finalment, es disposa de la possibilitat d’utilitzar l'estació de tren de Montblanc (línia Barcelona-Picamoixons-Lleida) com a punt de sortida i d'arribada del recorregut.


Més informació

[ES]  La Ruta del Cister a pie. 4 Vallbona de les Monges-Rocafort de QueraltLa Ruta del Císter une Santes Creus, Montblanc, Poblet y Vallbona de les Monges, un conjunto histórico y monumental del máximo interés relacionado con el esplendor medieval de Catalunya. El itinerario circular, señalizado como sendero de gran recorrido GR 175, se propone en cinco etapas que suman 105 km y un desnivel acumulado en subida de 2.500 m. Discurre por las comarcas de L'Alt Camp, la Conca de Barberà y L'Urgell.

La orden del Císter es una rama de la orden benedictina fundada en 1098 en Cistaux, Borgoña que se extendió por Europa gracias al impulso de Bernardo de Claravall. Con el fin de estabilizar la economía y la población de las tierras conquistades a Al-andalus, los soberanos catalanes confiaron a la orden la fundación de centros monásticos. Se erigian en lugares estratégicos, con agua abundante y reglas constructivas: rodeaban el núcleo central dependencias diversas, aposentos, hospitales, capillas y obradores de artesanos. Alrededor se extendían explotaciones agrícolas y forestales y se fundaban masías y granjas. Santes Creus fue fundado en 1168 por una comunidad monástica procedente del centro de Europa; Poblet, en 1153 por una comunidad procedente de Fontfreda del Languedoc y la abadía de Vallbona de les Monges se transformo, el 1176, en comunidad del Císter. Los tres monasterios son panteones reales de la casa de Barcelona y el reino de Aragón y constituyen un conjunto patrimonial de magnitud europea. Por ello, en un momento u otro, su visita es inexcusable.

Ruta señalizada.
0,00 km (475 m). Plaza del Monasterio de Vallbona de les Monges. Tras la visita, se sale de la plaza hacia el NE por la calle Major, se gira a la derecha por el callejón de la Costereta, se toma a la derecha la calle del Tallat y se sale a la carretera de Rocallaura, ya en lo alto del pueblo. Se sigue recto (E) y, cien metros después, se deja la carretera y se toma un camino a la izquierda (N) que nace entre dos casas. Se pasa por detrás del Raval del Tallat y se toma un sendero que sube cuesta arriba hasta desembocar en un camino más ancho que se adentra en el bosque.

1,98 km (591 m), 35 min. Collado de L'Olla. Cruce. Se continúa en dirección E: el camino se convierte en un sendero que bordea un campo de almendros. Atención: 350 m después del collado ese gira bruscamente a la derecha (N i O) para remontar la vertiente hasta el lomo superior, donde se vuelve a girar hacia el S. Se desemboca en una pista y se sigue en dirección E/SE remontando suavemente y siguiendo por el cordal del cerro de L'Isidre, que permanecerá a mano izquierda (km 31, 671 m) y desde donde hay buenas vistas al N, sobre L'Urgell, y al S, sobre la Conca de Barberà. Unas cuantas hectàreas de este entorno resultaron afectadas por un incendio.

5,87 km (695 m), 1 h 38 min. Cruce de caminos: se continúa en dirección SE hacia el pueblo de Rocallaura.

7,05 km (632 m), 1 h 55 min. Rocallaura. Se pasa por delante de la iglesia de Sant Llorenç y se sale del pueblo en dirección a levante por el camino de Belltall, que sigue la riera de Maldanell.

9,66 km (677 m), 2 h 35 min. Cruce. Se deja el camino del fondo del valle y se cruza el torrente hacia el N para subir a Belltall. Se entra en el pueblo por la parte de poniente desembocando en la carretera C-14 de Salou a Artesa de Segre y Andorra, muy transitada, que se seguirá a la derecha (S).

10,97 km (774 m), 3 h. Plaza de L'Església de Sant Pere, Belltall. Se toma la calle de Dalt en dirección S. Se suben unas escaleras y se toma el camino que discurre durante 100 m paralelamente a la carretera C-14. Al cabo de 4 min, a 250 m de la salida, hay que tomar a mano izquierda la pista que se separa de la carretera en dirección SE. Se llega a una pista asfaltada que viene por la derecha (a los 11 min y 750 m de la salida). Se continúa hacia el SE, recto y en suave subida, dejando desvíos secundarios a ambos lados. En uno de ellos, en el km 1,98 (830 m), el itinerario se une al trazado del GR 171.

14,17 km (849 m), 3 h 50 min. Bifurcación de pistas bajo el monte de Les Forques. Fin del asfalto. Se continúa por el camino de la derecha (E) bordeando el monte, primero llanamente y bajando fuertemente después por un camino en mal estado. Se llega a la carretera T-222, que se toma a la izquierda (E) para dejarla a continuación, al cabo de 100 m, cuando esta gira al N bruscamente (junto con el GR 171).

5,32 km (792 m), 4 h 05 min. Se deja la carretera T-222 a la izquierda y se sigue recto (E) pasando junto a la balsa del Pla, que queda a mano izquierda. Se llega al barrio de Ca l'Agustí, en las afueras de Forès, que queda elevado sobre el llano. Se sube al pueblo por el lado norte y se baja por el este. Hay que ver las abigarradas calles del núcleo, el mirador de la Conca, con soberbias vistas del entorno y la iglesia románica de Sant Miquel.

17,00 km (815 m), 4 h 20 min. Cruz de Roquefort. Bifurcación y cruz de término en el acceso oriental a Forés. El GR 171-1 se va hacia la izquierda; la Ruta del Císter, el GR 175, continúa recto. A 520 m de aquí, se encuentra otra bifurcación. Se continúa a la izquierda.

18,08 km (760 m), 4 h 35 min. Bifurcación. Se acaba el asfalto. Hay que tomar el ramal de la derecha del todo: el Camí de Rocafort. La pista desciende fuertemente. Hay que continuar en dirección SE siguiendo las señales y dejando desvíos secundarios a ambos lados.

19,10 km (620 m), 4 h 53 min. Bifurcación. Hay que seguir a la izquierda dirigiéndose al NE y, después, al SE.

20,80 km (539 m), 5 h 13 min. Zanja o torrente del Cabestany, bajo Rocafort de Queralt. A la izquierda, hay una fuente y un rincón con bancos. Se sigue por la pista que sube hasta la carretera T-230, que cruza para acceder a Rocafort. Se entra en la población por la calle de Sant Antoni, se deja el Ayuntamiento a mano derecha y se llega a la plaza de L'Església.

21,10 km (562 m), 5 h 20 min. Plaza de L'Església de Rocafort de Queralt. Final de la cuarta etapa de la ruta. Se visita el núcleo viejo, donde se deben contemplar los portales y las calles estrechas, el castillo, Cal Claret, de estilo colonial, y la bodega modernista de la Cooperativa.Planteamiento práctico de la ruta:
La distribución del recorrido en cinco etapas responde a la oferta existente de alojamiento. Se añade, además, una sexta posibilidad con la variante entre Poblet y Blancafort (albergue) señalizada como GR 175.6. Es possible acortar las etapas empleando taxis o tránsfers. Finalmente, se dispone de la posibilidad de utilitzar la estación de tren de Montblanc (línea Barcelona-Picamoixons-Lleida) como punto de salida y de llegada del recorrido.


Más informaciónFont: Generalitat de Catalunya, 30/07/2018

Waypoint

Àrea afectada per l'incendi de 2017

Tram de bosc cremat
Waypoint

Atenció als senyals del GR

Waypoint

Vallbona de les Monges

Waypoint

Rocallaura

Waypoint

Camí de Belltall

Waypoint

Belltall

Waypoint

Forés

Waypoint

Bassa i creu de terme del Pla

Waypoint

Mirador de la Conca

Waypoint

Creu de Rocafort

Waypoint

Castell de Rocafort

Waypoint

Rocafort de Queralt

Hozzászólások

    You can or this trail