jferrer

Idõ  6 óra 59 perc

Koordináták 2137

Uploaded 2018. július 18.

Recorded június 2018

-
-
160 m
3 m
0
3,1
6,3
12,55 km

Megtekintve 712 alkalommal, letöltve 39 alkalommal

közel El Toro, Baleares (España)

(05/06/2018)
Morro d'en Feliu - Cova des Catius - Cala Figuera
Avui, guiats pel bon amic Joan Grau (Dimarts Grup), fem una interessant excursió per la vorera del mar. Partim de la Urbanització del Toro (Calvià), passant pel morro d'en Feliu (Aquí hi ha l'opció de baixar a les antigues pedreres de marès), la punta des Catius, on es troba la impressionant cova homònima i la Torre de cala Figuera, fins arribar a la cala del mateix nom.
Deixem els vehicles al final del carrer Avinguda del Mar de la urbanització el Toro (Calvià).
(WP-01) Urbanització el Toro (Calvià) - 0,0 km - 0 minuts - 82 m d'altitud.
Comencem a caminar a les 9:10 h per una pista que s'orienta a l'est en lleugera pujada. Ben aviat arribem a unes barreres tancades, on un rètol ens avisa que entrem en zona militar. Per salvar-les, ens desplacem uns metres cap a l'esquerra franquejant per damunt de filats trencats i oxidats. Seguim l'ampla pista i, uns quatre-cents metres més enllà, deixem el camí principal per voltar cap a la dreta.
(WP-02) Desviació a la dreta - 0,8 km - 15 minuts - 127 m d'altitud.
Avancem per un tirany que ens apropa als penya-segats i ens condueix a un búnquer, des d'on es gaudeix d'una àmplia vista de la badia de Rafeubetx.
(WP-03) Búnquer - 1,2 km - 25 minuts - 150 m d'altitud.
Continuem caminant seguint sempre la línia dels penya-segats per arribar a una plataforma cimentada, és la base excavada de l'antiga i derruïda torre de vigilància de Rafeubetx.
(WP-04) Base torre Rafeubetx - 1,8 km - 37 minuts - 157 m d'altitud.
La torre de guaita va ser construïda al segle XVI, va ser demolida pels militars el 1952 perquè entorpia el tir dels nous canons que acabaven d'instal·lar a la zona.
Camí endavant, ran de l'espadat, apareix un niu de metralladores i una entrada als nombrosos túnels que solquen la zona.
Ara el tiranyó, va voltant progressivament cap al sud en davallada. Deixem a la dreta un camí per on tornarem més tard i passem per damunt unes balmes. Continuem el nostre descens pel difuminat tirany que voreja la línia de la costa elevada, abocada cap a xaloc. Aviat trobem unes fites que ens menen de nou al límit de l'espadat i el punt de l'inici del descens cap al mar.
(WP-05) Morro d'en Feliu - 3,2 km - 1 hora i 12 minuts - 52 m d'altitud.
La baixada és molt pronunciada, sense camí per un terreny descompost amb pedreny solt. Arribem a un punt que ja s'han d'utilitzar cordes per arribar arran de l'aigua. Des d'aquí es té una bona vista de les pedreres i de la impressionant penya del Castellet modulada per la mà de l'home. Companys més agosarats, s'enfilen dalt amb l'ajuda de cordes.
Després de gaudir d'aquest bonic racó, tornem enrere i continuem la marxa vorera de la mar, ara per un tirany que ens du a passar per damunt d'unes balmes. Aviat arribem a la part alta de la punta des Catius, després de desviar-nos del tirany, uns metres cap a la dreta.
(WP-06) Baixada a la cova - 5 km - 2 hores i 53 minuts - 44 m d'altitud.
Aquí arran de mar es troba la cova des Catius, baixar-hi no és tasca senzilla. Haurem de desgrimpar tres exposats graons rocosos i un flanqueig per una estreta cornisa. El segon graó, una corda i uns oxidats ancoratges clavats a la roca, faciliten el perillós descens.
Després de gaudir d'aquest recòndit indret [40'], retornem enrere fins atènyer la part alta dels penya-segats.
El nostre itinerari prossegueix cap l'est per un tirany que continua resseguint la línia de la costa i que ens mena a passar pel costat de la torre de cala Figuera, a prop del far homònim.
(WP-07) Torre - 6 km - 3 hores i 50 minuts - 35 m d'altitud.
La torre de senyals és de 1579 i es troba en molt mal estat de conservació. El far entrà en funcionament el 1860. És un dels fars més importants de les Balears, perquè controla l'entrada a la badia de Palma de la majoria de rutes de vaixells que arriben a l'illa.
De camí cap a la cala Figuera, ens desviem a la dreta pel sender que es dirigeix al far i, tot d'una, voltem a l'esquerra per visitar unes instal•lacions d'antigues bateries de costa desmantellades.
(WP-08) Búnquers - 6,2 km - 4 hores i 5 minuts - 28 m d'altitud.
Retornem al camí principal, passem per un vell destacament del Regiment d’Artilleria de Costa de Mallorca i, tot just traspassada la carretera, assolim la davallada a la sorra de la cala, que dissenya un estret i rost tirany amb graons picats a la roca, entre mates i pins.
(WP-09) Cala Figuera - 7 km - 4 hores i 20 minuts - 4 m d'altitud.
Després de dinar [50'], reprenem la marxa per l'altre cantó de la cala. El tirany passa entre pedreres de marès. Ran del camí, a la dreta, apareix un antic aljub cobert, utilitzat pels trencadors de marès.
(WP-10) Aljub - 7,2 km - 5 hores i 15 minuts - 14 m d'altitud.
Seguim la nostra ruta per un tirany fitat que es dirigeix cap al nord. Deixem cala Beltran a la nostra dreta i anem a raure a un ample camí, que prenem cal a l'esquerra.
(WP-11) Camí - 7,5 km - 5 hores i 27 minuts - 20 m d'altitud.
El camí és ben fressat i no presenta dificultats de seguiment. Després d'una llarga tirada enmig de la garriga i de deixar a la nostra dreta una casa en ruïna, atenyem la carretera del far.
(WP-12) Carretera - 8,6 km - 5 hores i 44 minuts - 84 m d'altitud.
La creuem i a l'altre cantó prenem un tirany que es dirigeix vers l'oest i que travessa un abandonat camp de tir al plat, fins atènyer un altre camí més ampla, on voltem a l'esquerra.
(WP-13) Camí - 9 km - 5 hores i 50 minuts - 103 m d'altitud.
Aquest altre sender ens mena sense pèrdua a la línea de la costa, arran del penya-segat, on tanquem el circuit.
(WP-14) Confluència (Davallador pedrera) - 9,6 km - 6 hores - 131 m d'altitud.
Aquí arranca una baixada a les pedreres, es veu un bon tram del marge de sosteniment d'aquest tirany que dur al mar.
Ara retornem al punt de partida resseguint un tirany bastant trepitjat que discorre un poc endins de la línia de la costa. Creuem de nou la contrada militar de Rafeubetx.
(WP-01) Urbanització el Toro (Calvià) - 12 km - 7 hores - 82 m d'altitud.
A les 16:10 h donem per finalitzada l'excursió d'avui. Ha resultat molt interessant i entretinguda.

Ruta: Circular
Inici/ Final: Urbanització el Toro (Calvià)
Distància aproximada: 12,5 quilòmetres
Pujada acumulada: 396 metres
Alçada mínima - màxima: 3 - 160 metres
Temps efectiu sense parades: 3 hores i 45 minuts (Total: 7 hores)
Excursió realitzada el dia: 5 de juny de 2018
Observacions: Itinerari bo de fer sempre que no es davalli a les pedreres del morro d'en Feliu ni a la cova des Catius. La davallada a la cova és exposada i perillosa.

Més informació i fotografies: Blog Viaranys

View more external

Waypoint

01-Inici-Final

Waypoint

02-Dreta

Waypoint

03-Búnquer

Waypoint

04-Base Torre

Waypoint

05-Morro

Waypoint

06-A la Cova

Waypoint

07-Torre cala Figuera

Waypoint

08-Búnquers

Waypoint

09-Cala

Waypoint

10-Aljub

Waypoint

11-Camí

Waypoint

12-Carretera

Waypoint

13-Camí

Waypoint

14-Davallador

Hozzászólások

    You can or this trail