Idõ  4 óra 47 perc

Koordináták 1151

Uploaded 2020. július 7.

Recorded július 2020

-
-
920 m
491 m
0
2,7
5,4
10,83 km

Megtekintve 290 alkalommal, letöltve 25 alkalommal

közel Cladells, Catalunya (España)

Pedra dels Evangelis, Roques del Rei i Goteres des de Sant Salvi de Cladells.
David Soler, juliol 2020.

Primera sortida del propi municipi després de tres mesos de confinament forçat per la crisi del coronavirus. Ara que tothom s’ha llençat a la muntanya, escullo un itinerari relativament poc conegut a les Guilleries, que segurament estarà molt menys freqüentat que altres destinacions senderistes més populars. Es tracta d’una circular des de Sant Salvi de Cladells, al terme de Santa Coloma de Farners, passant per la Pedra dels Evangelis, les Roques del Rei i el cim de Goteres, ja en municipi de Sant Hilari Sacalm. La ruta la podem dividir en dues parts ben diferenciades. Una primera meitat, diguem-ne d’anada, que podem qualificar de fàcil i ben senyalitzada, ens porta sense complicacions fins les Roques del Rei i, si m’apureu, fins al peu de Goteres. La segona part, de tornada, ja seria de dificultat moderada (amb algun tram difícil), per un laberint de pistes en condicions com a mínim mediocres, i sense indicacions de cap mena en gran part del seu recorregut. He incorporat molts waypoints a la ruta, amb explicacions detallades en alguns d’ells, per facilitar-ne el seguiment. De totes maneres, pel que fa al tram de tornada esmentat, tant en els waypoints com en el text remarco algunes alternatives que permetrien anar per camins menys problemàtics (especialment entre Goteres i la pista de Mas Huix a Roques del Rei). Tingueu en compte que la zona és farcida de pistes forestals, l’estat de les quals pot variar molt amb el temps degut a l’efecte de la pluja, caiguda d’arbres per vent o neu, proliferació de malesa o treballs forestals. Aconsello anar equipat amb mapa topogràfic de detall (base 1:5.000 consultable a www.icgc.cat/vissir), un track fiable, pantalons llargs i aigua suficient (no es passa per cap font en tot el recorregut). Si opteu per fer només la part “fàcil” fins les Roques del Rei, una opció és enllaçar des de Can Cigala (wp 15) directament amb el wp 30.

A Sant Salvi de Cladells s’hi pot arribar en cotxe. Des de la sortida 217 de l’Eix Transversal (C-25) cal recular menys d’1 km en direcció a Santa Coloma de Farners per la GI-551. Passat el viaducte i el pont sobre la riera de Santa Coloma, una pista a mà esquerra amb indicacions al monestir, creua per sota l’Eix i, en poc més de 2 km, arriba a Sant Salvi. La pista és relativament bona, apta per a turismes, tot i que la pluja hi pot excavar reguerons de tant en tant. Comencem a caminar des de l’esplanada d’aparcament que hi ha davant el monestir (wp 00, altitud 490 m). Just a l’entrada de l’esplanada, sobre la pista, hi ha una petita edificació des d’on comença una antiga pista forestal, ara ja un simple camí, que remunta en direcció NW. També tenim l’opció de caminar per la pista que passa de llarg de Sant Salvi, que més amunt passa pel costat d’unes cases. Nosaltres optem pel camí, que al wp 01 enllaça amb aquesta pista. En aquest tram inicial estem envoltats d’un bosc mediterrani dominat per suros, pins i alzines. Seguint-la en pujada, al cap de poca estona trobem l’entrada, tancada amb cadena, a la propietat privada del Vilar (wp 02). Continuant per la mateixa pista, al wp 03 es fa un gir a la dreta i al wp 04 s’arriba a una trifurcació. A la dreta nova entrada al Vilar, al mig la pista per on arribarem a la tornada, i a l’esquerra la que ens durà a la Pedra dels Evangelis, tot seguint marques de pintura vermella. Al wp 05 em confonc i prenc un ramal a l’esquerra que baixa uns metres i tot seguit puja per tornar a enllaçar amb la mateixa pista al wp 06. He editat el track com si hagués continuat per la pista principal. En aquest wp 06 passem un collet i seguim recte, per on veiem les marques de pintura vermella. Pràcticament planejant, arribem a una corba pronunciada de la pista cap a la dreta, travessada per una cadena. Just a l’esquerra, un corriol es desvia escassos metres fins a la Pedra dels Evangelis (wp 07). Fins aquí hem trigat uns 35 minuts. La Pedra dels Evangelis és un monòlit de pedra granítica, d’aproximadament un metre i mig d’alt, que té gravades les inicials ML i MA, separades per una creu. Es tracta d’una antiga fita termenal entre les parròquies de Sant Miquel de Cladells i Santa Margarida de Vallors, d’origen incert però que podria ser medieval.

Retornem a la pista, fent un canvi de vessant i també de bosc: entrem al domini del castanyer. Poc més endavant confluïm amb una nova pista que fa corba, on a les marques vermelles se n’afegeixen de blanques (wp 08). Les marques blanques corresponen a la Ruta de les 10 Ermites; el ramal de l’esquerra ve de Santa Margarida de Vallors, i el de la dreta es dirigeix a la Mare de Déu del Pedró. Pugem cap a la dreta, ara en fort pendent per terreny granític descompost a sauló, una sorra gruixuda molt erosionable que es desprèn dels marges de les pistes i és fàcilment remogut pendent avall per l’aigua de pluja. Als pocs minuts arribem a una corba a la dreta d’aquesta pista (wp 09), i davant nostre veiem per primer cop les Roques del Rei. Aquí tenim dues alternatives: continuar per la pista senyalitzada o tirar recte per una nova pista, sense indicacions. Ambdues opcions ens permetrien arribar a les Roques del Rei, i opto per seguir la que va recte. Al wp 10 nova confluència amb una pista que ens puja de cares procedent de Santa Margarida de Vallors, i continuem pujant per la dreta. Més amunt fem una ziga-zaga de la pista i, quan arribem sota una plantació d’avets de nadal (wp 11) la deixem per, enfilant-nos a la dreta, fer una mica de drecera a través dels arbrets. Realment no seria necessari, ja que la pista per on veníem conflueix amb una altra en pocs metres, i seguint a la dreta s’arriba al moment a Can Cigala (wp 15) i la plantació esmentada. Sigui com sigui, enllacem amb el camí que, procedent d’aquesta casa, remunta cap al turó de les Roques del Rei. Hi ha un cartellet indicatiu, posat per la casa de turisme rural de Mas Huix (wp 12). El corriol s’endinsa al bosc i puja de valent, passant pel costat d’alguns peus de castanyer possiblement centenaris, i en pocs minuts arribem a les Roques del Rei (wp 13 al punt més alt, cota 852 m, i wp 14 mirador). El temps invertit des de l’inici ha estat de 1 h 20 min. Des de la gran creu metàl·lica “Recort del Sitgle XX” (sic) tenim esplèndides vistes de paisatge cap al massís de les Guilleries a la zona de Sant Hilari Sacalm, els seus cims principals del Turó de Faig Verd, Muntanya de la Coma i Sant Miquel de Solterra, i al fons el massís del Montseny amb les Agudes-Turó de l’Home i el Matagalls. La geomorfologia granítica que conforma el promontori on ens trobem també és remarcable.

Després d’una estona de descans i d’esmorzar, refem el camí fins a Can Cigala (wp 15). Per la nostra dreta (est) arriba la pista amb marques blanques i vermelles, per on podríem tornar cap a Sant Salvi. Però nosaltres continuem pujant en direcció nord, passant per dues parcel·les més amb avets de nadal. Superada una cadena que tanca la pista després dels vivers, veiem a l’esquerra del camí una petita bassa sota un marge, d’on brolla aigua de manera natural (wp 16), sembla que de manera permanent a jutjar per la vegetació aquàtica que s’hi veu. Em pregunto si és la Bassa de Plansalou que apareix als mapes de l’ICGC. Seguim avançant cap al nord fins que sortim a la pista que uneix Castanyet amb el Pedró, part de l’anomenat Camí Mil·lenari de Can Patrinxo (http://serrallonga1640.blogspot.com/2016/04/el-cami-millenari-de-can-patrinxo-en.html), senyalitzat amb punts verds. Com que el Pedró ja el conec (visita recomanada), opto per anar a la dreta i intentar pujar al turó de Goteres, cota màxima del sector. Al wp 15 s’acaba la part fàcil de l’excursió i comencen les complicacions (en cas que vulgueu prescindir d’aquest tram, recomanem seguir per la pista i, quan trobeu una bifurcació principal, anar a la dreta per enllaçar amb el wp 23). D’aquí surt, a la dreta, un corriol que s’enfila decididament a través d’una densa castanyeda. De seguida es desdibuixa i hem d’acabar remuntant bosc a través, coronant la part alta del turó on hi ha una plantació de grans pins. Decantant-nos cap a l’esquerra, sortint dels pins i anant cap als castanyers, arribem al vèrtex geodèsic de Goteres amagat entre la vegetació (wp 19, alt. 918 m). Tot i que el pilar de formigó fa uns 6 m d’alçada, els castanyers que l’envolten són més alts. Ens hi enfilem gràcies a les grapes metàl·liques de què disposa, però de vistes de paisatge res de res; un cim decebedor que no compensa l’esforç. Fins aquí portem 2 h 30 minuts d’excursió, comptant parades.

Per baixar reculem una mica sobre les nostres passes, però sense adonar-me’n em desvio massa cap a la dreta i vaig a parar a una antiga pista de desemboscar, completament ocupada per bardisses (wp 20). A l’esquerra és probable que pogués enllaçar amb la pista del Pedró, però una ullada al mapa revel·la que cap a la dreta enllaçaré amb una altra pista que baixa cap al Parral de n’Huix, per on igualment vull passar. Així que tiro a la dreta sortejant la malesa fins sortir a una mena de collet (wp 21). Hi arriba una pista per la dreta que continua cap a l’esquerra, cap on em dirigeixo. A pocs metres es bifurca i opto per baixar a la dreta, cap a una zona de pins. Costa avançar, ja que està plena de grans branques i fins i tot arbres sencers caiguts, possiblement a causa del temporal Glòria de finals de gener. Al wp 22 ja està bé, doncs sembla que ha estat netejada recentment amb maquinària. Tot seguit arribem a un encreuament de pistes (wp 23). La que es veu principal ve per l’esquerra (des de la pista del Pedró) i se’n va a la dreta. Ni una ni altra, segueixo recte fent un tram de baixada. De totes maneres, vull puntualitzar que és altament recomanable continuar per l’opció de la dreta, vist el que ens trobarem més endavant. A pocs minuts se’ns uneix una pista secundària per l’esquerra, que obviem, i a continuació trobem un altre trencall també a l’esquerra (wp 24) que sí que agafarem, per tornar-hi al cap de poc. En teoria aquesta pista baixa fins a una torrentera on, als mapes de l’ICGC, hi ha indicada la font de la Viella. Al wp 25 arribem a l’esmentat torrent, però ni rastre de la font, així que toca recular i continuar avançant per la pista anterior. En pocs metres trobem un nou trencant a mà dreta, al costat d’una altra plantació de pins (wp 26). Hi anem i arribem a la casa del Parral de n’Huix, on no hi ha ningú, però que sembla que l’estiguin arreglant. Si us agraden els arbres monumentals, rere la casa hi ha un castanyer enorme.

La pista que passa sota la casa i comença a davallar, de seguida la trobem completament coberta per branques caigudes i arbres sencers tombats. Es fa molt difícil avançar per aquí, ja que trobem punts on hem de fer contorsionisme per passar, fins i tot arrossegar-nos per sota dels troncs. Passar pel bosc no és una alternativa, ja que el terreny és força dret i la vegetació igualment espessa. Penosament, triguem una bona estona a fer una distància reduïda, però finalment la pista s’aclareix al wp 27, en un punt on del terra de la mateixa pista brolla una mica d’aigua; continuem recte obviant un ramal secundari que baixa a l’esquerra. A partir d’aquí anirem trobant moltes bifurcacions. Al wp 28 arribem a una corba d’una altra pista, i la seguim en baixada. Al wp 29 desemboquem a una pista principal, que de l’esquerra ve del Mas Huix, mentre que a la dreta es bifurca: anirem per l’esquerra seguint les indicacions de les Roques del Rei posades per aquest establiment de turisme rural. Al wp 30 nova bifurcació, amb un avet just a la corba de la pista: a la dreta pujaríem en pocs minuts fins a Can Cigala (wp 15), i a l’esquerra prenem la pista de marques blanques i vermelles. Al cap de pocs minuts abandonem aquesta pista senyalitzada (que ens duria al wp 09), per prendre’n una altra d’aspecte secundari que comença a baixar per l’esquerra (wp 31). Ja més avall, en una nova bifurcació anem a l’esquerra (wp 32), encara que si anéssim recte arribaríem al wp 06. Després, en una altra bifurcació (wp 33) també anem a l’esquerra, mentre que a la dreta també arribaríem al wp 06. Al wp 34 ens arriben dues pistes secundàries per l’esquerra a les que no fem cas. Per fi, la pista ens fa sortir a la trifurcació del wp 04, des d’on només queda desfer el camí de l’anada fins a Sant Salvi. En total han estat poc més de 4 h de caminada efectiva, físicament exigents, i tot un repte d’orientació. I el millor: el nombre de persones amb qui m’he creuat en tota la ruta ha estat de zero.
Waypoint

01 Enllaç pista El Vilar

Final camí drecera que ve de Sant Salvi, continuem pujant per la pista.
Intersection

02 Entrada El Vilar

Cadena d'accés a la propietat a la dreta, continuem per la pista principal a l'esquerra, senyalitzada amb marques de pintura vermella
Intersection

03 Bifurcació, corba a la dreta

Intersection

04 Trifurcació, anada esquerra, tornada mig

Seguim marques de pintura vermella
Intersection

05 Continuar dreta pista principal

Hi ha un ramal secundari a l'esquerra que baixa lleugerament i tot seguit puja per enllaçar de nou amb la pista al wp 06
Intersection

06 Collet, recte pista principal

Seguint marques vermelles
Emlékmű

07 Pedra dels Evangelis

Monòlit de pedra granítica, històrica fita termenal que delimitava les parròquies de Sant Miquel de Cladells (ML) i Santa Margarida de Vallors (MA)
Intersection

08 Unió pistes en corba, seguim pujant

A les marques vermelles s'hi afegeixen les blanques de la Ruta de les 10 Ermites
Intersection

09 Bifurcació en corba, seguim recte (esquerra)

Abandonem les marques de pintura vermella i les de pintura blanca. Alternativament es podria continuar per la pista senyalitzada a la dreta, fins arribar a Can Cigala (wp 15).
Intersection

10 Nova unió de pistes, pugem dreta

La pista que arriba per l'esquerra ve de Santa Margarida de Vallors passant per la font d'en Nando.
Waypoint

11 Drecera a la dreta per plantació arbres nadal

No cal creuar la plantació, alternativament es pot seguir uns metres per la pista i al primer trencall, anar a la dreta fins Can Cigala (wp 15)
Waypoint

12 Inici corriol Roques del Rei

Hi ha cartell senyalitzador (rutes Mas Huix)
Csúcs

13 Roques del Rei, punt més alt

Sobre una roca arrodonida envoltada d'arbres
Panoráma

14 Roques del Rei, mirador

Gran creu metàl·lica i una de més petita, trencada. Magnífiques vistes cap a les Guilleries i el Montseny. Hi ha una placa de ciment gravada en record del bisbe Salvi Huix Miralpeix, originari del mas Huix, que fou bisbe de Lleida durant la Guerra Civil.
Waypoint

15 Can Cigala

Envoltada de plantacions d'arbres de nadal.
Waypoint

16 Bassa surgència natural d'aigua

Possible bassa de Plansalou?
Intersection

17 Pista del Pedró

Esquerra direcció Mare de Déu del Pedró, i dreta direcció Castanyet (Santa Coloma de Farners)
Waypoint

18 Inici corriol Goteres

Al principi el corriol és relativament marcat, però més amunt es desdibuixa i cal avançar entremig de la vegetació fins a la zona alta del turó, on cal decantar-se a l'esquerra per trobar el vèrtex
Csúcs

19 Goteres, vèrtex geodèsic

Vèrtex 6 m altura envoltat d'arbres, sense vistes de paisatge. Aconsellem tornar a la pista del Pedró pel mateix camí per on s'ha vingut, fins al wp 18, i continuar-la a la dreta, girant a la dreta a la primera bifurcació de pistes, per arribar al wp 23.
Risk

20 Pista completament embardissada

La seguim cap a la dreta. Alternativament, si anéssim a l'esquerra enllaçaríem amb la pista del Pedró, que seguint a la dreta i girant a la dreta a la primera bifucació, ens conduiria cap al wp 23.
Risk

21 Inici tram pista amb molts arbres caiguts

Ens arriba una pista per la dreta però seguim a l'esquerra, i pocs metres més endavant en una bifurcació anem a la dreta, en baixada, esquivant arbres i branques caiguts per una zona de pins
Waypoint

22 Final tram pista amb molts arbres caiguts

Trobem que d'aquest punt en endavant la pista ha estat desbrossada recentment.
Intersection

23 Intersecció pistes, seguim recte

Alternativament podem anar a la dreta per una pista que permet escurçar el recorregut i facilitar la tornada, enllaçant amb el wp 29. Altament recomanat, en vistes de l'estat lamentable de la pista que seguirem a partir del Parral de n'Huix.
Intersection

24 Descartem primer trencant esquerra i fem anada i tornada al segon

La primera pista que ens ve per l'esquerra la descartem, i pocs metres més avall n'agafem una altra també a l'esquerra, per baixar fins al torrent on, segons els mapes de l'ICGC, hi hauria la Font de la Viella.
Waypoint

25 Teòric emplaçament Font de la Viella (no localitzada)

El torrent és sec i tot el sector està cobert de vegetació. Sense indicis de cap font. Retrocedim fins al wp 24.
Waypoint

26 Dreta Parral de n'Huix, inici pista en molt mal estat per arbres caiguts

Cruïlla de la pista en una plantació de pins, girant a la dreta arribem a la casa. Darrere l'edifici (en rehabilitació) hi ha un castanyer centenari. A partir d'aquí, la pista que continua per sota la casa es troba en molt mal estat per nombrosos arbres caiguts que dificulten moltíssim el pas. Aconsellem recular fins la pista proposada al wp 23.
Waypoint

27 Final tram infernal de pista

La pista que seguim s'aclareix finalment. Hi conflueixen per la dreta dos pistes secundàries, en un punt on del terra brolla una mica d'aigua. A pocs metres marxa un altre ramal secundari a l'esquerra que tampoc seguim. Poc més endavant hi ha vistes de la que possiblement sigui la Roca Plana indicada als mapes de l'ICGC una mica més al sud, prop del Vilar. També es veu el monestir de Sant Salvi de Cladells.
Intersection

28 Unió a corba de pista, baixem esquerra

Intersection

29 Pista Mas Huix-Roques del Rei

Retrobem senyal itineraris Mas Huix icontinuem direcció Roques del Rei.
Intersection

30 Bifurcació, esquerra

Deixem a la dreta el camí senyalitzat a les Roques del Rei, que en pocs minuts ens duria de nou a Can Cigala (wp 15) i continuem per la pista amb marques vermelles i blanques de l'esquerra.
Intersection

31 Baixar pista a l'esquerra

Abandonem la pista senyalitzada amb marques vermelles i blanques (si continuéssim, aniríem al wp 09) i iniciem descens per una pista que baixa a la nostra esquerra
Intersection

32 Bifurcació, esquerra

Per la pista que continua baixant recte aniríem a parar, més avall, al wp 06.
Intersection

33 Bifurcació, esquerra

Per la pista que continua baixant recte també arribaríem al wp 06.
Waypoint

34 Continuar pista principal

Se'ns uneixen dues pistes secundàries per l'esquerra
Vallási helyszín

00 Sant Salvi de Cladells

Esplanada d'aparcament davant el monestir. Comencem a caminar per camí que puja sota petita construcció, sobre l'entrada de l'aparcament.

Hozzászólások

    You can or this trail