SeCR4

Koordináták 885

Uploaded 2017. február 4.

Recorded február 2017

 • Rating

   
 • Information

   
 • Easy to follow

   
 • Scenery

   
-
-
93 m
34 m
0
2,4
4,8
9,6 km

Megtekintve 1735 alkalommal, letöltve 71 alkalommal

közel Peratallada, Catalunya (España)Zona: La Garriga Petita i Les Serres / Litoral Nord.
Comarca: Baix Empordà.
Data de realització: Febrer 2017.

En resum: Caminada per Peratallada i els seus voltants visitant, com a punts destacats, la ermita de la Mare de Déu de Socors i els Clots de Sant Julià. Es passa també per les dues esglésies de Sant Esteve, per un menhir i per un forn de calç.

Inici: A l'aparcament asfaltat que hi ha davant de l'església de Sant Esteve de Peratallada, a tocar de la carretera GI-651.

Terreny i dificultat [Fàcil]: Sense cap dificultat tècnica. Majoria de pistes forestals amples, amb corriols i algun tram d'asfalt. Bosc mediterrani i camps de conreu.

Aigua: Hi ha dues fonts, una senyalitzada com a potable, dins del poble de Peratallada.
Començament de la ruta fent un tros del poble de Peratallada, que es visita de tornada, per anar a buscar la pista que va fins a Canapost. Es passa pel Menhir de Canapost, que queda a la dreta a tocar de la carretera GI-651.

Un cop a Canapost, cal creuar la carretera per trobar la pista que puja a la ermita de la Mare de Déu de Socors. Aquesta pista passa per davant d'una hípica i té una variant que passa entre camps de conreu. La ermita es troba en mal estat de conservació, en ruïnes. Un cop vista la ermita, cal tornar a Canapost per visitar l'església del municipi. La visita tant a l'església de Canapost com al cementiri medieval del seu costat val la pena, doncs es troba tot molt ben cuidat i hi ha diversos panells informatius.Sortida de Canapost i pista forestal llarga per desviar-se a la dreta per un corriol indicat en direcció als Clots de Sant Julià. Un cop aquí, val la pena perdre's pels nombrosos corriols que recorren les diferents formacions rocoses. En destaca una: la capella troglodita coneguda com a Tron de la Reina o Sitial, una roca amb una creu cristiana marcada a l'interior.Visitada la zona dels Clots de Sant Julià, cal desfer un tram de corriol per tornar a la pista que porta de nou a Peratallada. En aquest tram hi ha força interseccions, però s'hi arriba bé. Es passarà abans per les restes d'un forn de calç que queden a l'esquerre del camí. Final de ruta visitant el poble de Peratallada.
Sant Esteve de Peratallada és una església romànica protegida com a bé cultural d'interès local del municipi de Forallac (Baix Empordà). Església romànica de dues naus amb sengles absis semicirculars, de dimensions poc més grans la de migdia. Al costat sud hi ha capelles laterals i la sagristia bastides tardanament. Les voltes són apuntades. Al frontis, al sector meridional, hi ha la portada de gran dovellatge amb motllurats, un rosetó i tres mènsules. Els absis conserven llurs finestres romàniques; el meridional fou sobrealçat amb una torre, tardanament. L'edifici és construït amb grans carreus ben escairats.
Sant Esteve de Canapost és una església romànica situada al centre del nucli de Canapost, al Baix Empordà. Durant les darreres obres de restauració, van aparèixer restes de pintures murals i es van trobar sepultures d'època medieval al cementiri. Segons sembla havia estat dedicat a Sant Clet i ja és esmentada l'any 1019, quan la seu gironina va rebre un alou situat dins la parròquia. A mitjans del segle XIII va passar a ser sufragània de la parròquia de Sant Esteve de Peratallada, condició que actualment encara manté.
Aparcament asfaltat davant de l'església de Sant Esteve de Peratallada, a tocar de la carretera GI-651.
Menhir situat a tocar de la carretera.
Cal seguir per la pista que baixa ''a la dreta''.
Forn de calç que hi ha proper al poble de Peratallada.
Font al poble de Peratallada. Es troba senyalitzada com a potable.
Font al poble de Peratallada.
Segons una antiga llegenda, en els Clots de Sant Julià hi van ser martiritzats els primers cristians del país. La capella troglodita coneguda amb el nom de «Sitial» o «Tron de la Reina», que és un dels punts més interessants de l'indret, conté una creu en la seva part interior que sembla que vindria a representar la cristianització d'un lloc pagà. Es tracta d'un aflorament de roca natural que ha estat excavada i presenta un aspecte de cova. El seu interior és de planta ovalada, amb les parets perfectament allisades i amb una amplada de 2,5 m i 2 m d'alçada màxima. No se sap exactament quina era la seva finalitat. Algun autor l'ha identificat com una sepultura megalítica. Crida l'atenció una creu de petites dimensions feta amb incisió a la pedra d'una de les parets. Es creu que podria formar part d'una antiga capella o ermita que hauria pogut tenir una nau d'obra i que es dataria en època altmedieval o anterior. Tampoc no es descarta que el mateix nom de Sant Julià pogués significar la presència d'un lloc de culte molt antic. Aquest Tron de la reina, conegut també com a Pont de la Bruixa, presideix el conjunt. A l'esquerra d'aquest seient s'hi pot veure una superfície planera, d'aproximadament un metre de longitud i que, tal com diu la tradició oral, era el lloc destinat als sacrificis. L'existència d'una canal en forma d'U, possiblement destinada a recollir la sang, confirmaria la hipòtesi d'aquesta llegenda, que no deixa de ser una anècdota més de l'indret. També hi apareixen dues cassoletes, semiesfèriques, potser també artificials, que són idèntiques a les que molt sovint apareixen en les lloses sepulcrals megalítiques.
Plaça del Castell al centre de Peratallada.
Aquesta singular capella, que data del segle XVII, es troba emplaçada a ponent de Canapost, dalt del puig que li dóna nom. El conjunt posseïa una torre de defensa adossada a la part posterior, i ha perdut la coberta i part de les pedres que formaven les obertures, molt probablement com a conseqüència d’un espoli.
Els Clots de Sant Julià són unes antigues pedreres situades al municipi de Forallac, al Baix Empordà, entre els pobles de Vulpellac i Canapost. Estan formades per un magnífic complex de cavitats, algunes de fins a 10 m de fondària, excavades a la roca. Està situat en uns turons que hi ha a llevant del mas Puig-sec, en el mateix paratge que antigament havia ocupat el menhir del mas Gros i la sepultura del mas Puig-sec, enmig d'un frondós bosc de pins i alzines. El seu origen sembla ésser molt antic, ja que s'han fet troballes romanes i preromanes, per bé que encara no s'ha fet cap intervenció arqueològica en profunditat que ajudi a determinar amb certesa quina és la seva història. S'ha especulat, fins i tot, que les muralles de la ciutat preromana del Puig de Sant Andreu d'Ullastret o Empúries podrien haver estat bastides amb la pedra dels clots. També es creu que amb aquesta pedra es va construir el poble de Peratallada. És possible, doncs, que ja fossin explotats en temps anteriors a la romanització. Però, d'altra banda, cal assenyalar que la majoria d'esglésies i monuments medievals de la rodalia estan construïts amb gres. També hi ha qui diu que en aquests clots hi va haver una població fixa, fugint del poder romà o àrab, dedicada a l'ensenyament de la religió cristiana.

6 hozzászólás

 • Fénykép Aaaaalba'

  Aaaaalba' 2017.06.04.

  I have followed this trail  View more

  Nos ha sido un poco difícil encontrar los Clots de Sant Julià, ya que el camino principal acaba derivando en un bosque con varios caminos poco marcados (alguno incluso ya cerrado), también comentar que en prácticamente toda la ruta no hemos visto señalización alguna, por lo que hay que tirar de gps para seguir bien.
  Vale la pena darse un paseo por el pueblo de Peratallada ;)

 • Fénykép SeCR4

  SeCR4 2017.06.04.

  Hola, ¡gracias por el comentario y la valoración! Ya digo en la descripción de la ruta que ''vale la pena perderse'' en los Clots de Sant Julià por eso mismo, son una red de pequeños caminos que van en todas direcciones sin sentido aparente. A mi me costó un buen rato encontrar la roca del Tron de la Reina... En todo caso, espero que el paseo haya valido la pena ;)

 • Fénykép gxn14

  gxn14 2018.05.06.

  L'app no m'ha deixat seguir la ruta però sí que me n'he servit per situar el forn de calç que no coneixia. L'ermita dels Socors queda per una altra sortida.
  Genials les panoràmiques de l'explicació.
  Gràcies per compartir.:)

 • Fénykép SeCR4

  SeCR4 2018.05.27.

  Ai, no sé per què pot ser aquest problema amb l'App. Potser sigui cosa d'aquesta última actualització... En tot cas, me n'alegro que t'hagi servit igualment ;)

 • paubonet 2019.06.11.

  I have followed this trail  ellenőrzött  View more

  Bona ruta rematada amb un bon àpat al restaurant La Riera de Peratallada!

 • Fénykép SeCR4

  SeCR4 2019.07.13.

  Moltes gràcies per la valoració!

You can or this trail