-
-
1 235 m
819 m
0
3,6
7,2
14,38 km

Megtekintve 97 alkalommal, letöltve 2 alkalommal

közel Alpens, Catalunya (España)

Alpens – Puig Cornador – Carena per Ermites – Coll Mercadal – Enfruns - Alpens.

Aproximació: De Sant Quirze de Besora, carretera BP-4654. Entrada d'Alpens. Aparcament davant del Casino.

0h 00 min Alpens (860 m). Des de l'aparcament (obligat que hi ha a l'entrada del poble venint des de Sant Quirze, travessarem el poble, anant en direcció N per localitzar el petit oratori de Sant Antoni situat al damunt del poble. Podem voltar-lo per l'W o travessar-lo per alguns carrers. Com que segons per on passem trigarem mes o menys, hem estimat un temps de 10 a 15 minuts per situar-nos a l'oratori.
Des d'aquest punt prendrem un corriol que pel darrera de l'oratori descendeix en direcció NW. Es un agradable corriol enmig del bosc. Quan el corriol entronca amb la riera de Matamosses, hi ha una bifurcació (13 min). Hem d'agafar el corriol de l'esquerre (el de la dreta travessa la riera) i iniciem l'ascens fins que arribarem a una ample pista (9 min).

0h 47 min Collet de l'Oratori (910 m). A la nostra esquerra veurem una curiosa roca (Roca de Pena). Seguirem la pista a la dreta, en direcció N en suau ascens. Aviat deixarem la font de Matamosses i uns metres mes amunt (15 min) hem d'abandonar la pista per enfilar-nos per un corriol que arrenca a l'esquerra i s'endinsa en el bosc (fita de pedra). Aquest corriol s'enfila rumb NNE fins que arribarem a la següent fita.

1h 19 min Puig-Empí (1075 m). Rètol. Continuarem en direcció a Coll Tallat i Puig Cornador. Passarem per una zona de roca pelada (Les Saleres). En aquest punt el camí passa a la vessant E de la muntanya i es fa mes paner fins a Coll Tallat.

1h 38 min Coll Tallat (1140 m). Rètol. Situat en el Serrat del Castell. Girarem a la nostra esquerra, en direcció W i per un corriol que ressegueix la carena arribarem en pocs minuts al cim de Puig Cornador.

1h 53 min Puig Cornador (1230 m). Es a la llista dels 100 cims de la Federació d'entitats excursionistes de Catalunya. Tornem enrere fins a Coll Tallat (12 min) i continuarem la ruta en direcció E, resseguint la carena del Serrat del Castell, fins arribar a Santa Margarita de Vinyoles.

2h 24 min Santa Margarita (1196 m). Veure nota. Seguirem en direcció E, ara per la Serra de Santa Margarida. Deixarem a la nostra esquerra el GR que puja de Ripoll. Arribarem a un punt on la pista s'acaba (10 min). Hem de travessar un filat i seguir pendent avall entre un frondós bosc d'alzines, en direcció E i gairebé intuint el camí de baixada, fins a trobar una pista, que seguirem a la dreta. Passat el Collet de la Baga, la pendent s'accentua i descendim fins arribarem a Sant Martí de Vinyoles.

2h 57 min Sant Martí (1026 m). Veure nota. A partir d'aquest punt cal prendre la pista que en direcció W davalla cap a Alpens. Arribarem al Coll de Mercadal (29 min). Rètol. Aquí cal estar al tanto perquè cal abandonar la pista per girar a l'esquerra en direcció S, per un lloc on hi ha fems de bestiar. Passats els fems, hem de trobar un corriol que entre bosc i prats va a retrobar novament la pista a l'alçada d'uns edificis.

3h 43 min Grau de l'Olla (924 m). Un parell d'edificis. A 150 metres dels edificis del Grau de l'Olla deixem novament la pista, passant a gual una riera, per trencar a la dreta pel bosc, fent una altra drecera que ens evita resseguir la pista. Arribarem a entroncar amb la pista a l'altura dels Enfruns.

4h 16 min Enfruns (904 m). Edifici molt gran. Ara hem de continuar per la pista, en direcció SW. Passat un fort revolt a la dreta trobem la Font de Palmerola (13 min). Continuem per la pista cap al S fins a topar amb la carretera. Girem a la dreta cap a Alpens.

4h 47 min Alpens (860 m). Final de l'itinerari.


Notes:

Santa Margarita de Vinyoles.

El santuari de Santa Margarita de Vinyoles, situat més amunt del castell i documentat des del s. XIII, correspon a l'antiga capella del castell. L'edifici actual fou bastit el 1854 amb motiu d'un vot popular fet durant una epidèmia de còlera.

Es tracta d'un edifici de planta rectangular, molt modificat, d'una nau sobrealçada i coberta amb volta de canó, amb l'interior en disposició abarrocada i amb motllures de guix, i un campanar de torre posterior. Té afegit a una banda la sagristia i l'altra l'antiga casa d'ermitans. De l'edificació que el precedí, d'època romànica tardana, en resta el cos que s'allarga per darrera al santuari actual, amb un portal de dovelles mitjanes i una finestreta d'arc de mig punt. A principis del segle XXI la casa d'ermitans resta abandonada i l'església es troba en estat ruïnós.


Sant Martí de Vinyoles.

El 925 el bisbe de Vic, Jordi, féu donació d'aquesta parròquia al monestir de Ripoll.

Al segle XII es construí una església nova que, molt modificada, ha pervingut fins avui (es troba, però, molt abandonada); conserva el portal adovellat, dos arcs en degradació i la nau i la volta romànics. L'afegitó de dues capelles laterals el 1703, l'erecció poc després d'un campanar sobre l'antic absis i una sagristia i noves capelles revelen la vitalitat d'aquesta parròquia, encara que no va passar mai de les 15 famílies, incloent-hi les tres de la sufragània de la Tremolosa
Waypoint

Deixar pista

Waypoint

Capella StAntoni

Waypoint

Inici Descens

Waypoint

Inici Pujada

Waypoint

Canvi de vessant

Waypoint

Les Saleres

Waypoint

Sant Martí

Waypoint

Sta Margarida

Waypoint

Coll Tallat

Waypoint

Coll Mercadal

Waypoint

Font Palmerola

Waypoint

Puig Cornador

Waypoint

Puig-Empí

1075
Waypoint

Grau de l'Olla

Waypoint

Enfruns

Waypoint

Alpens

860
Waypoint

Roc de Pena

Hozzászólások

    You can or this trail