-
-
447 m
381 m
0
4,2
8,3
16,66 km

Megtekintve 792 alkalommal, letöltve 29 alkalommal

közel la Figuerosa, Catalunya (España)

Passejada circular en la que sortint de Riudovelles, poblet situat sobre un turonet a tocar de la carretera que va de Tàrrega a Guissona (L-310) i actualment annexat a Tàrrega, es visita alguns dels espais relacionats amb el període de la Guerra Civil a la comarca de la Segarra i situats al voltant de la L-2, la línia de fortificació militar republicana que es va establir l'any 1938 per intentar aturar l'avanç de les tropes franquistes.
Així doncs, tot sortint de Riudovelles pel camí que condueix a Muller, anirem trobant restes de dos nius de fusell-metrallador, l’un gairebé colgat en el marge d’un camp i l’altre, possiblement arrancat del seu lloc original, uns metres més endavant.
Arribats a Muller, poblet pertanyent al municipi d’Els Plans de Sió (La Segarra), creuarem el seu únic carrer tot observant la casa pairal de ‘Cal Masuca’ (llindar amb el nom d’Isidre Coma i data de 1744) i la restaurada capella d’origen romànic de Sant Pere (s. XII).
Seguint per la pista asfaltada que surt del poble direcció a la cruïlla amb la L-303, arribarem al Bosc de la Creueta de Muller. En aquest lloc s’hi troba un dels nius de metralladora més ben conservats de la L-2. Es tracta d’un búnquer al que es pot accedir al seu interior a través d’una entrada que devia estar connectada amb una trinxera d’evacuació i que consta de tres espitlleres per a l’emplaçament d’armes automàtiques.
Deixem enrere el Bosc de la Creueta i seguint direcció nord, creuem la L-303 i anem a trobar el camí que ens ha de conduir fins el que fou l’antic aeròdrom republicà de l’Aranyó, que construït l’any 1937, va formar part de la xarxa de camps d’aviació que l’exèrcit de la República va utilitzar per fer front a l’exèrcit franquista. Actualment s’hi conserven el refugi antiaeri i les restes de les estructures de les dependències utilitzades pel comandament i la tropa (menjador, cuina, espai de dutxes, latrines, dormitori ...).
Continuem endavant seguint pel camí d’Hostafrancs fins arribar a la cruïlla de camins que hi ha davant mateix del cementiri d’Hostafrancs, lloc on ens desviarem a l’esquerra, direcció a la Pleta de Concabella.
Abans però, d’arribar a la Pleta de Queralt, ens desviem a la dreta per atansar-nos fins el petit turó de la Pleta, on a més a més d’una línia de trinxeres, trobarem algunes tombes excavades a la roca pertanyents a la que fou la Necròpolis (ibera?) de la Pleta.
Tot seguit ens dirigim cap a la Pleta de Concabella (Pleta de Queralt) on hi trobarem una línia de trinxeres, un niu descobert de metralladores i un sorprenent i accessible refugi/polvorí excavat a la roca i amb diferents espitlleres al llarg del seu túnel (cal portar llanterna).
Travessem la L-310 i el canal Segarra-Garrigues i ens dirigim a l’extrem oriental de la Serra de Queralt.
Des d’aquest punt, magnífic mirador dels diferents pobles que formen el municipi d’Els Plans de Sió, recordem que, des del maig de 1938 i durant quatre mesos, Concabella albergà el Camp de Treball núm. 4.
Precisament, foren els presos d’aquell terrible Camp de Treball els qui, sota unes condicions de vida i de treball duríssimes, s’encarregaren de les obres de fortificació d’aquest tram de l’anomenada línia L-2 que passava per la Pleta de Concabella i la Serra de Queralt.
La idea es travessar la Serra de Queralt anant resseguint la línia de trinxeres que s’hi varen construir i que, molt desdibuixades, amb prou feines es poden anar descobrint en alguns trams.
Durant l’itinerari per la Serra de Queralt trobem el vèrtex geodèsic (Tossal de Queralt), creuem la Masia de Queralt (on s’hi conserva una galeria subterrània que comunicava diferents equipaments militars i alhora servia de refugi antiaeri) i arribem a seva part més occidental, on excavades a la roca, trobem una línia de trinxeres amb alguns trams en bastant bon estat de conservació.
L'extrem occidental de la Serra de Queralt està situat en la que fou la Pleta de Pelagalls, lloc on trobem el camí de Pelagalls i que seguirem direcció La Figuerosa durant una mica més de 2,5 kms fins arribar a una cruïlla de camins. En aquest punt, deixarem el camí de Pelagalls i ens desviarem a l’esquerra pel camí de Lafarga que, passant per davant del ‘Mas del Metge’, ens porta fins la Bassa de Lafarga.
Des de davant mateix de la Bassa, surt un camí a la dreta que dóna a la Creu. Caldrà seguir uns 200 metres a la dreta per la vorera de la L-310 i arribarem a l’entrada de Riudovelles.
..........................................................................................
Si desitgeu veure algunes imatges de la sortida, solament heu de clicar en l'enllaç de sota...

View more external

Hozzászólások

    You can or this trail