Letöltés

Hossza

6,98 km

Szintemelkedés

32 m

Nehézségi szint

Mérsékelt

lefelé

32 m

Max elevation

29 m

Trailrank

53

Min elevation

0 m

Trail type

Loop

Idõ

2 óra 31 perc

Koordináták

246

Uploaded

2021. június 4.

Recorded

június 2021
Be the first to clap
Share
-
-
29 m
0 m
6,98 km

Megtekintve 59 alkalommal, letöltve 9 alkalommal

közel Terhagen, Flanders (Belgique)

Il s'agit d'une balade faite en 2018, mais adaptée après qu'un promeneur nous ait signalé un chemin définitivement barré. Ce parcours-ci évite cet obstacle.

Le départ se fait à l'angle Hoogstraat et Korte Nieuwstraat à Rumst . Parking facile !

La plupart du temps, cette promenade suit des balises numérotées. Lorsqu'il peut y avoir un doute, on vous précise le choix à faire sur place.

De Rupelkleiroute voert je langs enkele pareltjes van de Rupelstreek.
Deze fascinerende regio staat symbool voor de kleiontginning en de
baksteenindustrie. Deze industrieën lieten hun sporen na: authentieke
steenbakkerijdorpjes, houten droogloodsen en reusachtige schoorstenen
flankeren enorme ‘kleiputten’ in het landschap. Vandaag kan je genieten
van dit steenbakkerijerfgoed, de talloze oude scheepswerven, en de
wonderbare natuur die de kleiputten heroverden.

Piet van Aken (1920-1984) -al tijdens zijn leven een gevierd schrijver- heeft z’n
‘roots’ in het dorp Terhagen, een deelgemeente van Rumst. Zijn bekendste
romans verhalen het harde leven van ‘de steenbakkers’, de arbeidersgezinnen
waar jong en oud meewerkten tijdens het seizoen waarin de kleiovens
brandden. Piet van Aken is dan ook dé uitgelezen gids voor jouw wandeling.
Információs pont

Suivre la direction 192

Információs pont

Prendre à droite et suivre la direction 159

Fénykép

Chemin

Fénykép

Table d'orientation

Au sommet de la colline, une table vous permet de vous orienter par rapport aux principales villes. !! vous devez prendre le chemin qui, lorsque vous arrivez vers la table, se trouve derrière, un peu sur la droite, et qui descend rapidement (si vous vous trompez, l'autre chemin arrivera également à destination, mais la descente plus loin est plus difficile)
Fénykép

Oeuvre d'art

Als je bij knooppunt 199 even van de route afwijkt en rechtdoor de trapjes afgaat, vind je onderaan een kunstwerk omtrent Piet Van Aken dat behoort tot de wandelroute ‘Gaandeweg Stilstaan’
Fénykép

Anciennes usines

On se trouve dans une région de briquetteries et d'arginières.
Fénykép

Passerelle

Cette passerelle en bois permet de rester au sec en cas de fortes pluies
Információs pont

Histoire du site

Des indications sur la promenade vous renseignent sur l'histoire du site.
Fénykép

Vestiges

Ruines d'une ancienne voie pour transporter argiles et briques
Picnic

Picnic

Híd

Pont

La plupart de ces espaces d'eau sont d'anciennes carrières inondées.
Park

Parc provincial De Schorre

Je wandelt door een oude kleiput, het provinciaal recreatiedomein De Schorre. Hier kan je nu rustig of actief genieten van recreatie, sport, allerlei evenementen en de natuur; een schril contrast met de harde arbeid geleverd om de kleiput te graven. Om aan een redelijk gezinsinkomen te geraken, werkten ook de kinderen vanaf 7 jaar mee.
Tunnel

Passer sous ce pont

Fénykép

Rue

Fénykép

Chemin

Fénykép

Chemin

Múzeum

Musée Rupelklei

in het museum Rupelklei een stap terug in de tijd. Levensgrote taferelen van de kleiontginning lijken uit een roman van Piet van Aken te zijn gestapt. Wie meer wil weten over de geschiedenis van de Rupelstreek, vindt in het museum een schat aan socio-economische informatie. In een aparte videoruimte wordt, temidden van fossielen, het geologische verhaal verteld.
Picnic

Banc

Jolie vue sur la Rupel depuis ce banc
Folyó

Rivière Rupel

Je loopt nu langs de Rupel, hoofdrolspeler in de geschiedenis van de Rupelstreek. De schepen op de rivier transporteerden ooit miljoenen bakstenen. Talloze scheepswerven getuigen van dit verleden. Nu bieden de Rupeloevers en -dijken een schouwspel vol fietsers, wandelaars, watervogels en unieke fauna en flora in de rivier. De Rupel is de kortste rivier van België. Ze ontstaat door de samenvloeiing van de Nete en Dijle, ter hoogte van Rumst en mondt 12 km verder in de Schelde uit. Voor de grootschalige klei-ontginning leefden de bewoners van de Rupelstreek van de landbouw en de visvangst. Van de herfst tot februari zwommen spieringen massaal de Rupel op om, ter hoogte van de samenvloeiing van de Rupel met de Nete en de Dijle, te paaien. Rumst was destijds dan ook het centrum van de spieringvangst. Dit eigenaardige visje wordt ook wel het Komkommervisje genoemd omdat het naar komkommer ruikt. De Spiering is een delicatesse in Spanje en Frankrijk waar het meestal gefrituurd en zelfs met kop en al gegeten wordt. Bijna 100 jaar lang was de Rupel echter een open riool. Afvalwaters van de steden en dorpen werden ongezuiverd in de Rupel en haar zijrivieren geloosd en de sterke vervuiling haalde het visbestand drastisch naar beneden. Gelukkig zijn de tijden veranderd, afvalwater komt niet langer in de rivier terecht. Tijdens de wintermaanden wordt de rivier bevlogen door duizenden watervogels. Meest opvallend zijn de wintertalingen, sierlijke eendjes, die voedsel zoeken langs de vloedlijn van de rivier. Ook visetende vogels zoals aalscholvers en futen zoeken er naar voedsel. Tussen de rivier en de dijken zijn de zoetwaterschorren, met de typische rietlanden en wilgenvloedbossen, unieke biotopen, zelfs op Europees niveau. Midden mei kan men in dat schor ontelbare gele eilandjes zien, dan bloeit de spindotterbloem. Een plant die uitsluitend voorkomt in zoetwaterschorren langs getijdenrivieren zoals de Rupel.
Fénykép

Chemin de halage

Fénykép

Vestige ancienne cheminée

Hier kan je een aantal mooie relicten van de baksteenindustrie bewonderen: de laatste schoorsteen op grondgebied van de gemeente Rumst en Terhagen houdt hier stand als herinnering aan de steennijverheid. Piet van Aken kende deze buurt zeer goed. De kiem van zijn schrijverschap ligt hier, als kind woonde hij in de Tuinwijklaan 39. In de Steenbakkerijstraat verderop zie je nog enkele oude droogloodsen of luzzes, en in de Hoogstraat een karakteristieke rij arbeidershuisjes, waaronder het geboortehuis van Piet van Aken.
Fénykép

“zelfende sloefenmaaksters' Oeuvre d'art

Aan de ingang van de serviceflats van het Hof Van Crequi prijkt een opvallend kunstwerk, de “zelfende sloefenmaaksters” van kunstenares Francien Maas. Vier vrouwen, vier leeftijden als symbool voor vier seizoenen en levensfasen, verwijzen naar de vroegere pantoffelnijverheid, de winterarbeid voor arbeidsters van de steenbakkerijen.
Fénykép

Maison de naissance de Piet Van Aken

Piet Van Aken (Petrus Camille Van Aken) est un écrivain belge d'expression néerlandaise né à Terhagen le 15 février 1920 et mort à Anvers le 3 mai 1984. Il est l'auteur de romans socialement engagés, la plupart situés dans sa région natale du Rupel. Son œuvre la plus connue est la nouvelle naturaliste Klinkaart (1954) d'après laquelle Paul Meyer a réalisé en 1956 le court-métrage La Briqueterie.

Hozzászólások

    You can or this trail