Idõ  7 óra egy perc

Koordináták 2028

Uploaded 2016. január 24.

Recorded január 2016

 • Rating

   
 • Information

   
 • Easy to follow

   
 • Scenery

   
-
-
215 m
-8 m
0
8,3
17
33,28 km

Megtekintve 2519 alkalommal, letöltve 79 alkalommal

közel Palafrugell, Catalunya (España)

Ruta completa dels Monuments Megalítics i Utillatge Lític Polimentat del Terme de Palafrugell 2016-01-24 6:45

L’any 2014, en el Volum 33 dels Estudis del Baix Empordà (pàgines 55 a 75) es publicava un treball titulat “MONUMENTS MEGALÍTICS I UTILLATGE LÍTIC POLIMENTAT DEL TERME MUNICIPAL DE PALAFRUGELL. NOVES TROBALLES I REVISIÓ DE LES ANTERIORS” realitzat per en Xavier Rocas i Carles Roqué (aquest document està subjecte a una llicencia Creative Commons BY ND V3.0 i per tant és fàcil de que algun company us en ofereixi un pdf). Per qui estima les pedres ancestrals, és un article molt recomenable, escrit coneguent del que es parla.

I avui era el dia de fer una ruta en la que resseguir tots i cadascun dels punts que es citen a l’article. Tots són indrets que hem visitat en més d’una ocasió, però els volia fer tots de cop. No tan sols visitar els escassos, i molts dubtosos, “monuments megalítics” que tenim dins el terme, també marcar els punts on es coneix que s’han fet troballes d’”utillatge lític”.

Una complerta descripció la trobareu al citat article, per tant tan sols us en faré un breu resum amb algunes anotacions personals:
- Fals Menhir del Mas Estela: es tracte d’una pedra natural, un aflorament natural amb forma de petit menhir.
- Inscultures del Mas Estela: de les tres que es poden veure, una és considerada clarament artificial, les altres dues dubtoses.
- Paradolmen del Mas Estela: tot i que no s’hi a trobat mai cap material, es creu que la pedra de coberta està clarament col•locada de forma artificial, però és un monument dubtós.
- Grabats del Puig Calobrer: bonic conjunt de 25 cassoletes i 2 reguerons artificials. És un element realment singular, especialment interessant.
- Pedra de Rapinya: a l’article es parla de la pedra més al Sud, que té una meteorització totalment natural. En el PEPHIP (Pla Especial de Protecció i Intervenció del Patrimoni Històric de Palafrugell) és fa esment d’una pedra en forma d’”ara”, o sigui, que seria la que està un metre més al Nord i que no sembla que sigui natural, tot i que segurament és una font de pedreres datades en el segles XIV i XV.
- Possible Menhir de Can Mina dels Torrents: aquest element no és citat en l’article, però el comento donat que el historiador local Jordi Cama, que és qui me’l va mostrar, em va comentar que creia recordar que de petit l’havia vist dret.
- Dolmen de Can Mina dels Torrents: espectacular monument megalític amb una cassoleta a la seva pedra de coberta. Va ser enderrocat pel propietari, per por de que una filla seva s’hi fes mal. Va ser restaurat i consolidat l’any 1968 per un equip liderat per Lluís Esteva.
- Abric sepulcral del paratge dels Torrents: imponent castell de roques. En Jordi Massoni hi va localitzar utillatge lític en la cavitat del seu interior.
- Menhir dubtós dels Torrents: més proper a les Pasteres, conservo la denominació que han fet els autors de l’article. Tot i que amida uns 3,3 m. i té una forma un xic arrodonida, no sembla probable que sigui un menhir.
- Dolmen dubtós Pasteres-I: realment són unes pedres que han estat col•locades allí de forma artificial, però no hi ha cap tipus de treball arqueòlogic que pugui donar suport a considerar aquest agrupament de 5 pedres com a dolmen.
- Dolmen dubtós Pasteres-II: realment sembla que alguna de les pedres han estat col•locades allí de forma artificial, però no hi ha cap tipus de treball arqueòlogic que pugui donar suport a considerar aquest agrupament de 4 pedres com a dolmen. D'aquest monument no en tenia coneixement previ, i amb el menhir dels Torrents, son els únics elements que no tenia marcats anteriorment en cap altre ruta.
- Ara dels Sacrificis: és una pedra realment singular, una gran bola de granit biotític que a meteoritzat de forma espectacular i suggerent.

Com he comentat també he assenyalat cinc punts on s’han localitzat destrals de pedra, en dos d’ells l’article dona la localització exacte, en els altres tan sols he indicat el lloc del que pren el nom. En un sisè cas (Destral del Museu d’Arqueologia de Catalunya-Girona) lamentablement no se’n coneix el lloc de localització.

Per cert, si algú consulta el PEPHIP, no feu cap cas a les coordenades de localització dels diferents indrets ni de la senyalització en el mapa, molts estan malament. Es detecta que qui el va redactar no coneixia realment el territori, va consultar anteriors bibliografies i no el va fer sobre el terreny.

La ruta és molt fàcil de fer, tan sols cal tenir present la distància. He començat de negre nit, doncs calia estar a dinar a les 2 ;-) El temps ha estat perfecte, bona temperatura,un xic de sol, un molt de núvols i res de pluja. Pràcticament tota la ruta transcorre dins del terme municipal de Palafrugell, tot i que crec que he trepitjat un xic del de Forrallac i un més del de Mont-ràs.

Avui he començat a veure les boniques orquídies mosques grosses (Barlia robertiana) aparèixer a les voreres dels camins, les flors dels ametllers i també he tingut l’oportunitat de sentir i observar un bonic exemplar de picot.

Salut i Cames!!
Régészeti lelőhely

Abric sepulcral i objectes lítics del Paratge dels Torrents

24-ENE-16 11:48:22
Régészeti lelőhely

Ara dels Sacrificis

24-ENE-16 12:05:19
Menedékház

Calella

24-ENE-16 10:48:27
Régészeti lelőhely

Destral de Puig de Ramals

24-ENE-16 12:55:45
Régészeti lelőhely

Destral del Carrer de Palamós (indret aproximat)

24-ENE-16 9:13:39
Régészeti lelőhely

Destral del Coll de Morena (indret aproximat)

24-ENE-16 8:52:12
Régészeti lelőhely

Destral del Paratge de Farena

24-ENE-16 11:18:06
Régészeti lelőhely

Destral del Puig de Rais (indret aproximat)

24-ENE-16 11:40:36
Régészeti lelőhely

Dolmen de Can Mina dels Torrents

24-ENE-16 11:35:43
Régészeti lelőhely

Dolmen dubtós de les Pasteres-I

24-ENE-16 12:00:24
Régészeti lelőhely

Dolmen dubtós de les Pasteres-II

24-ENE-16 12:03:47
Menedékház

Ermedàs

Unpaved Road
Régészeti lelőhely

Fals Menhir del Mas Estela

24-ENE-16 7:57:44
Régészeti lelőhely

Grabats del Puig Calobrer (inscultures)

24-ENE-16 9:59:37
Régészeti lelőhely

Inscultures del Mas Estela

24-ENE-16 8:00:15
Menedékház

Llafranc

24-ENE-16 11:02:10
Menedékház

Llofriu

24-ENE-16 8:31:56
Parkoló

Palafrugell

24-ENE-16 13:47:08
Régészeti lelőhely

Paradolmen Cova del Mas Estela

24-ENE-16 8:02:13
Régészeti lelőhely

Pedra de Rapinya

24-ENE-16 10:18:11
Risk

Perill (forats al terra!!)

24-ENE-16 6:53:42
Régészeti lelőhely

Possible Menhir de Can Mina dels Torrents

24-ENE-16 11:33:29
Régészeti lelőhely

Possible Menhir dels Torrents

24-ENE-16 11:57:52
Panoráma

Torre de Guaita i Far de Sant Sebastià de la Guarda

24-ENE-16 12:18:07

14 hozzászólás

 • Fénykép montagut

  montagut 2016.01.24.

  I have followed this trail  View more

  Una bona integral que he fet en quatro sortides :-))
  La zona de les Pasteres pot donar més d'una sorpresa
  Salut amic¡¡

 • Fénykép capita haddock

  capita haddock 2016.01.24.

  Sí Montagut! Hi ha poca cosa, però encara es pot treure més "suc" ;-)
  Salut i Cames!!!

 • Fénykép graells

  graells 2016.01.26.

  Bona ruta, capità!

 • Fénykép capita haddock

  capita haddock 2016.01.26.

  Entretinguda i aprofites per visitar bona part dels diferents paratges del Terme de Palafrugell.
  Salut i Cames!!

 • Fénykép garriga.com

  garriga.com 2016.01.26.

  Aquesta ruta es pot fer en bicicleta?
  Salut.

 • Fénykép capita haddock

  capita haddock 2016.01.26.

  Sí, en BTT crec que tota es pot fer garrigacom. Pot ser hi ha algun punt petit que segur salvaràs amb peu: uns metres que caldrà baixar a les Muntanyes Poues, la pendent per anar a veure els grabats de Puig Calobrer és molt forta, un altre punt mig emboscat és el dolmen de Pasteres-II i el GR92 després del Far de Sant Sebastià té un petit punt que la prudencia et farà baixar ;-) ... per la resta crec recordar que és pista o bon corriol. En tot cas sempre trobaràs alguna alternativa fent un petit tomb i retrobar el camí.
  Salut i Cames!!

 • Fénykép garriga.com

  garriga.com 2016.01.27.

  Intentaré fer aquesta ruta i tan aviat l'hagi acabat, li informaré sobre la mateixa.
  Gràcies.
  Salut.

 • Fénykép capita haddock

  capita haddock 2016.01.27.

  De ben segur garrigacom que els que aneu amb BTT t’agrairan els teus comentaris molt més professionals que els meus ;-))
  Salut i Cames!!

 • Fénykép garriga.com

  garriga.com 2016.01.27.

  No sé que vol dir sobre els meus comentaris en BTT, però per descomptat no tenen res a veure amb els seus. M'encanten els seus comentaris i cada vegada que puc llegeixo alguna de les seves rutes, encara que prefereixi abans que caminar, fer servir la bicicleta.
  També dir-li que les meves traduccions en Català són de Google i no he tingut la suficient voluntat per aprendre a escriure el català. Així que espero que vostè els de Wikiloc disculpin les meves traduccions.
  Salut.

 • Fénykép capita haddock

  capita haddock 2016.01.28.

  Fàcil garrigacom, alguna vegada em pregunten a Wikiloc sobre si les rutes poden fer-se amb bicicleta o a cavall, i cal dir que com que ho he practicat molt poc (sempre vaig a peu) se’m fa difícil donar una correcta resposta. Els que esteu pujats a sobre de les dos rodes en sabeu molt i molt més i de ben segur que ho podeu apreciar molt millor i la vostra opinió serà molt més benvinguda. Així col·laborem i millorem les rutes plegats.
  El Google és un gran company! I el més important és que ens entenguem ;-)
  Salut i Cames!!

 • Fénykép garriga.com

  garriga.com 2016.02.10.

  I have followed this trail  View more

  Las diferencias a destacar son la siguientes:
  El capita salió de noche yo la he terminado de noche.
  Andando tardó 7 horas y un minuto. Yo en bicicleta 6 horas y 18 minutos.
  Recorrió 33.28 km. Yo 32.92 km.
  Parece increíble que andando se pueda recorrer esta distancia en tan poco tiempo.
  Un saludo

 • Fénykép capita haddock

  capita haddock 2016.02.10.

  Es que me "dopo" con ilusión garrigacom ;-))
  Me alegro que el recorrido haya sido transitable en bicicleta.
  Salut i Cames!!

 • Fénykép aretusa

  aretusa 2019.03.01.

  Hola que tal? Soc de Palafrugell, tens pensat de repetirla??

 • Fénykép capita haddock

  capita haddock 2019.03.04.

  Hi aretusa, inicialment no ho tenia pensat. Cal dir que hi han trams un xic forçats per tal de passar per alguns llocs que diuen haver trobar alguna eina, tot i que no es coneix exactament el lloc (per això passa pel Carrer de Palmós). Però un cap de setmana no em faria res tornar-la a fer, no cal sortir de negra nit ;-))
  Salut i Cames!!

You can or this trail