Idõ  5 óra 17 perc

Koordináták 1062

Uploaded 2017. április 20.

Recorded április 2017

-
-
475 m
52 m
0
2,8
5,6
11,25 km

Megtekintve 982 alkalommal, letöltve 77 alkalommal

közel els Grecs, Catalunya (España)

Avui visitem uns quants Dòlmens menhirs i cistes situats al parc megalític de Roses i a la muntanya popular coneguda com La Casa Cremada.
Els Dòlmens són monuments megalítics ( construïts amb enormes blocs de pedra ), tombes o sepulcres on s´enterraven els morts juntament amb les seves pertinences i ofrenes ( ornaments, ceràmiques i objectes estimats per el difunt ) duran el Neolític i el començament de l´edat dels Metalls.
La seva antiguitat aproximada es d´entre 3000 i 3.500 anys a C.
El Dòlmen de la Creu d´en Cobertella és el monument megalític més gran de Catalunya.
Una cista es un monument megalítico funerari de petites dimensions.
Sortim des de el Poliesportiu de Roses on deixem aparcats els vehicles , seguint direcció a la urbanització de la Montanyeta amunt trobem la ruta dels Dòlmens on anem seguint l´itinerari molt ben senyalitzat.
Aparcament al Poliesportiu de Roses.
Es una cavitat d´origen natural situada a pocs metres per sota del Dolmen del Cap de l´Home o Turó de l´Home. Segurament va tenir un ús agropecuari, és a dir, era un lloc on s´hi guardaven els remats.
Dòlmen situat al turó del Cap de l´Home, està bastit en terreny planer a pocs metres del vessant pronunciat de la muntanya que baixa cap la vall de l´Alseda. És un Dòlmen amb cambra de tendencia trapezoidal, curta, i corredor o passadís estret. En la seva construcció es va fer servir grans lloses de granit, cinc lloses verticals perimetrals ( dos a cada lateral i una de fons ) i una més gran de coberta. Sepulcre megalític d´inhumació múltiple successiva, reutilitzable des de la vora del túmul. La seva antiguitat es de 3.500 - 3.000 a. C.
El Dòlmen del Llit de La Generala està situat al paratge de la Casa Cremada. La seva cronologia es del 3.500 - 3.000 a. C. Es un sepulcre corredor construït amb lloses de gneis granític ( material molt abundant a la zona ) amb cambra trapezoïdal curta i passadís estret, envoltat per un túmul. La cambra està formada per 8 lloses i la coberta. És un sepulcre megalític d´inhumació múltiple successiva, reutilitzable des de la vora del túmul.
Seguim per l´esquerra i amunt.
Les barraques foren construïdes en les finques que quedaven lluny del poble per guarda-hi les eines o bé com a aixopluc en cas de mal temps.
La cista de la Tomba del General, anomenada també Megàlit del Coll de Fitor, està situada en el terreny planer, a la vora de l´àntic camí dit " dels francesos " al coll de l´Alseda, entre el puig Marès i el puig de Malaterra. És un sepulcre d´inhumació primària individual o de parella, no reutilitzable. Data del 4.000 - 3.000 a. C. És una cista de planta rectangular proveïda d´un túmul artificial de tendència circular amb de blocs ajaguts, molt erosionat. Actualment la cista presenta una cambra formada per 6 lloses de pissarra i hi manca la llosa frontal. Les lloses de coberta en origen estaven disposades en esquena d´ase i mantenien una alçada regular.
El Puig de Malaterra te una altitut de 350 metres.
Unes quantes panoràmiques des de el Puig Rodó ( 423 metres ) amb el Paní el fons.
Cova del Rec de l'Alseda segurament utilitzada per resguardar animals per la nit i en cas de mal temps.
Conjunt de gravats prehistòrics sobre un aflorament de gneis ( material de roca metamòrfica de gra gros i aspecte " pizarroso " ) situat al marge de l´espadat amb la riera de la Quarantena, de la qual pren el nom. A la primera pedra s´hi observa un conjunt d´11 cassoletes simples, 9 cassoletes unides per un regueró i 2 gravats cruciformes,un de creu llatina i l´altre de base barrada. A una altre pedra, a 200 metres a l´est, hi ha una inscultura aïllada amb una figura antropomorfa.
La propietat es del mas Coll de Roses situada vora la carretera que va a Cadaqués. Tots els vins que elaborant tenen denominació d´Origen Empordá. Entre les varietats blanques ( macabeo i chardonnay ) i les varietats tintes ( garnatcha, tempranillo i cabernet sauvignon ) sumant un total de 35 ha.
Dolmen de la Creu d'en Cobertella és el monument megalític més gran de Catalunya, amb una antiguitat d´entre 3.500 i 3.000 a. C. Està situat al paratge de la Casa Cremada, és bastit en terreny pla però en una zona elevada, a l´extrem d´un vessant que baixa capa el rec de la Quarantena pel cantó de ponent. El megàlit pren el nom de la masia que l´envolta, el mas de la Creu d´en Corbatella. És un megàlit d´inhumacions múltiples successives, reutilitzable des de la vora del túmul, del tipus sepulcre de corredor amb cambra de tendència trapezoïdal amb avantcambra. Està construït amb grans lloses de gneis granític, de densitat 2´6. La cambra està formada per 7 lloses laterals col-locades de manera que queden espais entre elles. La coberta , que fa 5´65 metres per 4´10 metres per 0´40 metres de gruix, es calcula que deu pesar unes 18 tones. La cambra amida interiorment 3´90 metres de llarg, per 3´20 metres d´ample, per 2´45 metres d´altura màxima. L´avantcambra està formada per dues lloses i coberta, i presenta una alçada menor que la de la cambra. Aquesta part del megàlit va ser reconstrïda.

Hozzászólások

    You can or this trail