Idõ  8 óra 52 perc

Koordináták 5821

Uploaded 2019. május 5.

Recorded február 2019

 • Rating

   
 • Information

   
 • Easy to follow

   
 • Scenery

   
-
-
1 514 m
471 m
0
5,6
11
22,21 km

Megtekintve 700 alkalommal, letöltve 44 alkalommal

közel Sant Esteve d'en Bas, Catalunya (España)

RECORDA si et posiciones sobre " Veure més " (de color blau) que es troba al final de la descripció del recorregut, enllaçaràs amb el programa Google Fotos que té les fotografies de l' excursió.

Aquesta excursió va ser la LX Lletissonada de la GECA de Sant Esteve d'en Bas que es va fer el dia 5-05-19. Les fotos i el track son del dia 15-02-19.

Sortirem del parc de l' Estació de Sant Esteve d' en Bas, tot seguint el carril bici fins el Alberg de la Vall d' en Bas, on creuarem la carretera de Olot per agafar la que va al veïnat de Can Trona. El creuarem fins arribar a la Riera de Joanetes.
La resseguirem tot pujant fins arribar a Tanca d' en Sentenac, on agafarem un camí que va per el costat del Torrent de Boïcs fins la Roureda de Rubió. Aquí creurem el Torrent i anirem a la casa de les Comes. La voltarem per la cara sud-oest i anirem a trobar la carretera de Joanetes.
La seguirem un petit tros tot pujant fins trobar una cruïlla per la cara nord. En aquest punt deixarem la carretera i seguirem la pista (passa per el davant d'una casa de nova construcció) tot pujant fins trobar una nova cruïlla. Aquí deixarem la que venim pujant i agafarem una de desemboscar que marxa mes a Ponent.
Mes amunt la pista es de ve camí, que seguirem tot pujant. Creuarem una tanca i seguirem pujant fins trobar una nova pista de desemboscar que seguirem. En la pujada trobarem tres dreceres que ens estalviaran les llaçades de la pista.
Un cop acabades les dreceres seguirem pujant pista amunt tot passant per el costat del Puig Sacreu. Mes amunt la pista es de ve camí que seguirem, per anar a trobar el camí de la Xarxa d' Itinerannia que puja de Joanetes. Uns metres mes amunt trobem el final d'una pista que ve de la cara nord i el primer control.
Nosaltres seguirem el camí que puja per el caire (cartell indicatiu de l' Avi Pitu) fins trobar una cruïlla de camins ( no es gaire fressada). Aquí anirem per el rastre (ha estat recuperat per la GECA per aquesta ocasió) que marxa tot pujant en direcció al nord, per anar a trobar el Bufador de les Encantades (esta uns 5 a 7 metres per sota de la Cota 1.088).
Un cop visitat seguirem pujant en direcció a Ponent per passar per sobre de la Bassa de Safalguera i voltar el Pla de Safalguera per la cara de sud-oest per anar a trobar el camí que ens portarà al Coll del Forn. Uns pocs metres mes en davant del Coll, trobem una cruïlla de camins.
En aquest punt, anirem per el camí de l' Obaga de les Olletes que marxa en lleugera baixada. Aquest camí volta tota la cinglera de Santa Magdalena del Mont, creuant la Canal Curta per arribar al camí de la Mare de Déu de les Olletes.
El seguirem tot pujant, per trobar al poc rato el que havia estat el Santuari de la Mare de Déu de les Olletes. Un cop visitat seguirem pujant per el camí (te algun trossos que encara es pot veure el seu antic empedrat). En arribar a dalt de la pujada, trobem una cruïlla de camins.
El que marxa tot pujant al sud-oest puja al Puigsacalm. Nosaltres anirem per el que marxa planejant en direcció a Llevant, a trobar per la cara sud la Font de Santa Magdalena (restaurada per la GECA, amb motiu de la XL Lletissonada) i una mica mes en davant el Santuari de Santa Magdalena del Mont. Lloc amb unes grans vistes sobre el Pirineu i de la Garrotxa on trobem el Segon Control i el Esmorzar.
Santa Magdalena del Mont es una ermita que pertany a la Vall d' en Bas. Documentada l'any 998. Antigament tingué el rang de priorat, amb canonges regulars de l'ordre de Sant Agustí. L'església es va modificar el segle XVIII, però conserva l'absis i la volta semicircular de la primitiva església romànica. Al costat de l'ermita, i aprofitant l'edifici d'una antiga masoveria s'ha habilitat el refugi de muntanya "Emili Triadú" (Inventari del Patrimoni Arquitectònic. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya).
Un cop esmorzats i visitat aquest entorn privilegiat anirem per la pista forestal en direcció a Ponent fins trobar la cruïlla del camí del Puigsacalm que seguirem. Una mica mes amunt trobem el Coll de Joanetes i tot seguit una cruïlla de camins.
Anirem per el que marxa a Ponent (cartell indicatiu de Puigsacalm per el Puig dels Llops). Es un camí vent fressat que ens portarà a passar per el Pas dels Irisais per voltar tota la cinglera del Puig dels Llops. En arribar a la carena el camí la segueix tot pujant fins trobar la cruïlla del Puig dels Llops.
Nosaltres seguirem pujant per sobre de la cinglera, gaudint de bones vistes de les planes d' en Bas fins arribar al Cim del Puigsacalm (1.514 m.), punt mes alt del nostre recorregut.
La baixada la farem per el camí (es vent fressat), que ressegueix la carena de la muntanya en direcció a la Collada de Bracons (sud-oest). Passarem per el Collet dels Clivillers, els Clivillers o Ras de Civadere, el Pla del Faig Gros, la Collada Fonda i pujarem al Tosell Gros.
Baixarem a trobar el Morro del Tosell Petit. Aquí tenim el baixant del Tosell Petit es una paret casi vertical que la GECA ha equipat amb una cadena per facilitar la baixada. Tot i axó es un baixant no apta per les persones que tinguin POR O VERTIGEN.
La GECA ha preparat un camí alternatiu, aquesta baixada, que es agafar el camí que per la cara de Ponent baixa a la Collada de Sant Bartomeu on ens trobem amb el GR 151.1, que seguirem en direcció al sud-est fins que trobem la cruïlla amb el camí del Tosell.
Per els que baixin per el baixant del Tosell Petit, un cop a baix, seguirem per el camí de la carena que tot passant per el costat de la Roca del Corb arribarem a la cruïlla amb el camí del GR.
Aquí deixarem el camí de la carena que continua cap a la Collada de Bracons per agafar el camí de la Carena del Serrat que marxa tot baixant en direcció a Llevant per anar a trobar la carretera de Bracons que seguirem un tros, tot baixant, fins que en un revolt trobem de nou el camí de la Carena de Serrat, que ens baixarà a la casa de Serrat on tenim el Tercer Control.
Agafarem de nou el camí de la Carena que marxa tot baixant en direcció a Llevant. Creuarem una pista de desemboscar i seguirem baixant per anar a trobar el Sot de l' Infern. El creuarem, passarem un tanca i continuarem per el camí que ressegueix el Torrent per la cara nord fins sortir a sobre del Salt del Roure on creuarem el Torrent per seguir el camí que ara ressegueix el Torrent per la cara sud.
Al poc rato trobem una cruïlla de camins. Deixarem el que venim seguint per agafar el que ens baixarà a sota del Salt del Roure on podrem contemplar-lo. Baixarem el Torrent un petit tros avall, per agafar el camí que ens ha portat a sota del Salt del Roure.
Es un camí vent fressat que ens portarà a l' ermita de Sant Mateu. Hi ha constància, al segle XII, de l’existència d’un altar dedicat a Sant Mateu, però es desconeix la seva ubicació. El segle XVII, Mn. Joan Francesc Bosch, va ordenar construir la capella en el lloc actual.
De petites dimensions, amb teulada a dues vessants, és una típica capella amb portal adovellat i dues finestretes rectangulars, una a cada costat. En el vèrtex del teulat s’alça el campanar d’espadanya coronat amb una creu. Un cop visitada anirem per el camí que surt per la cara de Llevant que ens baixarà a trobar el Torrent. El creuarem i pujarem a trobar una pista asfaltada que es una sortida d' emergència dels Túnels de Bracons.
La seguirem tot pujant en direcció a Llevant fins trobar un revolt a sota de la casa de la Carrera on la deixarem. Aquí creuarem la tanca i seguirem un petit rastre del bestia, que ens portarà tot creuant els Camps de la Feixa de Dalt i els de la casa del Camps a trobar la carretera de Bracons.
La seguirem uns pocs metres per trobar una pista forestal que segueix la carretera dels Túnels per sota. Anirem un metres per aquesta pista, fins trobar un pas que ens permet de creuar la tanca de la pista. Aquí seguirem un petit rastre del bestia que ens baixarà a trobar les cases de Can Nofric i la dels Goigs.
Las creuarem i continuarem baixant tot seguint el rastre per anar a trobar la Riera de Joanetes. La creuarem i pujarem a trobar la pista de can Gelada que seguirem tot baixant. Passarem per el costat de la Gorga dels Escurçons, la Gorga Blava, les restes del Molí del Noc i arribarem a la casa del Noc on tindrem el Quart Control.
Continuarem baixant per la pista tot passant per el costat de la casa de la Coromina on seguirem un tros per la vella carretera de Joanetes per continuar per la pista forestal que va a can Riera i a Can Bosc per tornar a la vella carretera fins a l'entrada de can Trona.
Aquí seguirem un petit Rec eixut per la vora del camp que ens baixarà a trobar la carretera de can Trona, on desférem el camí de l' anada fins el parc de l' Estació de Sant Esteve d'en Bas.
Cartografia Editorial Alpina, mapes Puigsacalm o també Vall d'en Bas-les Preses.

View more external

Waypoint

Can Trona

Waypoint

Riera de Joanetes

Waypoint

Tanca d'en Sentenac

Waypoint

Roureda de Rubio

Waypoint

Les Comes

Waypoint

Deixar carretera

Waypoint

Cruïlla

Waypoint

Tanca

Waypoint

Vistes

Waypoint

Pista de desemboscar

Waypoint

Drecera

Waypoint

Pista

Waypoint

Drecera

Waypoint

Pista

Waypoint

Drecera

Waypoint

Seguir Pista

Waypoint

Puig Sacreu

Waypoint

Vistes

Waypoint

Cruïlla

Waypoint

Cruïlla

Waypoint

Bufador de les Encantades

Waypoint

Bassa

Waypoint

Pla Safalguera

Waypoint

Coll del Forn

Waypoint

Cruïlla

Waypoint

Canal Curta

Waypoint

Camí de les Olletes

Waypoint

Mare de Déu de les Olletes

Waypoint

Pedra dels Llops

Waypoint

Cruïlla Puigsacalm

Waypoint

Font de Santa Magdalena

Waypoint

Vistes

Waypoint

Santa Magdalena del Mont

Waypoint

Coll de Joanetes

Waypoint

Pas dels Irisais

Waypoint

Cruïlla Puig dels Llops

Waypoint

Puigsacalm

Waypoint

Collet de Clivillers

Waypoint

Ras de Civadere

Waypoint

Vistes

Waypoint

Tosell Gros

Waypoint

Tosell Petit

Waypoint

Roca del Corb

Waypoint

Cruïlla

Waypoint

Carretera

Waypoint

Camí de la carena del Serrat

Waypoint

El Serrat

Waypoint

Creuar pista

Waypoint

Rec de l' Infern

Waypoint

Salt del Roure

2 hozzászólás

 • Fénykép Manel_49

  Manel_49 2019.05.27.

  I have followed this trail  View more

  Ruta molt aconsellable pels molts punts d'interès que s'hi troben: bones vistes des de diferents punts, ermites, rieres i salts d'aigua i exuberant vegetació. Excel·lent descripció. Gràcies per compartir

 • Fénykép JORDI FREIXA SALA

  JORDI FREIXA SALA 2019.05.27.

  Moltes gràcies.-

You can or this trail