-
-
865 m
528 m
0
2,4
4,9
9,76 km

Megtekintve 50 alkalommal, letöltve 5 alkalommal

közel Santa Cecília de Voltregà, Catalunya (España)

Bonica excursió que sortint i acabant al mas Gallisans de Santa Cecília de Voltregà fem camí cap a sant Martí Xic pujant per Puigpelat.
Ha estat una pujada tot esperant que la boira de la Plana de Vic s'aixequés i ens deixés un cel blau per gaudir de les fabuloses vistes de Sant Martí Xic. Sortosament ha estat arribar a dalt i esvair-se el mar de boira que cobria tota la Plana.

El mas de Gallissans es una masia enorme que domina la vall. Deixem el cotxe al voral de la carretera i fem uns 300 metres per la mateixa carretera fins que s'acaba i agafem el camí rural que ens portarà fins a Puigví, una masia que no sembla habitada sinó pel engreix de bestiar. Així doncs passem per darrera la casa i anem a buscar el PR en direcció Sud, PR que ens guiarà durant tota la ruta.

D'entrada el camí ens apropa a la riera del Sorreig que avui amb les darreres pluges baixa esplèndida. Arribarem a una bifurcació on el camí segueix cap el Gorg Negre atravessant la riera, nosaltres hem de seguir amunt per la mateixa riba, fins que veurem la casa de Puigpelat i els seus cavalls. No hi arribarem sinó que poc abans, on hi ha la font de Puigpelat, sortirem de la pista i agafarem el corriol que ens enfilarà amunt.

Els primers passos són de forta pujada, després fa un parell de llaçades abans no visualitzes el cingle, no obstant, cal mirar enrera de tant en tant doncs les vistes sobre la plana de Vic són precioses: ara enmig del bosc, ara entre les parets del cingle de Puigpelat i el Serrat de l'Argelagós, etc.

Creuerem el Torrent del Grau i el Barranc de la Foranca de Baulenas que avui porten força aigua, doncs si abans estavem pujant el cingle amb sol i calor, amb vegetació típicament de solei (alzines, garrigues, etc) ara estem dins d'un bosc de boixos bens frescos i humits.

Sabreu que heu arribat a dalt el cingle quan trobeu una gran bassa d'aigua per a bestiar, que deixareu enrera tot veient la Casa Nova de Dalt, actualment totalment enrunada, que no té cap atractiu excepte la seva font que es troba un xic més enllà. Va ser restaurada amb molt de gust, amb bancs, una taula de pedra,etc però el que realment et deixa bocabadat és l'alzina ajaguda que hi ha al costat de la font, de mides considerables i que dona al paratge un aire misteriós molt atractiu.

No ens hi entretenim gaire i continuem la ruta fins a vorejar, per sota, el Castell de Voltregà i enfilar ràpidament cap a l'ermita de Sant Martí Xic, una preciositat romànica, molt ben situada amb vistes al Puigsacalm, Cabrera, Tavertet, El Montseny per una banda i el Lluçanès amb Sant Bartomeu del Grau en primer terme.

Després d'admirar les vistes espectaculars i entretenir-nos llegint els poemes de diversos autors de casa nostra, acabem per enfilar-nos al castell de Voltregà, o el que queda del castell, però que encara millora més les vistes a 360º.

La tornada és fa ràpida baixant per la vessant de migdia un bon grapat de metres fins que el camí ens porta cap a llevant per atravessar la bauma que ens facilitarà l'accés al corriol que de manera sobtada ens baixarà fins a la casa del Clos i d'aquí ja més tranquil·lament fins al mas Gallissans on tenim el cotxe.

El Castell de Voltregà és un castell del municipi de les Masies de Voltregà (Osona) declarat bé cultural d'interès nacional.
Es troba en la frau que continua vers el Grau de Sobremunt, la Miranda i el mas Serratosa, a migjorn de la coneguda com Capella de Sant Martí Xic. Tenia un terme jurisdiccional que abastava els actuals municipis de Masies de Voltregà (on es troba l'edificació), Sant Hipòlit de Voltregà, Santa Cecília de Voltregà i Sobremunt.

Les poques restes del castell que es conserven se situen al cim d'un turó, a migjorn de la coneguda com Capella de Sant Martí Xic. La planta del castell està adaptada a la topografia, molt irregular, on destaca una punta mirant a sud-oest. Al bell mig del recinte, que hauria estat emmurallat, es situaria una estança de planta rectangular. Aquesta, a sobre del punt més alt del turó, assenyalaria l'entrada d'un passadís o mina, que segons la tradició, portava fins a Sorreigs.

Els murs apareixen fets de carreuons desbastats, units amb morter de calç, disposats en filades irregulars, molt malmeses per les arrels. Només al recinte superior l'aparell assoleix una certa regularitat.

Als peus del recinte del castell es troba l'església de Sant Martí Xic. Aquesta és d'una sola nau, amb absis semicircular, amb portal adovellat i finestra d'una esqueixada al mur de migdia. L'interior conserva un arc toral al centre de la nau i un l'altre que la separa del presbiteri. Abans de la restauració del 1984, l'església presentava un gran forat al mur de tramuntana i un altre a l'absis, i s'havia perdut la teulada i el campanar d'espadanya. La restauració va arreglar els murs i va recuperar els elements perduts.

Temple molt curiós per les seves proporcions. Ha conservat tota la seva estructura en els seus elements primitius. L'únic afegitó fet en el transcurs de la seva història fou el campanar d'espadanya sobre el mur oposat a l'absis. Planta rectangular d'una sola nau capçada a llevant per un absis semicircular. És coberta amb una volta de canó reforçada per un únic arc toral. Les cobertes eren inexistents; la de la nau ha estat resolta amb teules àrabs mentre que la de l'absis ho és amb lloses de pedra molt ben tallades i rejuntades. Per sota d'aquesta coberta hi ha una filada de pedres rectangulars molt regulars col·locades en la restauració a manera de cornisa. El mur de tancament de la nau pel cantó de llevant s'alça pel damunt del nivell de la teulada. L'aparell és de carreus de pedra calcària, escairats i de mides molt irregulars, disposats en filades irregulars agafats amb morter de calç. La porta d'entrada s'obre a migjorn, resolta amb arc de mig punt fet de dovelles ben tallades. En aquest mateix cantó hi ha una finestra de mig punt i una altra d'igual al cantó de ponent que, amb la que hi ha al fons de l'absis, completa la il·luminació de l'església

Informació extreta de Viquipèdia
Waypoint

Aparcament Mas Gallissants.

Waypoint

Barranc de la Fulanca de Baulenes.

Waypoint

Castell de Voltregà.

Waypoint

Estany o Bassa per els animals.

Waypoint

Final carretera Sta Cecilia

Waypoint

Font de la Casanova.

Waypoint

Font del Clos.

Waypoint

Mas Casa Nova de Dalt.

Waypoint

Riera de Sorreig i cartell informatiu.

Waypoint

Riera de Sorreig.

Waypoint

Sant Martí Xic.

Waypoint

Senyalització Camí.

Waypoint

Torrent del Grau.

Hozzászólások

    You can or this trail