Idõ  6 óra 50 perc

Koordináták 1950

Uploaded 2020. október 17.

Recorded október 2020

-
-
1 271 m
846 m
0
3,7
7,3
14,61 km

Megtekintve 136 alkalommal, letöltve 4 alkalommal

közel Abella de la Conca, Catalunya (España)

Recorregut circular per la zona central de la Vall de Carreu, al Pallars Jussà. Aquesta vall, orientada en sentit oest cap a la Conca de Tremp, es troba delimitada per la Serra de Boumort al nord, la Serra de Carreu al sud, i els rocs de l’Esteve i el Coll de Llívia a l’est. Amb l’intermitent riu de Carreu al centre, diversos barrancs hi vessen, entre els quals destaca el Barranc de la Mala Llau. De població escassa i dispersa, la zona per on es mourem es troba actualment despoblada, amb diverses ruïnes d’alguns masos, bordes i antics llogarrets, i amb predomini de vegetació de pinedes, bosquines de vegetació densa, matolls i algunes antigues pastures (1).

A banda de l’interès propi de l’entorn natural en què ens mourem (paisatge, vegetació, testimonis de presència humana en el territori...) la ruta recorre els principals escenaris de la magnífica novel•la de Pep Coll “Dos taüts negres i dos de blancs”, en què es recreen els assassinats d’una família de masovers succeïda el 2 de març de 1943.

L’itinerari comença a l’àrea de pícnic de la Font de les Trilles, on s’arriba per una pista de terra (el camí de Carreu), practicable per a turismes, des de la petita població de Pessonada. Un pal indicador a la mateixa pista ens assenyala la desviació per una altra pista cap a l’antic nucli d’Herba-savina, despoblat des dels anys 80. Tot i el seu estat ruïnós, envaït per la malesa i les heures, val a pena endinsar-s’hi pel seu carrer principal i acostar-se a l’església de Sant Miquel, que encara aguanta dreta, probablement per poc temps si ningú no es preocupa de consolidar-la amb urgència. L’indret més interessant, però, d’Herba-Savina és el cementiri, situat en un tancat de pedra a l’extrem nord del llogarret, on hi trobarem la tomba dels quatre membres de la família de masovers assassinats, indicada amb una creu i una placa d'homenatge.

Sortint del cementiri seguirem un antic camí que portava d’Herba-Savina a Pessonada per la solana de la vall. Es tracta d’un camí de bast que conserva part de l’antic empedrat en alguns trams i on cal estar atents a les traces que anirem trobant en alguns punts del recorregut per no despistar-nos. En la part inicial el camí remunta suaument en paral•lel als espectaculars cingles de la Serra de Pessonada (hi trobarem una petita balma) alhora que es van obrint àmplies panoràmiques de la sortida de la vall cap a la Conca de Tremp: hi són visibles Vilanoveta, Aramunt, Pessonada... i la muntanya de Sant Corneli, amb la impressionant obaga de les pinedes que cauen amb fort pendent de la Serra de Carreu.

Passat un revolt amb magnífiques panoràmiques entrarem a l’extensa planura situada per sobre dels Feixans de Carabasset, on s’hi troben restes d’algun antic corral, i seguirem per una pista que travessa el Barranc de la Malallau (2). Passat el llit del barranc, la pista fa una marrada i puja fins l’extens Pla del Tro, on trobarem una instal•lació engabiada per a la reserva de rapinyaires i una zona central voltada d’una tanca per preservar la vegetació. Al Pla de Tro a penes si hi trobarem, però, alguns munts de pedres del que sembla que va ser el mas més important de la zona, lloc de pas dels ramats i d’allotjament dels pastors que pujaven i baixaven des de la vall de Carreu cap a la part alta de la Serra de Boumort (en aquest mas hi vivien alguns dels personatges rellevants de la novel•la d’en Pep Coll i va acabar essent demolit pel seu estat ruïnós).

Reprenent la marxa per una pista cap al sud a 1’5 km trobarem una desviació cap a la Casa Laortó (4) que, reconstruïda com a refugi per als guardes de la reserva, es l’única que encara segueix dreta dels antics masos de Carreu. La casa encara manté l’estructura original, a més de les parets semiderruïdes dels corrals adossats. El tancat de l’era, en canvi, ha desaparegut.

Retornant des de la Casa Laortó a la pista principal, seguirem davallant per la pista cap al Clot de Moreu i, després de passar una cruïlla de pistes i un dipòsit d’aigua trobarem, a la dreta de la pista, mig oculta entre la malesa, les restes de la Casa de Moreu (5). Des de la casa el corriol segueix avall fins a desembocar en una gran praderia inclinada, el Prat del Pla, que recorrerem cap al sud, en direcció al barranc del riu de Carreu, amb un tram inicial sense a penes traces de camí.

La progressió dins del barranc, d’un quilòmetre de llargada, es fa feixuga a causa del terreny irregular, pedregós i amb malesa que anirem trobant fins arribar al tram més estret, el congost del Forat de l’Infern, en sortir del qual, remuntant a la dreta, tornarem a la pista principal del camí de Carreu (6). Seria per aquest barranc que, en el primer terç del segle XX, baixava la fusta de l’explotació forestal dels boscos de Carreu (hi trobarem un petit fragment de rail de la vagoneta que la transportava estirada per un matxo des de la Molina de Carreu) per ser carregada en trens Renard de vapor fins a Pessonada, des d'on amb carretes la feient arribar al pantà de Sant Antoni.

Finalment, després de retrobar el camí de Carreu, seguirem davallant suaument per la còmoda pista durant 3’5 km fins arribar al punt de partida, a la Font de les Trilles. En acabar, tot plegat haurem completat uns 14 km i al voltant de 500 metres de desnivell positiu d’una gratificant i molt recomanable ruta.

-------------

(1) Com que la zona que recorrerem forma part de l'Espai Natural Protegit de la Serra de Boumort, abans de fer la ruta convé posar-se en contacte amb la Reserva Nacional de Caça de Boumort (c/ Can Farga, 4, Tremp, Tel 973 654 716, Correu electrònic: rncboumort@gencat.cat) per si calgués demanar permís. També trobareu informació a la web https://www.pallarsjussa.net/ca/boumort


(2) En un punt d’aquest barranc situat més al sud en Pep Coll ubica l’assassinat de la filla petita dels masovers de Laortó.

(3) En aquest mas, que va acabar essent demolit pel seu estat ruïnós, hi van viure alguns dels personatges rellevants de la novel•la.

(4) És en aquest mas on vivia la familia masovera i és l’indret en què van ser assassinades la mare i la filla gran, segons el relat d’en Pep Coll.

(5) Aquest va ser el lloc de l’assassinat del pare de la família de masovers de Carreu.

(6) Si es vol evitar el tram de barranc, abans d’arribar a la Casa de Moreu, en una cruïlla de pistes, es pot prendre la pista de la dreta i continuar avall.
Waypoint

Font de les Trilles

Waypoint

Àrea de pícnic

Waypoint

Desviació a Herba-Savina

Waypoint

Tanca

Waypoint

Font del Toll (1895)

Waypoint

Herba-Savina (Plafó)

Waypoint

Església de Sant Miquel

Waypoint

Cementiri

Waypoint

Tomba Masovers de Laortó (placa)

Waypoint

Agafar camí de dalt

Waypoint

Balma

Waypoint

Panoràmica

Waypoint

Feixans de Carabasset

Waypoint

Barranc de Malallau

Waypoint

Pla del Tro

Waypoint

Corrals engabiats

Waypoint

Casa del Pla de Tro

Waypoint

Panoràmica

Waypoint

Casa Laortó (Assassinats mare i 2 filles)

Waypoint

Camí de Carreu (alternatiu a Barranc riu de Carreu)

Waypoint

Dipòsit d'aigua

Waypoint

Casa de Moreu (assassinat pare)

Waypoint

Clot de Moreu

Waypoint

El Prat del Pla

Waypoint

Riu de Carreu

Waypoint

petit fragment de rail

Waypoint

Forat de l'Infern

Waypoint

Enfilem dr cap a pista

Waypoint

Pista (Camí de Carreu)

Waypoint

Dipòsit d'aigua

Hozzászólások

    You can or this trail