Letöltés
LucT

Szintemelkedés

10 m

Nehézségi szint

Könnyû

lefelé

10 m

Max elevation

24 m

Trailrank

58

Min elevation

-2 m

Trail type

Loop

Idõ

3 óra 18 perc

Koordináták

2298

Uploaded

2017. április 18.

Recorded

március 2017
Be the first to clap
Share
-
-
24 m
-2 m
14,35 km

Megtekintve 1073 alkalommal, letöltve 25 alkalommal

közel Ruiter, Flanders (Belgique)

Durmetocht van wandelclub Durmestappers Sombeke op 22 maart 2017. Vertrek aan zaal Sint-Janskring in de Sijpstraat te Ruiter (Waasmunster) voor een vrij mooie lentetocht in de groene Durmevallei en door het Lokerse natuurreservaat Molsbroek.

Voor de kerk gaan we linksaf en volgen de Sousbeekstraat 450m naar rechts, waar we links de meer landelijke Oude Sousbeekstraat bewandelen tot vlak voor de E17 snelweg. Linksaf tussen een paardenhoeve en de snelweg de Dauwweg in en verderop de Hollestraat.

Aan de Oudeheerweg gaan we 200m links, vervolgen rechtdoor de Bouchoutstraat en op de T-splitsing links de Vortekoestraat in. Zowel links als rechts van de weg trekken hier de weidebewoners de aandacht: alpacas, loopvogels, highlanders... Zo geraken we op de Oude Heirweg en keren via de Podtsmeulenstraat terug naar de St-Janskring om even uit te blazen.
De Podtsmolen, een houten staakmolen, was een van de eerste gebouwen in Ruiter, maar alleen de naam leeft nog: de molen zelf werd in 1916 door een storm vernield.

We stappen nu door de landelijke Sijpstraat met zijn weides, hoeves en enkele neusprikkelende varkensloodsen tot aan de hoek van de Neerstraat, waar aan de rechterkant een opvallend kruisbeeld de aandacht trekt. Oversteken en goed 50m verder voert de Donkerputstraat ons nu naar de luidruchtige E17 snelweg. We lopen 750m parallel aan de snelweg om dan, nog voor de Durmebrug, rechtsaf de Hamstraat in te slaan.

We zijn meteen in een veel rustige gebied, pauzeren even in de Bistro St-Elooi en stappen dan verder met het 'dubbel-meer' aan onze linkerhand. Vlak voor het clublokaal van de zeil- en watersportvereniging kiezen we linksaf voor het leuke smalle natuurpad dat ons tussen de beide meren door naar het Molsbroek van Lokeren brengt.

Even de dijk omhoog en rechtsaf het jaagpad volgen en dan nemen we aan de Eekhoutstraat rechtsaf het verharde fiets- en wandelpad door het 80 hectaren grote natuurgebied Molsbroek, met mooie uitzichten op de moerasvlakte met vele watervogels, elzenbroeken, rivierduinen, rietvelden en vochtige graslanden.

Vlak voor het bezoekerscentrum gaan we even een trapje af om op het bruggetje Patsjoepelke te begroeten. In 2009 - bij de viering van 100 jaar Yvonne Waegemans, de Lokerse sprookjesschrijfster - werd hier een bronzen kabouterbeeld geplaatst. Daarmee vervulde men de de wens die Yvonne Waegemans zelf uitsprak op haar 75ste verjaardag: dat er een beeld van haar Patjoepelde in het Molsbroek zou komen.

Aan de Waasmunstersebaan verlaten we het Molsbroek. Na die onderdompeling in de volle natuur is het even doorbijten om het kilometerke minder fraai wandelen te trotseren door de Groenstraat om terug op de Oude Heerweg naar Ruiter te geraken. Die brengt ons met betere wandelgrond onder de schoenen terug naar de Groenselstraat in Ruiter.

Hier op een kruising van de heerweg Gent-Antwerpen ontstond in de 18de eeuw het gehucht dat zijn naam kreeg van de plaatselijke herberg 'Zwarte Ruiter'. De herberg is er niet meer, het is een bronzen ruiterbeeld van de Waasmunsterse kunstenaar Koen Rossaert dat nu het kruispunt siert. En daarmee zijn we ook terug nabij de grote Sint-Jan-Baptist kerk waar we onze wandellus sluiten.

Wie deze wandeling op eigen houtje doet en horeca zoekt komt op het parcours voorbij Bistro Sint-Elooi in de Hamstraat (maan- en dinsdag gesloten) en voorbij het Bezoekerscentrum Molsbroek (zondag open, andere dagen zie http://www.vzwdurme.be)
Provisioning

Bezoekerscentrum Molsbroek

Bezoekerscentrum Molsbroek Lokeren, East Flanders, BEL
Provisioning

Bistro & Grill St-Elooi

Panoráma

Sousbeekstraat

Panoráma

Sousbeekstraat

Panoráma

kapel Sousbeekstraat

Panoráma

Haflingers aan de Dauwstraat

Panoráma

Viaduct E17

Panoráma

Hollestraat

Panoráma

Hollestraat

Panoráma

Oude Heerweg

Panoráma

Ezel in de Bouchoutstraat

Panoráma

Alpacaweide

Panoráma

Kalfje

Panoráma

Vortekoestraat

Panoráma

Ruiter

Panoráma

Sijpstraat

Panoráma

Ruiter van in de Sijpsstraat

Panoráma

langs de Sijpstraat

Panoráma

Kruisbeeld, hoek Neerstraat

Panoráma

Donkerputstraat

Panoráma

Langs de E17

Panoráma

Donkerputstraat - Hamstraat

Panoráma

Hamstraat

Panoráma

Molsbroek meer

Panoráma

Bistro St-Elooi

Panoráma

Dwarswegel tussen de meren

Panoráma

Molsbroek meer

Panoráma

Peddelaar

Panoráma

Dwarswegel tussen de meren

Panoráma

Molsbroek

Panoráma

langs de Durme

Panoráma

Molsbroek landduinen

Panoráma

Vogeltjes kijken

Panoráma

Molsbroek

Panoráma

Snoeken Verboden !

Panoráma

Molsbroek Lokeren

Panoráma

Patjoepelke

Panoráma

achter het Bezoekerscentrum

Panoráma

Molsbroek Lokeren

Panoráma

Groenstraat Lokeren

Panoráma

Beukendreef

Panoráma

Oude Heerweg naar Ruiter

Panoráma

Oude Heerweg

Panoráma

veldweg naar de Groenselstraat

Panoráma

Parallelweg Groensestraat

Panoráma

de Ruiter van Ruiter

Panoráma

St-Jan Baptist kerk van Ruiter

Picnic

Zaaltje St-Janskring Ruiter

Hozzászólások

    You can or this trail