Letöltés

Hossza

10,9 km

Szintemelkedés

75 m

Nehézségi szint

Könnyû

lefelé

75 m

Max elevation

48 m

Trailrank

32

Min elevation

-168 m

Trail type

Loop
  • Fénykép Wervicq Sud
  • Fénykép Wervicq Sud
  • Fénykép Wervicq Sud
  • Fénykép Wervicq Sud

Koordináták

323

Uploaded

2019. május 4.

Recorded

május 2019
Be the first to clap
Share
-
-
48 m
-168 m
10,9 km

Megtekintve 243 alkalommal, letöltve 18 alkalommal

közel Wervicq-Sud, Hauts-de-France (France)

Woensdag 17 april 2019
Wervicq-Sud, Recreatief
Op verkenning in twee zustersteden
Tochtbegeleiding Freddy Lesage, Wervik

In 1713 werd het Zuidelijk-Nederlandse Wervik door het verdrag van Utrecht in tweeën gedeeld. De Leie werd een staatsgrens en scheidde de stad in een Frans Wervik (nu Wervicq-Sud) en een Oostenrijks Wervik.


Namiddaglus 11 km


Na de pauze steken we de spiksplinternieuwe tuibrug over en via een trapje komen we op Frans grondgebied op een jaagpad langs de Leie. Van hier af hebben we een mooi uitzicht op de Skyline van de Wervikse Leieboorden en het prachtige torentje van de verdwenen oude brandweerkazerne. Deze toren deed vroeger dienst als droogplaats voor de linnen brandslangen die na gebruik van boven aan roeden werden opgehangen om te drogen. Na een tijdje verlaten we de Leie boorden en stappen via een onverharde wegel richting Bousbecque (Busbeke).
De origine van de Franse naam Bousbecque of Busbeke is terug te vinden in de West-Vlaamse woorden busch en beke, die duidelijk stellen dat het dorp ontstond aan een beek in een bos.
Kriskras tussen enkele werkmanshuisjes en een licht stijgende onverharde wegel bereiken we een hoogte waarbij we een mooi panoramisch zicht hebben op het Land van de Korenakkers. We herkennen de kerktorens van Bousbecque, Halluin en Linselles. Een onverharde wegel brengt ons richting De Franse Berg op 35 meter boven de zeespiegel. Hier bevind zich het Parkdomein Dalle-Dumont, 13 ha groot.
Het park bestaat uit bos, een vijver en en kasteel. Het Wit Kasteel werd gebouwd in 1910 door de familie Derville. Charles Derville was een industrieel, actief in de textielsector. Tijdens de Wereldoorlog lag Zuid-Wervik in Duits bezet gebied, op een tiental kilometer van het front van de Ieperboog. De Duitsers vorderden het kasteel op en richtten het in als Lazaret, Feldlazarett Nr. 9. De soldaten die stierven als gevolg van hun verwondingen werden begraven in het park van het kasteel. Er wordt ook beweerd dat Adolf Hitler in het veldhospitaal zou verbleven hebben ten tijde van de Duitse evacuatie in oktober 1918.
Na de oorlog werden de stoffelijke overschotten verplaatst naar een open dodenakker. Het kasteel ging de familie Dalle-Dumont, later naar de gemeente.
In het bos bevindt zich een monument voor de Duitse doden uit de Eerste Wereldoorlog, en de resten van verschillende Duitse constructies. In het zuiden ligt nog het Deutscher Soldatenfriedhof Wervicq-Sud, waar bijna 2500 Duitse gesneuvelden begraven zijn.
We verlaten het parkdomein en via enkele woonwijken en een rij mooi gerestaureerde werkmanshuisjes steken we via een wandelbrug de oude Leie over en zijn we terug op de Balokken en op Belgische bodem. De rode fiets-en wandelbrug brengt ons terug langs het jaagpad en naar de cafetaria Het Leiezicht.
Parkoló

Parking: Leiezicht

Parking Wervik, West-Vlaanderen

Hozzászólások

    You can or this trail